Girona-Las Palmas

L’heroi del 6-0

I de sobte... Michael Olunga

El kenyà, que en els deu partits anteriors només havia jugat 93 minuts, va convertir en or tot el que va tocar en 45 minuts per emmarcar

Amb tres gols i una assistència, va ser el protagonista de la gran golejada del curs

Contra Las Palmas, Cristhian Stuani havia obert el marcador des dels onze metres en el minut 24. L’uruguaià va haver d’esperar al tercer penal a favor del Girona per treure a lluir la seva infal·lible cama dreta. No era al camp en els dos anteriors: en el primer, contra el Sevilla, ja havia estat substituït (el va fallar Àlex Granell); i en el segon, a Riazor, va ser baixa per sanció (gol d’Aday). Stuani va enganyar Lizoain i va anotar el seu desè gol de la temporada en dinou partits. Onze minuts després (35’) va quedar estabornit a dins l’àrea en una acció en què es van reclamar dos penals, sobre Granell i sobre ell mateix. Si Melero López lhagué’s xiulat, és possible que l’uruguaià no l’hagués pogut llançar perquè va haver de ser atès durant uns minuts a la banda, grogui. Tot i això, va poder acabar la primera part.

Montilivi es va posar les mans al cap quan no va veure el 7 sobre el camp després de la represa. I probablement se les hi va tornar a posar quan hi va veure el 14. Però sense Kayode (arreglant papers per Nigèria) i amb Marlos desconvocat (la seva marxa al Flamengo estava a punt de solfa), Michael Olunga era tot el que tenia Machín a la banqueta. Fins aquell dia, el paper del kenyà es resumia a quatre estonetes intranscendents: 10 minuts contra el Sevilla, 59 contra el Barça (titular), 15 a Balaídos i 10 al camp de l’Espanyol. El partit no estava tancat (1-0), però guanyar era clau després de dues derrotes (Eibar, 4-1 i València, 2-1) per deixar el cuer tocat i enfonsat (a 15 punts).

Aquell 13 de gener va acabar essent el gran dia d’Olunga Ogada. El jugador del partit. El jugador de la jornada a primera. I, per als més malalts, 20 punts a La Liga Fantasy. Tot això, en 45 minuts per emmarcar en què l’africà va convertir en or absolutament tot el que va tocar. Després del 6-0, Montilivi continuava amb les mans al cap. Ja no pas per por, sinó per una barreja d’admiració i també d’incredulitat. Olunga va fer el partit perfecte. I als tres gols en 21 minuts (dos amb l’esquerra i un amb la dreta) s’hi va haver d’afegir una assistència en el 5-0 de Portu. Revisada la segona part, ni l’estat de gràcia permanent de Stuani explicava l’ostracisme d’Olunga. “Ha passat per davant de Kayode”, va reconèixer Machín, que estava tan tip del nigerià com el nigerià del de Gómara.

Michael Olunga va aparèixer de sobte, però també es va apagar de seguida. Titular al Wanda (l’únic partit complet que ha jugat), va tenir l’oportunitat de marcar l’1-2 en el minut 90 i rubricar una setmana colossal en què va ser l’epicentre mediàtic de primera divisió, però no va definir ni amb velocitat ni amb precisió i va acabar atropellat per Oblak. I mica en mica, el davanter cedit pel Guizhou Hengfeng Zhicheng de la superlliga xinesa ha tornat a un rol secundari.

Lluny ja d’aquella enlluernadora actuació, Olunga ha intervingut en un 35% dels partits (13) i ha jugat només un 12% de minuts (424). Però aquells tres gols encara es rendibilitzen: marca cada 141 minuts (si hagués entrat el cop de cap al pal de dissabte seria cada 106). Stuani (19 gols) en fa un cada 137. I Portu (11), cada 264.

3
gols
del kenyà en 45 minuts sobre la gespa, i una assistència. El ‘hat-trick’ el va fer en 21 minuts (57’, 70’ i 78’).