2a divisió FEF

URI SANTOS

EXJUGADOR DE L’OLOT

“Estava preparat i ho he assumit bé, amb naturalitat”

“N’hi ha per estar content amb els dos ascensos, però sobretot, perquè hem aconseguit reactivar el sentiment de ser de l’Olot”

“El Girona C engloba tot allò que busco en un club per acabar la carrera: sentir-me important i aconseguir objectius col·lectius”

ELS ENTRENADORS
RODRI.
“Rodri és futbol en estat pur. És el coneixement i el precursor de tot el que ha passat aquí.”
ÀLEX TERMA.
“De les persones més importants en els últims 20 anys a l’Olot. L’home de la casa i un apagafocs. Hi pots comptar sempre.”
JULIO BAÑUELOS.
“Era un animador constant. Mai veia perill i confiava cegament en nosaltres. Donava protagonisme als jugadors.”
EDU VÍLCHEZ.
“El mestre. És, amb diferència, la persona amb més coneixements futbolístics que hi ha a Catalunya. No entenc per què no està en un primera espasa. Un gran dominador del futbol conceptual i propulsor de coneixements.”
ARNAU SALA.
“Sinceritat absoluta. Va de cares, honest i tot cor. L’havia tingut de company a Peralada i m’havien caigut unes esbroncades... És molt competitiu i sincer. No sap mentir ni et pot mentir.”
SANTI CASTILLEJO.
“Va tenir un paper molt complicat. La situació era crítica i dura. Va ser un bon pacificador davant un grup complicat. Està ben preparat.”
RAMON CALDERÉ.
És el cor del futbol. Tot sentiment, raça i dels d’abans. Una de les coses agradables del futbol.”
MARTÍN POSSE.
“No va encaixar i es va equivocar ell. A l’inici de la pretemporada havia perdut la confiança de 15 jugadors i li’n quedaven només cinc. Sorprèn d’un exjugador professional.”
RAÚL GARRIDO.
“És un apassionat del futbol. Ens ha fet creure que som uns privilegiats i teníem l’oportunitat de ser feliços. Li ha tocat el millor i el pitjor del futbol i valora les oportunitats.”
UN COMPANY
“Carlos Martínez, per sintonia a dins del camp. Per tracte al vestidor amb molts. No guardo mal record de ningú.”
UN GOL
“Mareo, perquè va ser determinant. També recordo el del meu debut contra el Sant Cristòfor al municipal.”
UN PARTIT
“A casa contra l’Arandina.”
M’he sentit valorat per la junta, l’afició, els companys i els tècnics. No és just valorar una decisió de club pel que pugui opinar la gent
Torna a haver-hi nens al camp i aquests seran els jugadors, els aficionats o els directius del futur; això és important i vol dir que el club està viu

Oriol Santos Ferrés (Olot, 29/10/86) deixa l’Olot després d’haver-hi jugat les darreres sis temporades. Format al club de la Garrotxa, de ben jove va haver de buscar-se la vida per progressar com a futbolista ja que els olotins no passaven un bon moment esportiu ni institucional. El Peralada, el Figueres, el Girona, el Racing i el Llagostera van ser els seus clubs fins al retorn al projecte liderat per Joan Agustí, l’estiu del 2012. En aquesta darrera etapa a l’Olot, Uri ha superat els 230 partits amb la samarreta vermella, ha aconseguit dos títols de tercera i dos ascensos a segona B.

Acaba una història idíl·lica, sobretot amb les darreres sis temporades. Se’n fa a la idea?
Suposo que el dia que me n’adonaré serà quan comencin els entrenaments a Olot. Com a jugador, si ets capaç de separar el dia a dia i analitzar-ho tot amb perspectiva, ja saps que encara que juguis a casa arriba el moment en què has de marxar o el club decidirà que no continues. No suposa un daltabaix ja que hi penses i no és cap sorpresa. Estava preparat i ho he assumit bé, amb naturalitat.
Un gran canvi per a vostè, però amb 31 anys no acaba la carrera d’un futbolista?
La vida del futbolista amateur dura molt poc i has de cuidar-te i tenir sort amb les lesions. L’etapa postfutbol és llarguíssima i s’ha de gaudir. Vull continuar al futbol, tenir objectius i sentir-me futbolista el màxim de temps possible ja que ha estat, és i serà la meva passió.
El Girona C és un bon lloc?
Segur que sí. Quan van saber que la meva continuïtat a l’Olot s’acabava, els responsables del Girona C van contactar amb mi. La gent pot pensar que el Girona té un poder adquisitiu molt gran, però arriba una edat en què no només és important això. Em moc per sentir-me important i per aconseguir objectius col·lectius. Al començament de la carrera penses en tu i a aconseguir grans coses tu, però més endavant es valoren coses a nivell de grup. Que et sentis bé en un lloc, que puguis anar a sopar amb els companys, que hi hagi bon rotllo...
Torna a marxar però ja ho va haver de fer de ben jove. Satisfet de la seva trajectòria?
Tant de bo no m’hagués tocat marxar mai. El futbol de base de l’Olot abans estava dividit en dos equips. Començaves a l’escola Pia, al camp del Morrot, però els jugadors que estàvem allà ens consideràvem de l’Olot. Abans el somni era jugar amb els grans de l’Olot. Jo anava al municipal a recollir pilotes i desitjava jugar allà. Vaig debutar en l’últim any de cadet amb l’equip a preferent i en un moment molt baix. La gent no venia al camp, els jugadors no cobraven al dia... Tant de bo m’hagués trobat un Olot com se l’han trobat Aspar, Alfredo, etc. Era jove però vaig assumir que havia de marxar. He conegut grans entrenadors i companys que m’han ajudat a formar-me com a futbolista i persona.
Té l’honor d’haver jugat un partit a primera divisió. No tothom ho pot dir això.
Vaig arribar al filial del Racing ja amb 22 anys. Hi havia Canales amb 18 anys, Edu Bedia, Mario, etc. Tenia l’etiqueta de jugador amb experiència, tot i que amb 22 anys en tens relativament. Em va costar guanyar-me la confiança de l’entrenador, però era un bon filial per entrar en dinàmica dels entrenaments amb el primer equip. Em vaig entrenar sempre amb ells i entrava en alguna convocatòria o si no competia amb el filial. Vaig conviure amb jugadors com Munitis, Colsa, Pinillos, Zizic, Serrano, etc. Et marquen i n’aprens molt.
Amb l’Olot, dos títols de tercera i dos ascensos a segona B. Orgullós?
Molt orgullós. Segurament no en som conscients ja que tot és recent i costa mirar-ho amb perspectiva, però potser d’aquí a uns anys diran que aquell grup de jugadors vam aconseguir grans fites per al club o que vam ser l’inici dels millors anys que estan per arribar. N’hi ha per estar content amb els dos ascensos, però sobretot, perquè hem aconseguit reactivar el sentiment de ser de l’Olot. Parlava amb el president fa poc i li deia que no cal donar-hi voltes, al fet que jo marxi. Quan venia al camp quan era petit hi havia molts nens, que ara som jugadors, directius, etc. Ara hi torna a haver nens i aquests seran els jugadors, els aficionats o els directius del futur; això és important i vol dir que el club està viu.
Se sent història viva del club? S’ha sentit prou valorat?
Amb molts companys que he tingut en els darrers anys hem fet coses importants i personalment m’he sentit valorat, però el respecte al futbolista s’està perdent. Tothom es pot amagar darrere un avatar i a través de les xarxes socials pot opinar i tenir veu com els més entesos. I això s’encomana a l’aficionat de l’Olot, que es cansa dels jugadors i agafa una veu crítica. La gent que m’estima pot enfadar-se amb la decisió del club, però és una decisió més. No és just valorar una decisió de club pel que pugui opinar la gent. M’he sentit valorat per la junta, l’afició, els companys i els entrenadors. La meva manera de ser encaixa amb el tarannà del club.
Fent un repàs, en el primer ascens, tres tècnics diferents, contratemps de tot tipus, però el grup va ser clau?
Va ser l’any del grup. A Rodri no se li pot treure mèrit del que ha fet pel club. Va venir amb un mètode i ha implantat el futbol atractiu i competitiu que l’equip ha fet durant molts anys. Ens vam impregnar d’ell i el vestidor va ser molt sa. Ens ho vam creure amb una barreja d’experiència i joventut que va ser imparable fins al partit de l’Arandina.
De fet, el grup és capaç d’aixecar el cap, com el curs passat, o de no fer-ho com en l’any del descens...
La campanya que es va baixar, segur que individualment tots érem bones persones. Per sortir d’una situació dolenta hi ha d’haver un sentiment col·lectiu. O ho afrontes valorant el que tens, és a dir, que l’Olot és un club eficaç, ens paga al dia, hi treballa bona gent, l’entorn és bo, etc., o ho afrontes com que estàs treballant amb un club més. No hi havia prou arrelament.
Per sort, Calderé els va reactivar i van retornar a segona B?
El club la va encertar amb el perfil d’entrenador que necessitava en aquell moment. Havíem passat un any dur i va arribar un tècnic amb coneixements, un motivador i un gestor de grup. El fet de tenir un gran competidor en el grup [el Peralada] ens va permetre afrontar l’eliminatòria d’ascens més preparats que l’Sporting B, que havia guanyat la lliga amb molta antelació.
La salvació recent, per com va arribar, equival a un títol?
Quan tens nou punts, canviem l’entrenador i tothom pensa que ets de tercera, arriba un tècnic amb una il·lusió tremenda i molt intel·ligent que ens reactiva. Ell ens lidera i comencem a guanyar partits, es genera una dinàmica d’orgull per sortir del pou. De fet, sortim i quedaven moltes jornades i el que va costar va ser mantenir-ho. Al final tothom vol guanyar i hem d’esperar l’últim partit en l’últim minut. Va ser una explosió d’alegria brutal.
Citant el seu excompany Roger Vidal, el pas d’Uri Santos per l’Olot es resumeix amb un primer ‘play-off’ jugant amb el genoll gairebé trencat, el gol de Mareo o la lluita en la darrera diana de Barnils contra l’Elx?
Ho he donat tot i ho tornaria a fer. Són tres moments que defineixen bé com és Uri Santos com a persona. En el primer ascens em lesiono quan falten dos partits i els metges em diuen que hauré d’estar de baixa cinc o sis setmanes per un esquinç al lligament lateral intern. Jo els vaig dir que prendria riscos però que no m’ho podia perdre. De dilluns a divendres em queien les llàgrimes i amb l’objectiu al sac em vaig haver d’aturar quatre mesos. Però ho tornaria a fer. L’any de Mareo vaig tenir lesions musculars i em va costar entrar. A més, en Marc Mas i en Sergio Álvarez van començar molt bé. Vaig acabar de titular i l’esforç va valdre la pena, amb un gol que ens va ajudar molt a superar l’eliminatòria. I en el gol de Barnils no se sap ni què passa. va ser tot cor, no podia acabar malament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)