Girona

L’especialista

L’entrenador ja ha celebrat dues victòries a camp contrari a primera divisió i en suma 34 a domicili des que es va fer càrrec de l’equip el març del 2014

Entre tots els tècnics que van dirigir anteriorment l’equip en cinc temporades i mitja van aconseguir 23 triomfs, 11 menys que el de Sòria

Semblava que la primera divisió serien paraules majores, i a pesar de 20 minuts excel·lents a San Mamés, el Girona va tornar amb la cua entre les cames (2-0). Tot feia preveure que Machín podria perdre la seva fiabilitat lluny de Montilivi després de canviar la història d’un club que, almenys abans que el de Gómara hi aterrés, era de rascar ben poca cosa a fora. Però va ser perdre contra l’Athletic i encadenar quatre desplaçaments seguits sucant. Primer punt a punt (Leganés, 0-0 i Vigo, 3-3), però després de tres en tres (Riazor, 1-2 i Ciutat de València, 1-2). Encara queden tres invictes lluny del seu estadi (ni el Barça ni el València ni l’Atlético de Madrid han perdut com a visitants) i d’equips que només han perdut una sortida hi ha el Girona i tres més (el Madrid –precisament a Montilivi– i els altres dos ascendits: el Getafe i el Llevant). Els gironins són el setè equip de primera que més punts acumula (8 de 15) com a visitant, i tenen millor percentatge que el Leganés, sisè (9 de 18).

34 triomfs, 77 sortides

El primer desplaçament de Machín va ser a El Molinón (21 de març del 2014) i va acabar amb derrota (3-1). La victòria encara se li va resistir al Rico Pérez (0-0) i al Miniestadi (2-1). El de Gómara no va celebrar el primer triomf fins al maig a Tenerife (0-1) i encara en va celebrar un segon amb molt de dramatisme extrem a Ponferrada (1-2) el dia que un empat hauria significat el descens matemàtic del Girona a segona B en la jornada 41.

Machín s’ha acabat convertint en un autèntic especialista a camp contrari: 14 victòries en la seva primera temporada sencera, 8 en la segona i 8 més en la tercera, la de l’ascens. Sumades a les dues de primera i a les dues del seu primer any, el balanç és de 34 victòries en 77 partits. I només 17 derrotes. Això vol dir que el tècnic només ha perdut un 22% dels desplaçaments. Una bestialitat.

D’aquesta ratxa crida poderosament l’atenció els catorze triomfs de la temporada 2014/15, el curs dels 82 punts. La solvència d’aquell equip a domicili en la lliga regular (13 victòries –la catorzena va ser en el play-off a Saragossa– i tres empats) van significar sumar 42 punts lluny de Montilivi, el rècord absolut d’un visitant des que la segona A té 22 equips i 42 jornades.

L’evolució del dibuix

El secret a fora ha estat sempre el mateix que a casa: la defensa de tres. El primer any, però, el dibuix s’assemblava més a un 5-3-2, amb dos carrilers més en línia amb la defensa de tres, però el tècnic ha anat evolucionant un sistema que va ser molt un 3-5-2 quan Cifu i Juncà eren els amos dels carrils (2014/15) i quan ho eren Coris o Maffeo i Clerc (2015/16) i amb Maffeo o Cifu i Aday o Coris el curs de l’ascens (2016/17). Es cert que aquest any sobretot i en alguns partits també de la temporada passada, el dibuix ha mutat fins a un 3-4-2-1, amb els carrilers a l’altura dels mig centres i dos escuders (Portu i Borja, tant l’any passat com enguany) com a escuders de Sandaza o Longo el curs passat i de Stuani aquesta temporada.

26

empats

17

derrotes

34

victòries

UNA GARANTIA

Amb Machín, el Girona ha perdut només el 22% de partits que ha jugat a fora
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)