Girona

L'actual situació, garantia d'èxit

Des que la lliga de segona A té 22 equips (19 temporades), 46 dels 49 equips (el 94%) que estaven en ascens directe en la jornada 39 van pujar a primera

El Girona 2014/15, executat pel Lugo en el temps afegit de l'últim partit, és un dels tres equips que no va aconseguir defensar el lloc de privilegi en els tres últims partits

Fa dos cursos, l'avantatge dels gironins era de dos punts i ara és de cinc

Es pot veure el got mig buit, però hi ha moltíssimes més raons per veure'l mig ple, per no dir del tot ple. Des que la segona divisió A té 22 equips (temporada 1997/98), 46 de les 49 places d'ascens directe a primera divisió han estat per als equips que ja les ocupaven en la jornada 39. I encara que el Girona té la desgràcia de ser un dels protagonistes de les tres úniques excepcions que hi ha hagut en aquests dinou anys, seria una autèntica catàstrofe que li tornés a passar. D'entrada, perquè ara encara té xarxa (cinc punts respecte al tercer classificat) i aleshores, no (dos punts respecte a l'Sporting i el goal average particular empatat).

Els altres dos equips de segona A que no van aconseguir conservar el lloc d'ascens directe que tenien tres jornades abans del final (l'Alavés 2003/04 i el Toledo 1998/99) tampoc tenien l'avantatge que té ara el Girona, sinó menys: només un punt els vitorians (avançats al final pel Getafe i el Numància) i cap ni un els toledans (es van plantar en la jornada 39 amb els mateixos punts que el Sevilla, que era el quart classificat i va acabar pujant directament com a tercer en un any en què el segon no va poder pujar perquè era l'Atlético de Madrid B).

En els dinou últims cursos, el 93,8% dels equips que estaven en aquest moment del curs en zona d'ascens directe han acabat pujant. I si res no canvia i el Girona acaba acompanyant el Llevant (amb els dos peus a primera des de fa tres jornades), el percentatge pujarà fins al 94,11% (48 de 51).

La puntuació

El Girona ja no pot arribar als històrics 82 punts de la temporada 2014/15 que no li van servir per assegurar l'ascens directe a primera (si guanyés els tres partits que queden pujaria amb 78). Però també es pot trobar que sense sumar ni un punt més podria ascendir a primera sense haver ni tan sols de disputar play-off (necessitaria, això sí, que el Getafe no sumés més de cinc punts i que el Tenerife i el Cadis empatessin almenys un partit). Els 69 punts actuals, doncs, podrien servir, i seria un ascens tan barat com el del Deportivo 2013/14, que va assolir el segon lloc amb aquesta minsa puntuació. I només un pèl més car que el del Vila-real 1999/2000, que va pujar amb 66 (tercer).

El coixí, important

És cert que el Girona ha vist reduït el coixí que tenia la setmana anterior (de set a cinc punts), però també s'han reduït els rivals (el Getafe s'ha quedat com a únic equip que li pot prendre l'ascens directe) i, el més important, les jornades que falten (tres). La revifalla dels madrilenys també ha coincidit amb la desacceleració no només del Girona, sinó de la resta de rivals de la part alta, cosa que també ha permès que equips que estaven en zona de ningú (Valladolid i Osca) s'hagin enganxat a la lluita pel play-off, una paraula que el Girona no vol ni sentir a pronunciar.

I això que el Getafe havia quedat virtualment descartat com a rival amb el 5-1 que el Girona li va endossar a Montilivi en la jornada 28 i que el va deixar 12 punts per sota, que dues setmanes més enllà (jornada 30) es van convertir en 14 (15 amb el goal average). Seria, però, imperdonable que el Girona acabés perdent un segon lloc que és seu i només seu des del passat mes de novembre, ja fa més de mig any.

MÉS DAMNIFICATS

L'Alavés 2003/04 i el Toledo 1998/99 també van perdre la plaça d'ascens directe al final

L'ASCENS DIRECTE

En els últims onze cursos, només el Girona n'ha estat descavalcat en els tres últims partits

DES DEL NOVEMBRE

L'equip de Machín està consolidat en el segon lloc des de fa més de mig any (jornada 15)

EL MÀXIM COIXÍ

El sostre van ser els 11 punts de la jornada 29, que haurien pogut ser 14 en la següent

DESCARTATS

El Tenerife i el Cadis ho haurien de guanyar tot i el Girona perdre-ho tot per empaitar-lo

EL GETAFE, EL RIVAL

Va arribar a estar catorze punts per sota (jornada 30), però s'ha acostat a només cinc

El ‘goal average' i el valor doble dels gols del fatídic curs 2014/15

Res no iguala la crueltat del gol del Lugo en el temps afegit que va escapçar l'ascens directe del Girona 2014/15. Aquell 1-1 a Montilivi combinat amb l'impresentable (tot i que del tot previsible) 0-3 de l'Sporting al camp del Betis va significar que els dos equips acabessin igualats a 82 punts en segon i el tercer lloc, i l'ascens es va decidir a favor dels asturians per la diferència de gols (+30 l'Sporting i +28 el Girona).

Per si no n'hi hagués prou amb aquell desenllaç, el Girona també va ser víctima de dues maneres diferents de desfer els empats en una mateixa competició. Allò que el va eliminar en la posterior fase d'ascens (el valor doble dels gols a camp contrari) no li va servir en la lliga regular per pujar directament a primera divisió. Perquè el Girona va empatar a Montilivi (0-0) i a El Molinón (1-1), però aleshores no es va tenir en compte haver fet més gols a fora. En canvi, sí que l'1-4 del Saragossa a Montilivi va pesar més que el 0-3 dels gironins a La Romareda malgrat el 4-4 global. Curiosament, per beneficiar l'equip més ben classificat s'havien abolit els penals, però això només servia en cas que el resultat hagués estat idèntic. És a dir, si el Saragossa hagués guanyat 0-3 i no 1-4, el Girona s'hauria classificat per a l'eliminatòria definitiva (després, això sí, de 30 minuts extra de pròrroga). Tot, absolutament tot, va acabar jugant en contra dels de Machín en aquell fatídic curs dels 82 punts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)