Girona

Futbol

Primera divisió

Un món ple de contrastos

Modest. El Girona descobrirà des del primer dia el pa que s’hi dona, a primera divisió, gràcies a la visita de l’Atlético de Madrid, que, amb molt més poder econòmic i amb una plantilla de primer nivell ja definida, viu en un món completament a part que els de Pablo Machín

Ja només queden tres setmanes perquè el Girona visqui el debut a primera divisió. L’escenari serà Montilivi i el rival, un dels més temibles de la lliga, l’Atlético. Serà una entrada per la porta gran del Girona a primera divisió, i servirà perquè els gironins descobreixin ràpidament què vol dir jugar a l’elit –els primers mesos seran frenètics, amb les visites a Montilivi de l’Atlético, el Màlaga, el Sevilla, el Barça, el Vila-real i el Madrid abans d’arribar al mes de novembre.

El Girona encara ha de tancar molts detalls abans de l’inici de la lliga i, tot i que encara li queda disputar cinc partits amistosos més, tot sembla indicar que arribarà una mica verd a la primera jornada. El seu rival, en canvi, arribarà del tot en forma i és que l’Atlético de Madrid entrarà al mes d’agost amb tota la feina de planificació enllestida, de manera que podrà preparar molt millor la seva estrena en tots els àmbits.

Un gegant mundial

Per molt que el City acabi efectuant la compra del Girona, el múscul financer de què disposa el club és incomparable amb el potencial econòmic de l’Atlético de Madrid, capaç de captar l’atenció de grans figures internacionals i d’evitar la marxa de cracs com Griezmann. A banda del tema econòmic l’Atlético també viu tres o quatre esglaons per sobre del Girona en l’aspecte social. Tot i que l’ascens ha consolidat l’increment de l’afició del Girona, un dels grans històrics del futbol espanyol passa molt per sobre dels gironins. El gran exemple és la quantitat de socis del club, i és que en aquest 2017 els colchoneros han superat la xifra de 100.000 socis.

Les diferències entre l’Atlético i el Girona són només una mostra del que viuran els de Pablo Machín aquest curs. Si bé és cert que els madrilenys són l’equip més contrastat, a banda de Barça i Madrid, la resta d’equips de la categoria també estan un pas davant del Girona en l’aspecte social i econòmic. La il·lusió dels gironins, per tant, haurà de ser capaç de contrarestar-ho tot.

MOLT MÉS PREPARAT

A tres setmanes de l’inici el Girona mira amb recel un Atlético que ja podria jugar avui

L’ELIT DEL FUTBOL

Els madrilenys seran una mostra del que es trobarà el Girona aquesta temporada

El tècnic més consolidat

El Cholo Simeone va ser un regal de Nadal per a l’Atlético de Madrid. El 23 de desembre del 2011 va ser nomenat tècnic dels madrilenys, i des de llavors ha estat el gran líder de l’equip, al qual ha aconseguit portar fins a l’elit del futbol mundial. Amb sis temporades consecutives a la banqueta de l’Atlético Simeone s’ha convertit en l’entrenador que ha estat més temps a primera en un mateix equip –només Asier Garitano, que ha dut el Leganés de 2a B a primera, fa tant temps que és al mateix club–. Durant aquest temps ha rebut el premi a millor entrenador de la lliga en tres ocasions, i va ser nominat a millor entrenador del món per la FIFA l’any 2014.

En aquest sentit el Girona sí que pot competir amb el conjunt madrileny, ja que després dels dos entrenadors esmentats Pablo Machín és, dels tècnics de primera, el de més trajectòria a la mateixa banqueta. El de Gómara afrontarà la seva cinquena temporada dirigint la nau gironina; i serà una temporada molt especial, ja que suposarà el seu debut a primera divisió.

Sense gira i pocs partits

L’Atlético és un dels equips més acostumats a fer gires durant la pretemporada, però aquest any ha decidit prendre’s la preparació amb més calma. De fet, a diferència del Girona, que ja ha jugat tres partits amistosos (comptant el que va jugar a porta tancada contra el Huddersfield), els madrilenys només s’han deixat veure en l’amistós de dimecres passat al camp del Toluca, que va acabar amb empat a zero. Demà, a l’Allianz Arena, l’Atlético disputarà la prova de més nivell de la pretemporada en les semifinals de l’Audi Cup contra el Nàpols (el Bayern i el Liverpool jugaran l’altra semifinal). Després d’aquest torneig d’estiu els de Diego Pablo Simeone ja només jugaran tres partits més, tots fora de casa perquè el seu camp no estarà a punt, abans de visitar el Girona: contra el Brighton & Hove Albion (rival demà del Girona al municipal de Palamós), el Getafe (que en principi també serà rival del Girona) i el Leganés. En total l’Atlético haurà disputat sis partits de pretemporada abans de començar la lliga, i només els de l’Audi Cup seran contra rivals de primer nivell mundial.

A diferència dels colchoneros, el Girona ha programat una pretemporada més exigent en què jugarà vuit partits, dos més que l’Atlético, amb dues setmanes en què jugarà tres partits (la passada i aquesta). De moment els de Machín han perdut contra el Huddersfield (a porta tancada, 1-0) i el Nottingham (2-1) i van superar l’Oldham (1-2). El Brighton, el Barça B, el Getafe, el Reus i el Manchester City, el rival que més es pot assemblar a l’Atlético, seran els rivals en els cinc amistosos que encara queden per disputar.

Un escenari innovador

El Girona ha hagut de patir molt per poder iniciar el projecte d’ampliació de les graderies del gol nord i de preferent, i tot just acaba de començar les obres per instal·lar-les. Aquest projecte permetrà ampliar l’aforament fins als 13.500 espectadors de manera provisional, unes xifres que semblen de broma al costat del que l’Atlético ha fet aquest estiu.

Els colchoneros han demostrat el seu múscul financer apostant per un canvi d’estadi aquesta temporada. El Vicente Calderón ja és història i ara serà l’hora d’estrenar el Wanda Metroplitano, un estadi amb un aforament que quadruplica el de Montilivi –hi cabran entre 68.000 i 72.000 espectadors–. El nou estadi disposarà de tots els luxes possibles i passarà a ser una referència a Europa.

Durant aquest mes d’agost, per tant, tant l’Atlético com el Girona estaran pendents que s’acabin les obres als seus estadis, encara que siguin obres a una escala molt diferent (els gironins acabaran abans la remodelació).

Obligat a no fer canvis

El Girona encara ha de definir la plantilla per competir a primera. A tres setmanes de l’estrena en la lliga encara s’han de concretar algunes sortides, però sobretot hi ha d’haver moltes arribades més per tal d’apujar el nivell de l’equip. Aquest retard provocarà que Pablo Machín hagi de treballar a marxes forçades per adaptar els nous jugadors al seu sistema i a la seva filosofia.

L’Atlético, en canvi, ha viscut aquest estiu una situació ben diferent. Per culpa dels fitxatges internacionals de menors, l’Atlético va haver de veure com la FIFA el sancionava sense poder inscriure jugadors –ha fitxat Vitolo, però l’ha cedit a Las Palmas– en dues finestres del mercat –l’hivern i l’estiu– d’aquest any. Per això, els colchoneros han hagut de mantenir el bloc de la temporada passada per força. Tiago, que s’ha retirat després de les greus lesions al genoll, és l’únic jugadors del curs passat que no continuarà. A més, de cares noves també n’hi haurà, i és que l’Atlético ha recuperat els cedits Santos Borré, del Vila-real; i Vietto i Kranevitter, del Sevilla.

Estrena oficial de tots dos

Aquest curs l’Atlético de Madrid no haurà d’afrontar cap compromís oficial abans que arrenqui la lliga. Sense cap supercopa en joc ni el tràmit d’haver de jugar una prèvia de copa d’Europa, el conjunt del Manzanares podrà dedicar tots els seus esforços en aquesta pretemporada a preparar l’inici de lliga. Més d’un mes haurà tingut Simeone per preparar el partit, ja que el seu equip es va posar a entrenar-se el 5 de juliol, principalment concentrat a la localitat de Los Ángeles de San Rafael. A més, amb un equip que tàcticament ja està més que treballat, el tècnic podrà centrar els esforços en l’aspecte físic.

La primera jornada de lliga serà, doncs, el debut oficial dels dos equips, però és d’esperar que l’Atlético hi arribi amb un estat de forma més que òptim. A més, el Girona tindrà un altre condicionant, i és que només quatre dies abans del partit contra els madrilenys haurà jugat el trofeu Costa Brava a Montilivi, presumiblement contra el City, cosa que provocaria que els gironins arribessin una mica més cansats al debut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)