Girona

El protagonista

Jonas Ramalho

Rendint tot i el condicionant

Complidor, solidari, regular i brillant en gairebé totes les accions en les quals havia d’intervenir. Jonas Ramalho va tornar a demostrar que el seu lloc fix a l’eix de la defensa no és casualitat. Darrere del basc hi ha sacrifici i molt treball. Un treball sempre a l’ombra, i més quan des de l’estiu passat va rebre l’etiqueta de dubtós a l’hora de pertànyer definitivament a la plantilla del Girona de primera divisió. Ramalho confirma partit rere partit que té un lloc en l’anomenada millor lliga del món. L’exjugador de l’Athletic encadena, comptant el partit contra el Betis, divuit enfrontaments jugant cada un dels 90 minuts, una bestiesa a l’abast de pocs futbolistes. En la majoria d’aquests partits, el de Barakaldo ha aprovat amb nota en les seves actuacions i s’ha convertit en el central fix en el perfil dret.

Contra el conjunt verd-i-blanc, Ramalho va haver de tornar a calibrar les seves forces. Condicionat des del minut 6, en què Jaime Latre li va ensenyar targeta groga en la primera falta del matx. El defensa va colpejar amb el braç la nuca de Sergio León, que posant-hi més pa que formatge va acabar de fer decidir el col·legiat. Lluny d’abaixar la intensitat, el basc es va concentrar de valent per oblidar el hàndicap que suposa afrontar 84 minuts del matx amb la motxilla a l’esquena carregada amb el pes d’una targeta. De seguida però, en el minut 7, Ramalho es va tirar a terra per lliscar per sobre de la gespa xopa de Montilivi i refusar el perill d’una rematada de Júnior. Els mateixos protagonistes tornarien a aparèixer deu minuts després, quan a través d’una bona combinació entre Fabián, Loren i Júnior van obligar Jonas a tornar a posar el peu de manera providencial per evitar l’1-0. Ramalho va haver de multiplicar-se per moments, i és que la mobilitat constant de Sergio León, Loren i les arribades pel seu perfil de Júnior el feien treballar de valent. De fet, Loren va forçar la primera errada de Ramalho en el minut 22, quan el futbolista del Girona no va saber desfer-se de la pressió del davanter bètic. L’exjugador de l’Athletic Club va tornar a mostrar seguretat en les següents accions –en el gol va ser un espectador més de la gran jugada individual de Joaquín– i, ja en la segona part, el basc es va haver d’adaptar a una nova situació. El canvi de sistema de Pablo Machín, una de les notícies de l’enfrontament, va situar Jonas Ramalho al lateral dret, una posició que el fa vulnerable, sobretot amb jugadors de velocitat al davant. Setién ho va veure i relativament aviat va fer entrar Tello, que el va fer anar de bòlit. El defensa se’n va sortir prou bé i va ser l’encarregat d’iniciar algunes jugades a través dels canvis de joc buscant l’esquena de la defensa andalusa, i és que, amb la pressió verd-i-blanca, el futbolista era l’home deslliurat. Ahir condicionat per la targeta, Ramalho mereix una menció especial pel seu rendiment ja que, en proporció, és un dels culpables del bon curs del Girona en el primer any a primera.