Girona

Una estructura de categoria

Gràcies a l’afiliació amb el Peralada, el Girona té els equips filials i juvenils en categories competitives com la resta de rivals

L’ascens del Girona C a tercera permetria apujar més el llistó

El Girona mantindrà de cara al curs 2018/19 els seus equips filials i juvenils al mateix nivell que els de la majoria de clubs de primera. Si bé enguany cap entitat tindrà el seu segon equip a segona A, un fet que feia quinze temporades que no succeïa, consolidar un filial a segona B, a més de tenir els dos equips juvenils en les dues màximes categories –la divisió d’honor i la lliga estatal– és l’estructura més comuna, fins i tot entre els equips de més renom com el Barça, el Madrid, l’Atlético o el Sevilla. De fet, els blaugrana i els sevillans han vist com enguany el seus equips filials perdien la categoria de plata, obligats a reestructurar-se internament i en l’actualitat amb els seus responsables treballant a tota màquina en les construccions de les futures plantilles. El club de Montilivi, amb el Peralada a segona B, el Girona C en línia ascendent pel que fa a categories –la campanya vinent jugarà a primera catalana– i els tres equips juvenils en les màximes divisions, té una estructura sòlida i en consonància a la dels rivals.

L’esquelet de la majoria

Sense filials a segona A, la màxima aspiració dels clubs de primera per a la seva estructura interna dels equips principals és situar el filial a segona B –tots els clubs de primera el tenen a excepció del Betis, el Getafe, l’Alavés, el Leganés i el Rayo Vallecano, que el tenen a tercera divisió–, i en cas de no tenir un segon conjunt filial, situar els dos primers equips juvenils de l’entitat en les dues màximes categories, la divisió d’honor i la lliga estatal. El fet de tenir en les categories més competitives els juvenils permet que els jugadors en edats clau i a les portes del futbol professional competeixin contra clubs i rivals amb potencial. I és que situar en les categories més elevades els equips del futbol formatiu és un objectiu que tots els clubs compleixen, una premissa innegociable per tenir les mateixes possibilitats de creixement i evolució per als seus jugadors.

Per damunt de la resta

Hi ha tres equips de primera que tenen una estructura superior a la resta pel que fa als conjunts per sota del primer equip. El Vila-real, el Sevilla i la Real Sociedad tenen l’esquelet habitual de la majoria dels clubs, però a més disposen d’un segon equip filial situat a tercera, fet que els augmenta exponencialment les possibilitats de col·locar els futbolistes més joves en categories competitives estatals i evitar que hi hagi massa salts fins al primer equip. De fet, el Sevilla tenia el curs passat el seu filial a segona A –com el Barça– i un segon equip a tercera –va quedar sisè en el grup desè, molt a prop de disputar un play-off d’ascens a segona B.

La solució: els afiliats

Estar a la màxima categoria no equival a poder en forma de categories competitives per als equips filials i de la base. De fet, clubs modestos com l’Eibar, el mateix Girona i l’acabat d’ascendir Osca han hagut d’aplicar la fórmula de l’afiliació per situar equips filials en categories òptimes. L’Eibar va firmar un conveni amb el Vitòria, equip que fa dos cursos va pujar a segona B, mentre que té un altre equip filial sota el nom del mateix club guipuscoà (Eibar Urko) a preferent. Pel que fa al Girona, els de Montilivi també tenen un filial a segona B gràcies a l’afiliació amb el Peralada, que sota el nom de Peralada-Girona B competeix en el grup tercer de la categoria de bronze, dues per damunt del Girona C, actualment a primera catalana després d’ascendir la campanya passada des de segona. La intenció dels gironins és situar el segon filial a tercera –com el Sevilla, el Vila-real o la Real Sociedad– i incrementar així la quota de futbolistes joves amb talent al seu abast.

L’Osca és l’exemple de club amb menys consolidació de categories per part dels seus equips inferiors. Els aragonesos, acabats d’ascendir per primera vegada en la seva història, han firmat fa poc dies un conveni amb el Terol, que també ha acabat de pujar a segona B i mantindrà l’afiliació que tenia amb l’Almudèver, el seu filial el curs passat, que competeix a tercera. Els blaugrana, a més, són l’únic club que no té l’equip juvenil a la màxima categoria, un handicap respecte a la resta d’entitats, la majoria amb bones prestacions per als seus equips i amb una estructura sòlida que els atorga arguments per fer evolucionar jugadors.

ELS MÉS GRANS

Barça, Madrid i Atlético tenen el mateix esquelet: un filial a segona B i els juvenils amunt

EL GIRONA

L’afiliació amb el Peralada li permet tenir el filial i els juvenils com la majoria de clubs

TRET DIFERENCIAL

El Vila-real, la Real Sociedad i el Sevilla han situat un segon equip filial a tercera divisió

FEINA PER FER

L’Osca és l’únic que no té el juvenil a divisió d’honor i viu de les afiliacions per als dos filials
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)