2a divisió FEF

Ara només val una gesta

Malferits al Mini. El Barça B va caure contra una Cultural molt inspirada, que va fer un gol a l'inici de cada part, va saber contemporitzar i va deixar l'ascens directe molt ben encarrilat

barça b 0 cultural 2

BARÇA B:Varo; Palencia, Fali, Martínez, Cucurella; Aleñá (Kaptoum, 84'), Sarsanedas (Dani Romera, 58'), Gumbau; Alfaro, Cardona i Perea (Xemi, 68').CULTURAL LEONESA:Palatsí; Bastos, Iván González, Zuiverloon, Víctor Díaz; Yeray, Mario Ortiz; Colinas, Toni (Martínez, 75'), Gallar (Forniés, 87'); i Benja (Iago Díaz, 79').GOLS:0-1 (15') Gallar. 0-2 (52') Toni.ÀRBITRE:Herrero Arenas (col·legi aragonès).T.G.:als locals Gumbau, Palencia i Fali; i als visitants Vítor Díaz i Benja.PÚBLIC:8.124 espectadors.

Farà falta èpica. El Barça B va ensopegar ahir contra la Cultural i, si vol pujar a segona per la via ràpida, haurà de capgirar a Lleó un 0-2 en contra. El repte és majúscul. Pel resultat –encaixar dos gols a casa i no fer-ne cap és una creu molt gran– i també per la sensació que el rival està més preparat per afrontar una fase tan emocional com un play-off d'ascens. No és millor, però és més madur. Ahir, a més, a tot aquest ofici, hi va sumar la inspiració, i es va avançar a l'inici de cada part, fet que li va permetre controlar un Barça B al qual li va sobrar empenta i li va faltar perspectiva. El resultat de tot plegat, un 0-2 que no reflecteix el que es va veure damunt la gespa. Això, però, no significa que el resultat sigui injust. La justícia en futbol la dirimeix l'encert, i aquesta vegada va ser patrimoni exclusiu de la Cultural. Aixecar l'eliminatòria, amb tot, és un repte enorme. Però al vestidor blaugrana hi creuen. “Que ningú ens doni per morts”, era ahir la consigna. La fe mou muntanyes. Si no, hi ha la repesca.

El Barça B i la Cultural són dos equips que s'han passat la temporada divertint la seva parròquia amb un futbol vistós, i ahir van protagonitzar un partit entretingut. No per la qualitat del futbol que van practicar, sinó per la intensitat que van imprimir al joc. Hi havia moltes coses en disputa i el duel va ser molt tens. En aquest context, qui obrís la llauna tindria molta feina feta i, per desgràcia, ho va fer la Cultural. Després d'un parell d'aproximacions del Barça B –una rematada a la mitja volta de Cardona que va aturar Palatsí i un xut un pèl creuat de Cucurella–, Alex Gallar va deixar glaçat el Miniestadi. L'extrem vallesà va caçar una pilota que Martínez havia refusat com havia pogut i, des de la frontal, va etzibar un xut que va tocar en Palencia i que Varo va aturar quan la pilota ja havia creuat la línia de gol. Per molt poquet, però ho havia fet.

Gerard López va parlar del valor de saber contenir els estats anímics en circumstàncies importants com el partit d'ahir. És gat vell en el negoci del futbol i tenia molt clar que calia evitar el que li va passar al seu equip després del 0-1. El Barça B, un conjunt que ataca gairebé amb el pilot automàtic, va buscar l'empat de manera descarada. Potser massa. Al joc dels blaugrana, li va faltar el punt de pausa necessari per prendre les decisions correctes. Això, unit a la tasca defensiva dels lleonesos, que es van tapar amb dues línies de quatre homes, va fer que Palatsí gairebé no hagués d'intervenir en la primera part. De fet, tot i que la sensació de perill sobre l'àrea visitant era crònica, a l'hora de la veritat no hi va haver ocasions. Només Marc Cardona, amb una rematada de cap alta, va arribar a concretar alguna de les aproximacions blaugrana. Es va arribar al descans amb els deures per fer.

Un clatellot, no; dos

Si el Barça B havia tingut un disgust en el minut 15 del primer temps, després de la represa la clatellada va trigar encara menys a arribar. Concretament, set minuts. La Cultural va aprofitar que el conjunt de casa havia sortit decididament a buscar l'empat i que hi havia espais al darrere per armar un contraatac que va resultar letal. El gran protagonista va ser Toni, que va agafar la pilota al seu camp, va cavalcar més de 30 metres i, veient que la defensa blaugrana estava més pendent de cobrir espais que de tapar-lo a ell, va connectar un cacau des de la frontal que va sorprendre Alberto Varo. Les coses es complicaven encara més.

Amb el 0-2, el partit es va trencar, un context ideal per a la Cultural. El futbol del Barça B va ser massa visceral i, això, en un equip de futbolistes talentosos, que està acostumat a remenar la pilota amb intel·ligència i criteri, va ser una mala notícia. Tot i això, els de Gerard López, que a partir del minut 58 van jugar amb Marc Cardona i Romera damunt la gespa, van ser capaços de generar bones ocasions. Ho van intentar Alfaro, amb un xut un pèl desviat; Gumbau, amb una canonada llunyana que Palatsí va refusar, i també Fali, amb una bona rematada de cap que va sortir fora per poc. La gran oportunitat, però, la va tenir Marc Cardona en el minut 76. El central Ivan González li va regalar una pilota just davant del seu porter. Malauradament, el davanter lleidatà va veure com Palatsí intervenia de manera salvadora. Amb aquella acció, el partit es va acabar, ja que la Cultural va ser intel·ligent i va evitar que hi hagués continuïtat en el joc. Amb el Barça B trencat buscant el gol, el marcador ja no es va moure.

El resultat és injust. El futbol ens ha penalitzat massa, però confiem que l'encert que no hem tingut el tinguem en el partit de tornada
Que ningú ens doni per morts. Anirem a Lleó disposats a donar-ho tot per capgirar-ho
Gerard López
ENTRENADOR DEL BARÇA B
Hem estat sempre connectats; no hem deixat que el Barça B entrés en el partit emocionalment
Rubén de la Barrera
entrenador de la cultural

Aquest curs, vuit precedents als quals agafar-se

El 0-2 en contra, tenint en compte el rendiment que ha tingut enguany la Cultural al Reino de León, un estadi que s'omplirà diumenge que ve (19 h), és una fita molt complicada. El Barça B, això sí, ja ha mostrat la seva solvència lluny del Miniestadi aquesta temporada. En la lliga, els de Gerard López han aconseguit en camp contrari onze victòries, han empatat quatre partits i n'han perdut quatre més. El filial blaugrana, doncs, té alguns precedents als quals agafar-se. Hi ha tres resultats dels que s'han obtingut en la lliga –contra l'Hèrcules, l'Atlètic Saguntí i el València Mestalla– que servirien per capgirar l'eliminatòria i no haver d'anar a la repesca per pujar a segona. D'altra banda, enguany el Barça B ha guanyat 0-2, un resultat que duria l'eliminatòria a la pròrroga, en cinc ocasions. Això sí, els altres onze resultats no li permetrien remuntar aquesta eliminatòria de campions.