Girona

El Brighton aixeca el vol

La compra del Brighton & Hove Albion ha estat segurament una de les apostes més complicades del jugador professional de pòquer i apostador Tony Bloom. El 2009, i amb el club ensorrat a la tercera divisió del futbol anglès, Bloom va sortir al rescat d’una entitat molt pròxima a la seva família. El seu avi Harry havia estat vicepresident durant la dècada dels setanta i el seu oncle Ray va ser-ne també directiu. Vuit anys després de la seva adquisició, els Seagulls han assolit enguany, com el Girona, l’ascens a la primera divisió.

El 2009, el Brighton vivia lluny de la seva millor època. El 1977 va aconseguir l’ascens a segona divisió, i només dos anys després va pujar a la First Division. Durant quatre temporades va militar a la màxima categoria del futbol anglès. El descens del curs 1982/1983 va ser l’inici del declivi de l’entitat, que gairebé va acabar amb la seva desaparició.

El 1991 el club es va fusionar amb un equip d’una ciutat veïna, el Hove, i va donar origen a la denominació actual. A finals de la dècada dels noranta, el Brighton va estar a punt de dir adeu al futbol professional després de la seva arribada, el 1920. Les temporades 1996/97 i 1997/98, els Seagulls van finalitzar en la penúltima posició de la quarta divisió del futbol anglès i no van descendir a cinquena perquè només baixava de categoria l’últim classificat.

La mala gestió no només va ser esportiva sinó també econòmica. El club es va quedar sense camp propi. El propietari Bill Archer es va veure obligat a vendre l’estadi a una immobiliària, que va decidir enderrocar-lo l’any 1997. Durant dues temporades el Brighton va haver de compartir terreny de joc amb el Gillingham, al Priestfield Stadium, situat a més de 100 quilòmetres de distància.

Els aficionats van protestar i l’Ajuntament va cedir l’estadi olímpic, el Withdean Stadium.

Arriba Bloom

I l’any 2009 va aparèixer Bloom, disposat a fer créixer un equip que militava a la tercera divisió. La seva inversió d’aproximadament 250 milions no va anar destinada a grans fitxatges sinó que va centrar-se en la millora de les infraestructures. Va construir un estadi nou, el Falmer Stadium, inaugurat el 2011, amb una capacitat per a 30.000 persones i també una ciutat esportiva, l’American Express Elite Football Performance Centre.

El 2010/11 els Seagulls van aconseguir l’ascens a la segona divisió després d’haver estat campions amb Gustavo Poyet a la banqueta. Ni l’uruguaià ni el català Òscar Garcia, tot i quedar-se ambdós a les portes de l’ascens, ni el finès Sami Hypia, destituït a mitja temporada, van aconseguir situar l’equip a la Premier League. L’arribada de Chris Hughton va ser un revulsiu. El primer entrenador britànic de l’era Bloom va agafar les regnes de l’equip el 2014 i ha estat capaç de construir un projecte d’èxit. El Brighton ha aconseguit l’ascens després de 34 anys a l’elit del futbol anglès.

SIMILITUDS

El Brighton, com el Girona, ha aconseguit l’ascens a l’elit aquest curs

TONY BLOOM

El jugador de pòquer i apostador ha reconduït la situació del club
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)