Girona

Un llistó molt alt per superar

L’excel·lent resposta dels abonats en la renovació dels carnets fa pensar que les grades de Montilivi, que passaran de 13.444 a 14.500 seients, tornaran a fer goig aquesta temporada

L’equip va estar molt ben acompanyat en el debut a primera, amb més de 10.000 espectadors de mitjana i dos plens absoluts (Barça i Madrid)

El més difícil no és arribar, sinó mantenir-se. La frase serveix perfectament per a l’equip gironí, que en el curs 2018/19 ja no tindrà la inèrcia de l’ascens. Però també és perfectament extrapolable a l’afició, que va respondre magníficament la temporada de l’estrena del Girona a l’elit i s’haurà de veure ara com respon el segon any, una vegada la novetat ha deixat de ser-ho. El Barça i el Real Madrid continuaran omplint a vessar Montilivi aquest any, el que ve i d’aquí a deu temporades, si els blanc-i-vermells es consoliden a primera. El repte del club, però, és superar el llistó de l’assistència de l’any passat, que ja és prou alt (més de 10.000 espectadors de mitjana). De moment les expectatives són excel·lents perquè més del 90% d’abonats han renovat el carnet. I el Girona, amb l’ampliació al gol sud, té capacitat per oferir 1.000 seients més que la temporada passada. El ple absolut seran ara 14.500 espectadors.

Una gran estrena

Els èxits esportius que el Girona ha aconseguit en les últimes temporades han fet créixer exponencialment la massa social. S’ha passat dels 600 abonats a tercera als 900 a segona B i als 6.000 en el primer curs a segona A. La consolidació a l’LFP va provocar que el teixit social arrelés i quan l’equip va fer el salt de qualitat es van superar els 7.000. I amb l’aterratge a primera, tot es va desbocar. Tots els seients que s’han posat a la venda (uns 9.000) s’han venut i hi ha llista d’espera per passar de soci a abonat. La primera enganxa.

En el primer any en la màxima categoria, l’assistència acumulada a Montilivi en tot el curs va pujar fins als 197.598 espectadors, que és la dissetena millor xifra de la lliga. Darrere aquestes xifres absolutes van quedar el Getafe –197.271 espectadors i un estadi amb 16.800 places–, el Leganés –188.717 espectadors en un estadi amb 11.454 seients– i l’Eibar, que va arribar als 101.411 aficionats a Ipurua, amb només 7.083 localitats.

El percentatge d’ocupació de l’estadi, però, és el que demostra que l’afició gironina va fer costat a l’equip en el debut a primera. Amb un 77% d’ocupació, Montilivi es va situar en la sisena posició entre els vint que han de formar la competició aquest curs. El mateix percentatge van obtenir aficions del tot consolidades al màxim nivell com són les del Sevilla i el Betis. En aquest sentit, el resultat obtingut és un argument a favor per a l’ampliació de la capacitat de Montilivi, amb una demanda superior a l’oferta.

Dies per recordar

La temporada de l’estrena va tenir tres moments especialment memorables per als aficionats: el primer, el partit de l’estrena contra l’Atlético, un duel en què 11.512 espectadors van veure en directe un sorprenent debut i el primer punt a primera (2-2). D’altra banda, i com era d’esperar, la primera visita oficial del Barça a Montilivi, jornada en què també es va posar per primer cop el rètol de “totes les entrades venudes” i que va aplegar 13.315 aficionats. El rècord d’assistència, però, es va assolir contra el Madrid, amb 13.383 espectadors. En 12 dels 19 partits com a local, l’estadi va superar els 10.000 seients ocupats.

Caliu també a fora

Més enllà del suport a Montilivi, el Girona també ha notat el suport de la seva gent quan ha jugat lluny de casa. La cultura de viatjar amb l’equip ha anat en augment de manera progressiva i aquest curs es van veure zones tenyides de blanc-i-vermell en tots els estadis, però especialment a San Mamés (primer desplaçament a primera) i a l’estadi de la Ceràmica de Vila-real. També hi va haver una nombrosa presència gironina al camp de l’Espanyol i sobretot al del Barça, on, a banda de les 540 entrades venudes per al sector visitant, molts aficionats es van dispersar per tots els racons del Camp Nou.

EL CURS 2017/18

En dotze dels dinou partits a Montilivi es van superar els 10.000 aficionats

L’AMPLIACIÓ

Amb la nova grada retràctil al gol sud, el club pot oferir 1.000 seients més que el curs passat

A FORA, COMPLINT

Els aficionats van seguir l’equip a fora, sobretot en els desplaçaments més propers

Molts divendres i pocs dilluns en el calendari

En el gran ventall d’horaris de la primera divisió, el Girona pot considerar que en la seva estrena en la màxima categoria n’ha sortit poc perjudicat respecte al que han viscut altres clubs. Entre els horaris considerats clàssics, el dissabte ha estat el dia més habitual en què l’entitat de Montilivi ha jugat els seus partits a casa. En concret, en set ocasions els duels com a local s’han disputat aquest dia. Pel que fa als diumenges, els gironins hi han jugat en sis ocasions. En la resta d’horaris poc convencionals que en les darreres temporades ha implantat l’LFP, el Girona ha tingut prou sort jugant com a local. De fet, en tota la temporada –dinou partits a casa i dinou a fora– els aficionats del club blanc-i-vermell només han tingut un duel en dilluns a les nou del vespre. Va ser contra l’Alavés al mes de desembre i l’entrada –7.316 espectadors– va ser la segona més baixa del curs. Clubs com el Betis (3), el Màlaga (4) o l’Espanyol (4) ho han patit molt més com a locals i com a visitants. El Girona sí que ha jugat força partits els divendres al vespre, un horari que, tot i no ser el millor, sí que permet molt més a l’espectador assistir al terreny de joc. En concret, el Girona ha disputat quatre partits divendres al vespre.

El calendari concentra els grans partits a l’inici

L’assistència d’espectadors a Montilivi ha registrat en aquest primer any a primera divisió una sensible diferència entre la primera volta i la segona. D’una banda, cal destacar que en el primer tram del curs el Girona va disputar deu enfrontaments a casa, i en el segon, nou. D’altra banda, però, també s’ha de remarcar que el major atractiu dels clubs que van visitar l’estadi en les primeres 19 jornades de lliga va provocar que la demanda per assistir en directe als partits fos més elevada. En la primera volta, clubs de l’entitat de l’Atlético, el Barça i el Madrid van jugar a Montilivi, i això va provocar que tancada la primera volta haguessin passat per les localitats de l’estadi 106.725 espectadors. En la segona volta, en canvi, es va arribar als 90.873 espectadors i en els partits jugats per exemple contra l’Athletic, l’Eibar, el Leganés o el Celta no es va arribar a la mitjana anual d’assistència de 10.000 espectadors. En aquesta segona volta també s’ha registrat la pitjor entrada del club: va ser en una jornada disputada en dimarts, en plena onada de fred a Catalunya i contra el Celta. Malgrat aquests condicionants negatius, 6.392 valents van viure la victòria en directe. Un èxit impensable fa ben poc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)