Nàstic

futbol

Nàstic

Bloquejats en la bipolaritat

Nàstic. El conjunt grana, que va tornar a demostrar la seva solvència fora de casa, espera revertir el seu pobre rendiment al Nou Estadi, on la pressió en augment està passant factura

El Nàstic rebrà diumenge la visita del Còrdova (18 h) amb la fita de donar continuïtat al bon resultat aconseguit a Granada i agafar més marge respecte a la zona de descens. Aquest és l’objectiu bàsic, però més enllà de tot això, la conjura de l’equip tarragoní és començar a millorar al Nou Estadi, on l’afició s’ha acostumat més als laments que no pas a les celebracions. I és que l’equip que entrena Nano Rivas pateix una bipolaritat poc comuna: és el millor visitant de la lliga (25 punts) i el segon local més dèbil (11). Per fer-ho, això sí, caldrà que l’equip torni a sentir-se còmode jugant com a local, on s’ha estancat i té un context poc propici per explotar el seu talent. Més enllà de qüestions futbolístiques, hi ha un factor psicològic que està afectant el bloc.

“Tot i que per analitzar les causes exactes de la dinàmica cal estar dins del vestidor i viure el dia a dia, la diferència de puntuació depenent d’on es jugui deixa palès que l’equip té un focus de pressió que afecta el jugador en els partits a casa”, explica el psicòleg esportiu Vicenç Raluy, que detalla com la pressió repercuteix en el rendiment físic del futbolista: “A casa, en teoria, t’has de sentir còmode, però aquesta obligació de guanyar genera exigència, i això deriva en frustració i ansietat. Tot plegat fa que el jugador respiri malament i estigui tens muscularment. Al final, no arribes a temps a les jugades, rendeixes pitjor i la frustració va en augment.”

A l’hora d’assenyalar possibles solucions al bloqueig del Nàstic a casa, Raluy adverteix que no hi ha fórmules màgiques. “Les frases miraculoses no serveixen, portar un guru a fer una xerrada no té resultat, com a molt et pot servir per un dia concret”, apunta el psicòleg, que afegeix: “Aquí és clau que el cos tècnic transmeti molta confiança als seus jugadors, i que se sàpiga quin és el focus de pressió per mirar d’eliminar-lo o reconvertir-lo. Si en comptes de pressionar els jugadors els dones escalf, aquest focus desapareix.”

D’altra banda, Vicenç Raluy desmunta el tòpic que amb una millora sobtada de resultats l’ansietat desapareixeria: “Hi ha la temptació de dir que dos bons resultats ho arreglarien tot, però no és cert. Perquè tinguin efecte, al darrere hi ha d’haver la percepció que han arribat gràcies a un bon treball.”

LA XIFRA

És fàcil dir que dos bons resultats ho arreglarien, però no és cert. Hi ha d’haver també una millora
Vicenç Raluy
PSICÒLEG ESPORTIU
Quan l’obligació de millorar a casa genera exigència, això deriva en una frustració que afecta el rendiment físic del jugador. Està tens
Veient els números depenent d’on es jugui, és clar que quan l’equip ho fa a casa té un focus de pressió que afecta el jugador
11
punts
ha sumat el Nàstic al Nou Estadi. Fora de casa, en canvi, n’ha obtingut 25. Els grana són el millor visitant de la lliga.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)