Girona

Portu

JUGADOR DEL GIRONA FC

“Ara estem més adaptats i tenim molta confiança”

“Tenim com a virtut que som un equip que creiem molt en tot el que fem”, explica un dels protagonistes de l’arrencada

“Em sento molt bé al meu lloc; estic disfrutant molt”, admet

Un entrenador
Luis César Sampedro [el va tenir a l’Albacete] i Pablo Machín
Un estadi
Montilivi
Un jugador referent
Messi
Un defensa rival
Fins ara, Sergio Ramos
Un partit seu
El Girona-Madrid
La millor experiència en el futbol
L’ascens a primera divisió amb el Girona
La pitjor experiència
El descens a segona B amb l’Albacete
Un company
Pere Pons
Una afició al marge del futbol
Passejar
No tinc cap dubte que ens salvarem, però no ens podem despistar gens. La primera divisió és molt complicada
Girona és el millor lloc per a mi. Mentre hi estigui a gust i ells també estiguin contents amb mi, continuaré aquí
El club ha crescut en tots els nivells i ha evolucionat molt. Ens dona totes les facilitats i ens cuiden fins al mínim detall

Cristian Portugués Manzanera, Portu (Beniel, Múrcia, 21-5-1992) exemplifica la força amb què ha arribat el Girona a l’elit. El mitjapunta, que tenia una experiència testimonial a primera amb el València, s’ha fet veure amb tres gols i molta activitat les últimes cinc jornades.

Va fer el gol de la victòria a Riazor, el de l’històric triomf contra el Madrid i va fer un partidàs al Ciutat de València. No es pot demanar més...
Sí, la veritat és que estic molt content del nivell que estic oferint i de com estic ajudant l’equip. L’única cosa que penso és a continuar així, afrontant el següent partit al dos-cents per cent, amb ganes que les coses surtin bé i sobretot de continuar ajudant l’equip.
La victòria a Riazor els va canviar l’estat d’ànim i la perspectiva? Estaven encallats.
Sí, feia temps que no guanyàvem i ja teníem aquella ànsia de tres punts. A més, visitàvem un camp molt complicat, contra un rival ferit i que es prenia el partit amb la intenció d’aixecar el vol. Crec que amb aquella victòria, que a més era la primera a camp contrari, vam agafar molta moral. Ens va anar bé per augmentar la confiança en les nostres possibilitats.
En què creu que ha millorat el Girona?
Des del principi, estàvem oferint un bon joc i competíem bé. Ja ho vam demostrar el primer dia, contra l’Atlético, amb la llàstima de no poder assegurar els tres punts. Contra el Sevilla, vam fallar un penal que ens hauria donat un punt contra un altre rival de molt nivell. Competíem bé i ens estàvem adaptant a la categoria i als timings dels partits. Dins d’un partit, hi ha molts minipartits. Hem anat creixent, i ara l’equip està adaptat al cent per cent a la categoria i amb molta confiança.
Tenen nou punts de marge respecte al descens. La situació és magnífica.
Crec que som un equip que té com a virtut que creiem molt i molt en tot el que fem. Ja des de la temporada passada, que vaig arribar. Tot el que ens proposem, creiem que ho podem fer. Teníem al cap que també érem capaços d’encadenar victòries, i ho hem fet. L’equip sempre ha confiat que, amb el joc que estàvem fent i de la manera com estàvem competint, els resultats arribarien. Hem encadenat tres victòries i ara el que hem de fer és continuar, no abaixar gens el ritme. Perquè a primera, quan frenes una mica, ho pagues i et quedes sense punts.
No haver caigut en descens directe és un reforç anímic?
En futbol sempre es diu que l’aspecte anímic és molt important. Aquest equip no mira més enllà. Pensa només en el següent rival. Mirem de treballar el pròxim partit de la millor manera durant la setmana i sobretot tenim clar que hem de sortir a competir al màxim. Si competim tots al dos-cents per cent, surten els partits i podem guanyar qualsevol rival. Segurament, si haguéssim caigut en zona de descens s’hauria parlat d’altres coses, perquè deu ser inevitable, però crec que l’equip va saber reaccionar a temps.
Mantenen que hauran de patir fins al final?
La primera divisió és molt complicada, i no pots frenar gens. Has de mantenir sempre la màxima intensitat i concentració. No et pots despistar gens perquè qualsevol descuit et costa punts. Crec que res serà fàcil. Tant de bo tot vagi bé i ens salvem amb antelació. No tinc cap dubte que ens salvarem, però la temporada és llarga hi haurà moments de tot, de bons i de dolents. Crec que aquest equip està capacitat de sobres per assolir l’objectiu de la permanència.
Creu que han perdut el respecte a la categoria?
El respecte, crec que no s’ha de perdre, perquè és la màxima categoria del futbol. I estar a dalt de tot t’exigeix el màxim a tots els nivells, físic i mental. Això mai es perd. Molts érem nous en aquesta categoria i ara ja acumulem uns quants partits. Això et fa com a jugador i reforça el teu joc. L’única cosa que ha canviat és que ara estem adaptats al cent per cent a la categoria. L’equip està competint molt bé.
El Girona és l’equip revelació?
Dels equips que hem pujat a primera, ara som els més ben situats, tenim un bon coixí respecte a la zona de descens i estem bé. Sí, penso que fins ara estem sent l’equip que més està sorprenent la gent. També pel fet de ser un equip novell a primera, amb jugadors que hem arribat aquí sense que gaire gent ens conegués. S’està parlant molt de l’equip i això és bo. Estem molt contents.
Els analistes i els comentaristes els deixen molt bé.
Això és mèrit de l’equip, que està competint molt bé. Sorprèn que un equip tingui tan ben treballat un sistema, que vulguis o no és una novetat a primera. I que parlin bé dels jugadors i de com funciona l’equip és molt bo per al Girona.
Que mantinguin el bloc de l’ascens vol dir que ja hi havia molt de nivell, o que als nous els està costant més del compte?
Nosaltres tenim molt clar que, surti qui surti, dona el dos-cents per cent per contribuir al bon funcionament de l’equip. Ara mateix el mister està confiant en uns jugadors, però la lliga és molt llarga i tenim assumit que haurem de jugar tots i que tothom haurà d’oferir el seu màxim rendiment per mantenir-nos.
Quina diferència ha trobat respecte a segona A?
N’hi ha molta. Veus que, al màxim nivell, ningú hi arriba per casualitat. Tothom té la qualitat que la categoria exigeix. I a més de qualitat, hi has de posar ganes, sacrifici i treball.
Amb el 3-4-2-1, se’l veu trepitjar més l’àrea, a prop de Stuani. Ho agraeix?
Jo em sento bé en aquesta posició d’interior, que tenim tant en Borja com jo. Cadascú intenta explotar les seves virtuts, les seves qualitats. La meva és més aviat la velocitat i trobar l’esquena de la defensa, i per això he d’estar més a prop de Stuani. Em sento molt a gust. Ja la temporada passada quan vaig arribar m’anava molt bé, i aquest any, també. Estic disfrutant molt.
Ha vist gaires cops repetit el gol contra el Madrid?
No soc de veure gaire els gols ni els resums. Ni quan les coses van bé ni quan van malament. Quan et surten les coses tothom parla meravelles, cosa que et pot acabar confonent. I quan van mal dades, tampoc has de desesperar-te ni ofuscar-te, sinó continuar confiant en les teves possibilitats. Soc més de veure una altra vegada el partit sencer, per analitzar les jugades, que no de veure els gols i els resums.
Però el gol contra el Madrid era especial. Alguna vegada el deu haver vist...
Sí, el gol sí, però poques vegades.
Ja té clar si era fora de joc?
Em sembla que és un tema que encara s’està debatent. Crec que la feina de l’àrbitre és molt difícil, i el linier encara ha de filar més prim. Totes les accions són molt ajustades, per molt poc. Si amb l’ajuda d’una càmera encara hi ha discussions, imagineu-vos en directe.
L’equip ha estat sempre molt competitiu. Potser el partit contra el Barça va ser l’excepció?
Jo entenc que, menys en el resultat [0-3], la resta també va ser un partit competit. Vam tenir mala fortuna per com van arribar els seus dos primers gols. Si no, estic segur que el partit hauria estat diferent.
Que renovés només pujar, ho va interpretar com una mostra de plena confiança del club cap a vostè?
Sí. Com ja vaig dir, ara mateix és el millor lloc per a mi. És on em trobo més a gust, on m’han acollit perfectament i on em sento com a casa. Quan em van proposar la renovació, no vaig tenir cap dubte. Ells també estan contents amb mi,i m’ho van transmetre. Per mi, això és molt important.
Es veu molts anys a Girona?
Mentre estigui a gust aquí i ells també estiguin contents amb mi, continuaré aquí. És on estic bé i tinc contracte.
És probable que clubs més potents s’hagin fixat en vostè. S’ha parlat del València, d’on va sortir. Com s’ho pren?
Si us he dit que no acostumo a veure els resums, imagineu-vos aquestes coses. Intento estar aliè a tot el que es diu. No se sap què és veritat i què no. Estic molt tranquil i molt centrat en la feina amb el Girona.
Els propietaris del Girona són molt ambiciosos. Es percep al vestidor?
Sí. I fins i tot de la temporada passada a aquesta, ha evolucionat molt i es nota. El club ens dona totes les facilitats. Ha crescut moltíssim en tots els nivells. Des de les instal·lacions fins a tenir un nutricionista amb nosaltres. Ens cuiden fins al mínim detall. I és d’agrair que el club ho posi tot de la seva part per ajudar els jugadors.
Aquest any, l’afició està enganxada des del primer dia. L’ha sorprès?
M’ha sorprès que la gent estigui a mort amb l’equip des del primer moment. Ja es va veure a l’estiu, a l’hora de fer abonaments. I ho hem notat en partits importants, com el dia del Barça i el Madrid, en què es dubtava de si l’afició ens animaria a nosaltres o al rival. A dins del camp, sentim que l’afició sempre hi és, i aquest és un punt fort. Per als rivals segur que visitar Montilivi és complicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)