Barça B

El filial més clàssic

Habituals a plata. El Barça B complirà la seva 23a temporada a segona i, superant el Madrid Castella, es convertirà en l’equip de formació que ha militat més campanyes a la categoria

Després de tres temporades en què la segona divisió ha tingut un sol filial entre els 22 participants, la pròxima campanya n’hi haurà un parell. L’ascens del Barça B, unit a la permanència del Sevilla Atlético, ho ha fet possible. El segon equip del Barça, de fet, torna al lloc que millor coneix, ja que la segona divisió és la categoria en què ha competit més temporades des de la seva fundació el 1970. Hi ha militat 22 cursos, que a partir de l’agost en seran 23.

Amb l’ascens del mes passat, el conjunt blaugrana superarà el filial del Real Madrid com a equip de formació que ha militat més temporades a segona A, una estadística que estava igualada des de la darrera campanya dels blaugrana a la categoria de plata, la 2014/15. El Barça B, comptant la pròxima campanya, és el filial amb més presències a segona A des de l’any 2000 (6), seguit del Sevilla Atlético (4), el Castella (4), el Vila-real B (3), l’Atlético Malagueño (3) i el Bilbao Athletic (1).

Qui segueix el Barça B i el Madrid Castella com a filial amb més cursos a la categoria de plata és el València Mestalla, que aquest estiu va quedar-se a les porters de l’ascens. El filial xe hi ha estat 21 temporades, tot i que ho va fer en temps pretèrits, quan el futbol era en blanc i negre, als anys quaranta, cinquanta i seixanta. L’última campanya dels valencianistes a segona va ser la 1972/73. Des de llavors, ha plogut molt.

Molt de pes als anys 80

Altres dos filials amb una presència destacada a la categoria són el Bilbao Athletic (14 cursos) i l’Atlético B (11), que van destacar sobretot en la dècada dels vuitanta. En aquells anys, de fet, la presència d’equips B va tenir molt més de pes que no pas en els darrers cursos. Sobresurt la temporada 1985/86, en què un 25% dels equips de segona –5 de 20– van ser filials. Aquella campanya van jugar a la categoria de plata el Barça B, el Madrid Castella, el Bilbao Athletic, l’Atlético B i el filial del Saragossa, que va tastar la categoria aquell any i no hi ha tornat més. Més enllà del Saragossa B, també van tenir un pas fugaç per segona el Mallorca B (1 temporada) i la Real Sociedad B i l’Elx Il·licità (2). L’Atlético Malagueño i el Vila-real B, d’alta banda, hi han jugat tres campanyes, mentre que el Sevilla Atlético, en total, hi haurà competit cinc cursos.

LA DADA

5
filials
van jugar a segona la temporada 1985/86, un 25% dels equips, el rècord de la categoria

Abans de crear un filial, amb convenis

Tot i que el Barça B va ser fundat el 1970 i el Madrid Castella el 1972, tant el Barça com el Real Madrid ja tenien filial als anys 50 i 60, tot i que era un club independent amb el qual tenien un conveni. En el cas dels blaugrana, aquest equip era l’España Industrial –després va canviar el nom a Condal–, que va alternar temporades de filiació amb d’altres en què va desvincular-se’n. Això és el que va haver de fer el 1956, ja que va aconseguir l’ascens a primera i no podia fer el salt sent un filial. Només va durar una temporada a la màxima categoria. Qui exercia de filial del Real Madrid va ser el Plus Ultra, que va acabar cedint els drets federatius al club blanc el 1972.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)