Girona

futbol

girona

Montilivi per fi toca el cel

L’estadi gironí les ha vist de tots colors en els nou anys a segona A, amb l’ascens a primera com a gran cloenda

Les desfetes contra el Lugo, l’Osasuna, el Saragossa i l’Almeria, les més sonades

El 4 de juny del 2017 sempre serà recordat com el dia en què el Girona va pujar a primera divisió per primer cop en la seva història. L’empat a zero contra el Saragossa també va ser l’últim partit dels gironins a Montilivi a segona A, una etapa de nou temporades consecutives que va començar la 2008/09. El primer duel del Girona a casa en la categoria de plata va ser un 7 de setembre contra l’Alacant, una estrena en el futbol professional que va començar de la millor manera possible, amb una contundent victòria 3-0 que va col·locar els blanc-i-vermells al capdamunt de la classificació després de les dues primeres jornades de lliga. Va ser només l’inici de nou anys en els quals l’estadi de Montilivi les ha vist de tots colors, amb garrotades majúscules i alegries difícils de superar.

En l’apartat de capítols per oblidar destaquen especialment els dos que va viure l’equip la temporada 2014/15, amb només dues setmanes de diferència, començant per l’empat contra el Lugo (1-1) que va privar de l’ascens els gironins en el temps afegit de l’última jornada i, posteriorment, la cruel derrota contra el Saragossa en el partit de tornada de la primera eliminatòria d’ascens (1-4). També van fer mal les desfetes contra l’Almeria (0-1 la temporada 2012/13) i l’Osasuna (0-1 la 2015/16) en les dues participacions del Girona en un encreuament final per pujar a l’elit. En contrapartida, Montilivi també ha viscut dies de glòria. Els més recents han estat ja en l’era Machín, amb la salvació en l’última jornada de la temporada 2013/14 (3-1 contra el Deportivo) i, òbviament, fa poc més de dues setmanes amb l’ascens a primera divisió. També cal recordar la permanència agònica del curs 2009/10 amb el famós penal de Kiko Ratón contra el Múrcia en el temps afegit de l’última jornada (1-1), que va salvar els gironins i va enviar els murcians a segona B.

Pel que fa a les estadístiques globals, el Girona ha sumat 93 victòries (47,9), 62 empats (31,9) i 39 derrotes (20,1) en els 194 partits que ha disputat com a local a segona A –comptant lliga regular i play-off–. D’aquestes nou temporades en la divisió de plata, la més bona dels gironins a casa va ser la 2012/13, amb 51 punts en 23 partits a Montilivi (16 victòries, també el sostre). Després hi trobem el curs d’enguany (42 punts), seguit del 2014/15 (40), el 2010/11 (39) i el 2015/16 (38), mentre que la pitjor temporada va ser la 2009/10, amb només 30 punts, un menys que els de la 2013/14 (31) i cinc per sota de la 2008/09 i la 2011/12 (35).

De tot tipus

Per Montilivi, hi han passat 54 equips en els nou anys a segona A, una llista en què hi ha tant conjunts d’allò més propicis com també autèntics malsons per als blanc-i-vermells. D’aquests equips, 32 mai han estat capaços de guanyar a Montilivi (destaca l’Alcorcón, amb sis derrotes i dos empats), mentre que n’hi ha 11 que mai hi han perdut, amb el Betis amb un cent per cent d’efectivitat, amb tres victòries en tres visites.

D’altra banda, el Còrdova ha estat l’equip que més vegades ha visitat Montilivi a segona A, i és que els cordovesos, precisament l’últim rival del Girona en la categoria (2-1 al Nuevo Arcángel), han coincidit amb els gironins en vuit de les últimes nou temporades –només van descansar el curs 2014/15, quan el Còrdova va jugar a primera divisió–. El bagatge entre gironins i cordovesos a Montilivi ha estat clarament favorable als catalans, amb un còmput global de sis victòries, dues derrotes i un empat.

Pel que fa a partits concrets, la golejada més àmplia del Girona a casa va ser contra el Lugo, la temporada 2013/14, amb un 6-0 que va servir als gironins per tallar una mala ratxa de dotze partits seguits sense guanyar –aleshores l’equip encara estava dirigit per Javi López, el predecessor de Pablo Machín, que va arribar el març del 2014–. En contrapartida, la derrota més àmplia del Girona davant de la seva afició va tenir lloc el curs 2009/10 amb el Llevant (0-4).

Finalment, l’estadi de Montilivi ha patit una transformació progressiva en l’etapa del club a segona A, adaptant-se a les exigències del futbol professional. Aquest canvi d’imatge tindrà un impacte encara més important la temporada vinent, i és que el Girona té pensat canviar completament la gespa, a més d’adequar i ampliar altres zones de l’estadi com les grades, la zona destinada als mitjans de comunicació i la il·luminació, a banda de reforçar tot el que està relacionat amb la seguretat.

L’ESTRENA PERFECTE

El Girona va superar l’Alacant (3-0) en el primer partit a casa a segona A

INTRACTABLES

El curs 2012/13 va ser el millor dels gironins com a locals, amb 51 punts en 23 partits

GAIREBÉ LA MEITAT

47,9%
de victòries
del Girona a casa (93 triomfs), per un 31,9% d’empats (62) i un 20,1% de derrotes (39).

2009/10, EL PITJOR

L’equip només va fer 30 punts a casa, amb l’agònic penal de Ratón com a traca final

GAIREBÉ LA MEITAT

54
equips
han visitat Montilivi a 2a A, 32 dels quals mai hi han guanyat i 11 mai hi han perdut.

EL MÉS ASSIDU

El Còrdova és l’equip que més vegades ha visitat Girona (vuit de les nou temporades)

UN FESTIVAL

El 6-0 contra el Lugo (2013/14) és la golejada més gran del Girona a Montilivi

REFORMES

L’estadi es prepara per ser reformat profundament després de l’ascens a primera

PER OBLIDAR

La derrota més àmplia a casa va ser contra el Llevant (0-4) el curs 2009/10
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)