Girona

Sense un porter fix

Ja en van quatre. El Deportivo ha utilitzat quatre porters en vuit jornades. Després de Tyton, Pantilimon i Rubén, Pepe Mel va apostar en el darrer partit per Francis, de només 18 anys

A l’estiu, a la Corunya ja es veien a venir que aquesta temporada al Deportivo hi hauria debat a la porteria, i fins i tot es farien rotacions en l’inici de la competició, però segur que pocs haurien encertat a dir que el conjunt gallec utilitzaria quatre porters en només vuit jornades tal com ha passat. Amb la sortida de Germán Lux al juliol després de sis temporades a la disciplina del Deportivo, l’escenari semblava aclarir-se i Tyton i Rubén Martínez se situaven com els dos porters de la primera plantilla. La lesió de Martínez, a principis de setembre, ho va tornar a complicat tot plegat. El porter gallec havia jugat les dues primeres jornades, però en un entrenament es va fer mal al dit polze i els serveis mèdics del club van advertir que la seva reaparició era molt complicada abans del novembre. Tyton va agafar el relleu a la porteria, però calia assegurar la posició amb un bon suplent. L’escollit va ser Pantilimon, que arribava a Galícia cedit pel Watford anglès.

L’aposta de Mel

Malgrat Tyton va jugar el següent partit, a partir de la jornada quatre Pantilimon es va fer amb la titularitat i va encadenar quatre partits en aquesta posició. L’internacional romanès, que destaca pels seus gairebé dos metres d’alçada, només va aconseguir deixar la porteria a zero en un partit i, des de la banqueta, l’entrenador Pepe Mel va detectar alguna cosa que no el convencia, ja que diumenge passat, en un moment delicat de l’equip, a fora de casa, i contra l’Eibar, el tècnic madrileny va fer debutar el quart porter del curs.

L’aposta era arriscada, ja que es tractava de Francis Uzoho, un porter nigerià de només 18 anys que, malgrat tenir molt bones referències no era indiscutible ni al filial del Deportivo, que aquest curs està fent un molt bon paper en la 2a divisió B. Amb una alçada gairebé calcada a Pantilimon, Francis Uzoho va sorprendre els seguidors del Deportivo i del futbol en general amb el seu saber estar a sota els pals i quatre aturades contra l’Eibar que li van permetre acabar els noranta minuts sense haver de recollir cap pilota del fons de la xarxa. Amb l’oportunitat que li va donar Pepe Mel, el nigerià es va convertir en el porter més jove de la lliga en deixar la porteria a zero en el dia del seu debut.

La seva aparició en l’onze titular que va jugar a Ipurua no era fruit d’una excentricitat de l’entrenador dels gallecs, sinó que Pepe Mel fa temps que ha posat l’ull en aquest porter. Ho va demostrar aquest estiu quan una de les primeres decisions que va prendre va ser citar a Francis per fer la pretemporada amb la primera plantilla. L’aposta de Mel per al jove porter nigerià va agafar força en l’última aturada de la lliga per a partits internacionals, quan el Deportivo va jugar un amistós contra el Corinthians brasiler. En aquest duel, Francis va fer diverses aturades de mèrit i, qui sap, si just després de l’amistós el tècnic Pepe Mel va prendre la determinació de situar-lo a la porteria en el següent partit de lliga que en tingués oportunitat.

I ara què?

Després del partit contra l’Eibar, Mel ja va deixar clar que a ell li era indiferent l’edat dels futbolistes que tenia a la seva disposició mentre fessin les coses bé i, en el cas de Francis, sembla que la seva aportació va agradar d’allò més al cos tècnic dels de la Corunya. Així doncs, de les paraules de l’entrenador del Deportivo valorant la seva actuació es desprèn que dilluns, a Riazor i contra el Girona, el jove porter nigerià tornarà a situar-se a sota els pals. Si això es produeix, Francis, de 18 anys, tindrà a l’altra punta del camp un company de posició que li dobla l’edat com és el porter del Girona Gorka (36).

De moment, el Deportivo s’ha mogut ràpid i ha blindat Francis per si de cas, i amb una clàusula que voreja els 10 milions d’euros se n’ha assegurat la continuïtat fins al juny del 2021.

TYTON

És en qui menys ha confiat Mel i qui va ser desconvocat en el lloc de Francis

RUBÉN MARTÍNEZ

Va ser l’escollit d’entrada, però una lesió al polze l’ha deixat fora de combat

PANTILIMON

Cedit pel Watford, ha jugat quatre jornades seguides fins que Francis ha debutat en la lliga

FRANCIS UZOHO

Amb 18 anys s’ha estrenat i la jove promesa genera il·lusió entre l’afició del Dépor

Francis va ser el millor porter cadet en el MIC 2014

Francis Uzoho no es va prendre això del futbol de manera seriosa fins als 13 anys. Mostra d’això és que a l’acadèmia de Nigèria on jugava alternava la posició de porter amb la de davanter centre. Als 13 anys, l’ara porter del Deportivo va ser fitxat per l’Aspire Academy, i a partir d’aquí tot plegat va canviar. En un entorn propici per al creixement futbolístic i personal, Uzoho va començar a destacar. El seu físic privilegiat –fa 1,96 m– i la seva agilitat el van convertir en un dels escollits per viatjar a la Costa Brava i prendre part amb l’Aspire del MIC. Amb molts més ulls a sobre seu, Francis tampoc va fallar i en l’edició del 2014, quan era cadet, va aconseguir guanyar el torneig (a la foto) amb una participació destacada. El conjunt de Qatar es va imposar en la final a la selecció de Brasil en la tanda de penals, i l’actuació del darrer partit però també de tot el torneig va valdre a Francis el títol de millor porter de la categoria. El gener passat, Francis va reforçar el juvenil del Deportivo a la divisió d’honor, i aquest curs ha disputat quatre partits amb el Fabril –ha encaixat només un gol– en un inici de la competició en què el filial s’ha situat líder del grup 1 de la 2a divisió B.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)