El protagonista

Portu

Mestalla redescobreix Portu

El 27 de febrer del 2014, en els setzens de final de l’Europa League contra el Dinamo de Kíev, Juan Antonio Pizzi va fer entrar Portu, tres dies abans de fer-lo debutar a primera divisió, a Vallecas. Aquells nou minuts contra els ucraïnesos van ser l’estrena del jugador murcià a Mestalla, on tornava ahir. El murcià va créixer durant sis anys (dels 15 als 21) al València i ahir va viure un partit especial. “Ja ens l’hauríem de quedar”, deien aficionats locals poca estona abans del partit en un dels nombrosos bars que hi ha a prop del vell estadi. No devien trigar gaire a reforçar la seva idea, perquè l’inici del menut jugador murcià va ser pletòric. Més alliberat perquè per darrere hi tenia tres pivots, Portu era l’encarregat de recollir les pilotes que rebutjaven els companys de més enrere. Abans del 0-1, va avisar en guanyar la partida a Gabriel al costat dret, entrar dins l’àrea i provocar un córner (6’). El gol va ser de rematador nat, digne del millor Stuani. Mojica va fer una jugada marca de la casa per l’esquerra i va connectar una centrada precisa. En suspensió, Portu va girar el coll i va situar amb el cap la pilota al pal llarg, lluny de l’abast de Neto. El jugador que havia crescut al València Mestalla (un centenar llarg de partits a segona B) feia el primer a Mestalla. El primer que va fer és demanar perdó a l’afició. I hi va tornar després de rebre la felicitació dels companys.

L’autor del 0-1 va estar a punt de celebrar el 0-2, aquesta vegada com a assistent. Va rebre la pilota a l’esquerra, se la va orientar a la dreta i va fer una centrada que trobar el cap de Stuani, en una altra molt bona ocasió del Girona. Va ser just abans de l’1-1 (26’). Amb l’equip patint i conservant poquíssim la pilota, només respirava quan algun defensa trobava Portu, capaç de convertir una acció aïllada en camp propi en un contraatac amenaçador per als locals. Encara abans del descans, va tenir temps de tornar a inquietar els valencianistes, en un córner assajat en què va rebre de Granell, va controlar dins l’àrea i va fer un xut escopit per un rival.

En la segona part, Machín va retocar el dibuix, amb l’entrada de Borja per Granell. Portu, hiperactiu en el primer acte, es va apagar molt. Li va costar entrar en joc, i les seves intervencions eren esporàdiques i ben poc productives. Ho va trobar a faltar l’equip, que no va acabar de fer el pas tot i que el València tampoc les tenia totes. De tota manera, algunes de les accions puntuals a l’àrea local van tenir la intervenció de Portu, que va buscar Stuani en la jugada que l’uruguaià va reclamar falta a la frontal. En l’últim quart, Machín va fer entrar Marlos per Mojica, i a Portu li va tocar sacrificar-se al carril dret. Des de la nova posició, va fer una bona centrada cap a Stuani, a qui Neto va frustrar la rematada de cap (79’), en la millor oportunitat dels gironins.

6
gols
acumula Portu, tres menys que el pitxitxi, Stuani.
6
anys
al València va jugar el murcià, que va jugar a Mestalla un partit d’Europa League.