Girona

Moltes vides encreuades

Eusebio i Onésimo viuran un duel diferent en l’estrena contra el Valladolid, el club que els va veure créixer com a jugadors

Tots dos equips tindran a cada bàndol tres exfutbolistes del rival

El Girona i el Valladolid seran els encarregats d’encetar el campionat de lliga 2018/19 de primera divisió. Si ja només per això el duel es converteix en especial per a cada club, les diverses vides encreuades entre alguns dels protagonistes a la banqueta i també a la gespa, de ben segur que elevarà el nivell de nostàlgia i sentiments retrobats per a cada un d’ells. L’entitat blanc-i-vermella té en els dos màxims responsables de l’equip tècnic –l’entrenador, Eusebio Sacristán, i el seu ajudant, Onésimo Sánchez– uns dels emblemes del club val·lisoletà. A més, els actuals futbolistes del Girona David Timor, Juanpe Ramírez i Johan Mojica han estat recentment jugadors del club castellà, un camí que han fet a la inversa els components de la plantilla blanc-i-violeta Keko Gontán, Kiko Olivas i Rubén Alcaraz.

Estrena professional

Eusebio Sacristán i Onésimo Sánchez van fer les primeres passes com a futbolistes en el Valladolid, club que els va formar. L’actual tècnic del Girona va disputar 246 partits amb l’entitat del Nuevo Zorrilla repartits en dues etapes. La inicial, dels 19 als 22 anys, just abans de l’aventura d’un sol curs a l’Atlético, el pas previ a l’època més brillant com a futbolista militant a les files del Barça –entre les campanyes 1988/89 i 1994/95–, club amb el qual aconseguiria la copa d’Europa l’any 1992. Ja en la recta final com a jugador, Eusebio va tornar al club dels seus orígens amb 33 anys per encadenar cinc temporades més –sempre a primera– en les quals va continuar acumulant partits en la màxima categoria –és el tercer futbolista amb més partits a primera divisió (543), només superat per Zubizarreta (622) i Raúl González (550).

Per Onésimo, nascut a Valladolid, el club castellà sempre ha estat el fil conductor de bona part de la seva carrera. Amb els blanc-i-violetes, el mitjapunta va debutar com a professional amb divuit anys i també va tenir dues etapes a l’entitat. A més, l’actual ajudant d’Eusebio en el Girona va dirigir com a primer tècnic el filial del Valladolid i, fins i tot, el primer equip (deu partits) el curs 2009/10, per intentar revertir una situació crítica de resultats.

De Valladolid a Girona

L’actual plantilla del Girona té tres futbolistes amb passat en el Valladolid. David Timor, Juanpe Ramírez i Johan Mojica van arribar a coincidir en la primera meitat de la temporada 2015/16 en el conjunt val·lisoletà –Timor va fer les maletes durant el mercat d’hivern per acabar ascendint a primera amb el Leganés.

Tots tres, llavors ja consolidats a segona A, van rendir a un bon nivell amb els de Valladolid i van ser peces clau d’un equip que sempre tenia l’etiqueta de favorit a l’ascens, una fita que van aconseguir Juanpe i Mojica la campanya 2016/17 amb l’entitat de Montilivi.

L’equip que disputa els seus partits a l’estadi Nuevo Zorrilla també té tres exjugadors del bloc amb el qual s’enfrontarà en l’estrena en la lliga. A més de Kiko Olivas, titularíssim el curs passat, el del retorn dels castellans a primera, aquest estiu s’han afegit a la plantilla Keko Gontán, jugador del Girona la segona meitat del curs 2010/11, i Rubén Alcaraz, arribat fa escassos dies des de Girona per 1 milió d’euros. La història entre Keko i els gironins va ser efímera i amb poca participació de l’extrem, llavors amb 19 anys, però l’aventura d’Olivas i Alcaraz ha tingut certs paral·lelismes. Tots dos van arribar el curs 2015/16, van pujar amb el club blanc-i-vermell en el següent, i tots dos van veure com aquest ascens els tancava la porta a la plantilla. Mentre Kiko Olivas va rescindir per fitxar pel Valladolid, Rubén Alcaraz va renovar amb els gironins per ser cedit la temporada passada a l’Almeria i finalment ser venut als castellans recentment.

Amb els sentiments de banda i amb la incògnita de saber finalment quins jugadors estaran disponibles –Mojica és baixa segura i Timor és dubte en el Girona–, tots els implicats hauran de deixar de banda el seu passat per buscar el benefici del seu equip.

INSTITUCIONS

Eusebio (246) i Onésimo (105) sumen 351 partits amb el Valladolid a primera divisió

Becerra i Mata, els dos exjugadors del Girona que han deixat el Valladolid aquest estiu

Isaac Becerra i Jaime Mata van marxar del Girona per fitxar pel Valladolid el mateix estiu del 2016. Tots dos han jugat amb el club blanc-i-violeta durant les campanyes 2016/17 i 2017/18, i és que, casualment, els futbolistes han fet les maletes del club castellà aquest mateix estiu, marxant, però, per dues portes ben diferents. Becerra, que aquest curs continuarà competint a segona A amb el Nàstic, va jugar 34 partits el primer curs amb els val·lisoletans, però en l’últim va quedar inèdit en la lliga –va jugar els darrers quatre minuts de la tornada de l’eliminatòria decisiva per ascendir contra el Numància com a premi a l’esforç–. Per contra, Jaime Mata va firmar una trajectòria de menys a més a Valladolid. El davanter va marcar cinc dianes en 28 partits del primer curs, mentre que en l’any de l’ascens dels castellans es va erigir com l’heroi de l’equip, amb 33 gols en39 jornades de lliga, i n’hi va afegir tres en els quatre partits del play-off d’ascens. Unes xifres brutals que van cridar l’atenció del Getafe, equip amb el qual jugarà aquest curs a primera, i que ja va contactar amb el futbolista durant la campanya passada, quan jugar a primera era complicat.

Galiano, val·lisoletà de mena

Javier Galiano Lentijo també viurà divendres emocions especials amb el duel entre el Girona i el Valladolid. El delegat del club va néixer a Valladolid i és tota una institució al vestidor des que el Girona va posar els peus en el futbol professional. L’exàrbitre, amb més d’un centenar de partits a primera com a assistent, aprofita sempre que pot per viatjar als orígens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)