Girona

futbol

girona

Fàbrica de debutants

Choco Lozano és l’onzè futbolista que el Girona fa jugar per primera vegada en la màxima categoria

Al mateix nivell de l’equip, jugadors sense cap experiència prèvia en l’elit estan tenint un paper molt destacat en l’estrena

Amb els mateixos paràmetres que aplicava a segona A, el Girona està oferint a primera divisió un rendiment impactant d’entrada i cada cop més consolidat amb el pas de les jornades. Sorprèn no només el seu to competitiu, sinó que les seves alineacions estan plenes de jugadors que tenen tan poca experiència en l’elit com el mateix club. Jugadors que havien demostrat les seves capacitats a segona A han fet un pas endavant també a primera. És el que busca ara Anthony, Choco, Lozano, que va debutar diumenge passat en la màxima categoria del futbol espanyol. L’hondureny és l’onzè futbolista que el Girona fa debutar a primera divisió.

A Lozano, el salt a la màxima categoria li ha arribat amb 24 anys –a l’abril en farà 25– i a mitja lliga. Dues bones temporades al Tenerife li van valer per fitxar pel Barça B l’estiu passat. El Girona el recordava bé del seu pas pel conjunt illenc –29 gols en dos cursos– i, després d’un pas discret pel filial blaugrana, amb quatre gols en vint partits, va decidir apostar-hi i lligar-lo a llarg termini, fins al juny del 2022. Lozano, que havia jugat a la primera divisió d’Hondures amb l’Olimpia, va tastar també la segona B –31 partits i un gol amb el València Mestalla el curs 2012/13– i la segona A, amb l’Alcoià, el Tenerife i el Barça B.

Lozano, que va jugar els últims 25 minuts al Sánchez Pizjuán, és conscient que no li serà fàcil tenir protagonisme. “He d’anar a poc a poc. Sé que tinc companys al davant que han estat tot l’any aquí”, va explicar després de l’estrena a Sevilla. L’hondureny es vol fer un forat en la màxima categoria i té al vestidor de Montilivi exemples de jugadors que han crescut moltíssim en la seva primera experiència en l’elit, que han jugat amb molta regularitat i estan tenint un paper destacat aquesta temporada, venint des de sota. Amb casos tan extrems com el de Granell, que va arribar a jugar a primera regional.

Machín, que s’ha acostumat a formar alineacions inicials amb vuit o fins i tot nou jugadors que la temporada passada jugaven a segona A, en va fer debutar de cop cinc –Alcalá, Maffeo, Pere Pons, Granell i Aday– en el primer partit de lliga contra l’Atlético. Aquell dia, també va jugar els seus primers minuts en la màxima categoria del futbol espanyol Larry Kayode. La setmana següent, s’hi van afegir Douglas Luiz i Juanpe, que van entrar en la segona part. En només dues jornades, i encara a l’agost, Machín ja havia fet debutar vuit jugadors a primera divisió. El següent a debutar va ser Michael Olunga, que va tenir els primers minuts en la quarta jornada, contra el Sevilla. I el desè, l’últim abans de l’estrena de Lozano, va ser el porter Yassine Bounou. El marroquí, suplent de Gorka Iraizoz al començament de lliga, va rebre l’alternativa a Riazor, en la novena jornada, i ja no va perdre la titularitat, amb l’únic parèntesi de la segona part al Wanda Metropolitano, on va ser substituït per lesió.

DE SEGUIDA

Vuit dels altres deu debutants es van estrenar en les dues primeres jornades de lliga

MITJA PLANTILLA

12
homes
tenien experiència prèvia a primera quan van arribar a Girona i 11 hi han debutat aquest curs.

L’ANTERIOR

Abans de Lozano, qui més va trigar a debutar va ser Bounou, ara fix a la porteria

De les experiències prèvies, diverses de minses

A més de la dotzena de jugadors que començaven a l’agost amb el Girona la seva primera experiència en la màxima categoria, n’hi havia dotze més que arribaven sabent què significava jugar a la primera divisió espanyola, tot i que uns quants ho havien fet amb presències comptades. És el cas de Portu, que ja havia jugat un partit a primera –el de la foto, un Rayo Vallecano-València, el 2 de març del 2014– tres anys d’abans d’arribar-hi amb molta energia. Aleix Garcia també havia jugat un partit a primera, amb el Vila-real a San Mamés, el 23 de maig del 2015. Marc Muniesa va debutar amb el primer equip del Barça amb 17 anys (el 23 de maig del 2009) i hi va jugar un altre partit de lliga al cap de tres temporades. Ramalho va acumular vuit partits a primera en dues temporades amb l’Athletic, i Mojica en va jugar dotze en la seva arribada a la lliga espanyola, amb el Rayo. Més bagatge a primera tenien Bernardo (amb l’Sporting), Carles Planas (Celta), David Timor (Osasuna i Leganés), Borja García (Còrdova), Marlos Moreno (Deportivo), Cristhian Stuani (Llevant, Racing i Espanyol) i sobretot Gorka Iraizoz, que va acumular 338 partits en la màxima categoria entre l’Espanyol i l’Athletic.

Per debutar, només Eloi o algun del Peralada

Amb els 25 minuts que Choco Lozano va jugar diumenge al Sánchez Pizjuán, Eloi Amagat queda com l’únic jugador de la plantilla del Girona que encara no ha debutat a primera divisió. El migcampista gironí va ser precisament al camp del Sevilla, en la seva segona convocatòria en la lliga, i va arribar a escalfar-se, però no va entrar. A més del capità, tampoc ha tingut cap minut en la lliga Farid Boulaya, amb la diferència que el mitjapunta ja no hi serà a temps perquè, després de passar-se en blanc els primers mesos a Montilivi, va decidir marxar en el mercat d’hivern. El Girona va acordar amb el Metz la seva cessió amb opció de compra obligatòria a final de temporada, amb la qual cosa Boulaya no tornarà i no debutarà en la màxima categoria amb el Girona.

Si Eloi acaba jugant, serà el dotzè jugador que debuta en la màxima categoria amb el Girona. Sense cap més jugador del primer equip, els que es podrien afegir com a debutants en la màxima categoria són els jugadors del Peralada. Futbolistes com Kevin Soni, Andzouana, Paik i Bambo Diaby s’entrenen regularment amb Machín, que va fer debutar de titular Maxi Villa en un partit de copa contra el Llevant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)