3a divisió FEF

Els nouvinguts a 3a (I)

Fundació Grama

La força d’un record

Des dels seus inicis, la Fundació Grama aspira a tornar a situar la ciutat al mapa de la segona B

“Aquest club és la reencarnació de l’esperit de la UDA Gramenet”, diu Antonio Morales, màxim mandatari de l’entitat

“L’any que ve tornarem a intentar pujar. I dient intentar ja estic minvant l’ambició”, diu Morales

Irun va ser l’inici del final. A la ciutat guipuscoana, la UDA Gramenet mai va estar tan a prop d’ascendir al futbol professional com en el play-off de l’any 2003, i ja no va tornar a trobar-se en una situació igual. L’any següent, el conjunt colomenc va tocar el cel arribant als quarts de final de la copa del Rei, i encara va tornar a jugar una altra promoció d’ascens tres cursos després, però a partir d’allà va començar la davallada imparable que va obligar el futbol de la ciutat a reformular-se. Ara, dotze anys després d’aquella última promoció, Can Peixauet tornarà a viure futbol de categoria estatal després que la Fundació Grama aconseguís l’ascens a tercera divisió.

Separades per més d’una dècada, aquestes són dues històries de dos clubs diferents però connectats entre si per un denominador comú: la ciutat de Santa Coloma de Gramenet i Antonio Morales. “La Fundació és la reencarnació de l’esperit de la UDA Gramenet”, explica Morales, alma mater del nou conjunt de tercera i president en l’època daurada de la UDA durant les darreres dues dècades del segle passat: “M’han vingut molts records i m’he emocionat. M’he recordat quan, a l’antic camp, vam ascendir per primera vegada a segona divisió B la temporada 93/94. I el millor va ser que després van venir uns anys molt bonics”, confessava Morales just després d’acabar el partit contra el Sant Cugat, que va donar a la Fundació el campionat de primera catalana i l’ascens a categoria estatal.

Entre cella i cella

Sorgit per la impossibilitat de salvar l’històric club colomenc, ofegat pels deutes, la Fundació va néixer per ocupar-ne el lloc. “Si aquell equip hagués tingut salvació, jo ho hauria intentat. Aquell club no mereix haver caigut en mans de la gent en què va estar aquells anys”, diu Morales, que des de la creació de la nova entitat va tenir clar quin era l’objectiu: retornar a la ciutat el futbol de la divisió de bronze: “Ho deia quan estàvem a quarta, a tercera, a segona i enguany a primera, el nostre objectiu ha de ser pujar a segona divisió B.” I de moment, les paraules estan sent ratificades pels fets: tret del primer any, la Fundació compta els seus cursos per ascensos i ja n’acumula quatre de seguits. I la tercera divisió tampoc sembla que provoqui vertigen a un club acostumat a créixer: “L’any que ve tornarem a intentar pujar. I utilitzant la paraula intentar ja estic minvant la nostra ambició; això, davant dels jugadors, no els ho diré mai així”.

I per al següent pas, la Fundació tornarà a confiar en un tècnic nou com ha fet després de cada ascens. I de nou serà un entrenador de la casa i home de confiança de Morales, Toni Díaz, que enguany ha acabat la temporada dirigint el juvenil. “Serà un repte i una gran responsabilitat renovar la plantilla d’aquesta temporada; haurem d’encertar-la en els jugadors”, va dir en la seva presentació qui va ser el darrer tècnic de la Gramenet a tercera. La missió és clara: completar el darrer esglaó cap a la segona divisió B.

La UDA, a segona
Després de tres descensos seguits i de l’exili fora de la ciutat –primer a Tiana, actualment a Sant Adrià de Besòs–, l’històric conjunt colomenc ha aconseguit enguany tornar a segona catalana després d’un curs clarament de menys a més.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)