ESPORTS

FUTBOL

Molt a prop de la perfecció

El Girona, líder a pilota aturada en les accions d’atac (17 gols), també està exhibint una solvència increïble a l’hora de contrarestar les jugades de pissarra del rival

Els de Machín només han encaixat un gol de falta indirecta i dos de córner

El Madrid va fer molt mal al Girona combinant en jugades i ajustant bé per evitar caure en fora de joc i plantar-se davant de Bounou. El primer gol dels blancs, però, va arribar en un córner servit en curt en què els gironins van badar. Una imatge que s’ha reproduït poquíssim aquesta temporada, perquè el Girona està afinant moltíssim en la defensa de l’estratègia. El rendiment ofensiu de l’equip a pilota aturada, demostrat amb els tres gols marcats al Santiago Bernabéu, està cridant molt l’atenció, però va acompanyat d’un exercici brillant i de tant o més mèrit a l’hora d’evitar que els rivals els paguin amb la mateixa moneda. Els gironins només han encaixat un gol de falta indirecta i dos de córner en tota la lliga.

El primer gol de Cristiano, després d’un servei de Kroos, va ser tot just el segon gol que els gironins reben a primera a partir d’un córner. Del primer, havia passat més d’una volta, i va acabar sent un autogol d’Aday, el que va significar el 0-1 del Barça a Montilivi. El Girona va debutar a primera divisió amb el mal regust de no haver pogut celebrar amb triomf un gran partit contra l’Atlético, frustrat perquè Giménez es va anticipar a la mitja sortida d’Iraizoz i va connectar amb el cap una falta centrada per Koke (2-2). Aquell gol amenaçava de ser l’avís de la duresa que esperava al Girona a primera i de les dificultats per defensar l’estratègia davant d’executors i rematadors de primer nivell. El fet és que els blanc-i-vermells no han encaixat cap més gol de falta indirecta en tota la lliga.

Dels 42 gols rebuts pel Girona, el 79% (29) són de jugada. I dels nou a pilota aturada, n’hi ha tres de falta directa –Wass (Celta), Guardado (Betis) i Messi (Barça)– i tres més des del punt de penal: Lucas Pérez (Deportivo), el segon d’Ibai (Alavés) i Parejo (València).

A partir del minut 75

El Girona no només ha encaixat més gols en la segona part (25) que en la primera (17), sinó que, en franges de quarts d’hora, la més crítica és l’última. A partir del minut 75, els blanc-i-vermells acumulen13 gols en contra, dels quals cinc han arribat en el temps afegit. L’últim, el quart de Cristiano al Bernabéu, no va canviar res (6-3). Però l’Alavés (2-3) i el Betis (2-2) sí que van provocar pèrdua de punts per als gironins. A l’altre extrem, en els primers cinc minuts de partit, el Girona va encaixar el primer gol de l’Eibar (1’) i l’1-1 al Camp Nou (4’), en dies que els de Machín van acabar golejats. Més de la meitat dels gols rebuts han arribat amb la cama dreta. De cap, ha encaixat el 10% dels gols.

FALTES INDIRECTES

L’únic gol que ha rebut el Girona va ser el de Giménez (Atlético) en el primer partit

SENSE PISSARRA

Dels altres sis gols a pilota aturada, tres han estat de falta directa i tres més, de penal

EL PUNT FEBLE

El 79% de gols arriben en atacs organitzats i la franja més crítica és l’últim quart
Només han batut el Girona el Barça (autogol d’Aday) i el Madrid (un córner en curt)

Suárez i Ronaldo, els grans botxins

X.M.

Sis jugadors han marcat més d’un gol al Girona aquesta temporada. Els que n’hi han fet més han estat Luis Suárez i Cristiano Ronaldo, amb quatre cadascun. El davanter del Barça n’hi va marcar un a Montilivi i tres al Camp Nou, i el del Real Madrid, tots quatre al Santiago Bernabéu. El tercer jugador que més vegades ha batut la porteria del Girona és Ibai Gómez, amb el hat-trick que va signar a l’estadi gironí en poc més de 20 minuts. Tres jugadors més li han fet dos gols: Bakambu, del Vila-real (dos a Montilivi), el japonès Inui (dos a Ipurua) i l’argentí Leo Messi (dos al Camp Nou).