Girona

Vells fantasmes que ja no fan por

El jutjat penal fixa per al dilluns 17 el judici per la denúncia que va fer el 2013 el president del Girona per intent de suborn del Racing de Santander

Ángel Lavín, Francisco Pernía i Eugenio Botas són els acusats

El jutjat penal de Girona ha fixat per al dilluns 17 de setembre –coincidint amb el retorn del Girona a la competició, contra el Celta– el judici oral contra Ángel Lavín, Francisco Pernía i Eugenio Botas, els tres representants del Racing de Santander al qual el 2013 l’aleshores president del Girona, Joaquim Boadas, va denunciar per intent de suborn. Lavín (aleshores president del Racing), Pernía (expresident i un dels homes forts) i Botas (representant de jugadors molt ben vinculat al club cantàbric) són els tres únics acusats i corren el risc fins i tot d’acabar a la presó, en funció de les penes que els apliquin. El cas, en canvi, no tindrà cap mena d’efecte per al Girona ni tampoc per al Racing.

Tot es remunta a la recta final de la temporada 2012/13, en què el Girona de Rubi va perdre una oportunitat d’assolir l’ascens a primera divisió que en aquell moment semblava única, i el Racing va acabar baixant a segona B. Desesperats, els representants del Racing van proposar al Girona firmar un document en què reconegués alineació indeguda, en una reunió amb Joaquim Boadas (aleshores president) i Kat Gorska (directora general) amb una gravació que ha acabat duent Lavín, Pernía i Botas al banc dels acusats.

La Lliga i la fiscalia

La denúncia inicial la va fer l’aleshores president del Girona per protegir els interessos del club, però han estat la Lliga de Futbol Professional i la fiscalia les que han acabat prenent el relleu de Joaquim Boadas en l’acusació, en veure que els indicis de delicte –de corrupció en el sector privat– eren clars. Representants de la Lliga, començant pel seu president, Javier Tebas, estan citats al judici com a testimonis. Pel que fa al Girona, a més de Boadas i Gorska, que van viure en primera persona la trobada, també està citat com a testimoni Javi Salamero, que vivia les seves últimes hores com a director esportiu del Girona abans de marxar a entrenar el Sabadell.

El Xerez, no

El president del Girona va denunciar l’intent de suborn dels representants del Racing juntament amb un intent de venda del Xerez en el partit clau que va costar l’ascens al conjunt blanc-i-vermell (2-4). A diferència del que passa ara amb el Racing, l’absència de proves contundents podria deixar el cas en l’oblit, tot i que fa quatre anys un jugador va ser imputat, José Vega. En el judici de dilluns a Girona, el Xerez no hi està implicat.

Boadas, sense càrrec

Joaquim Boadas, que va fer la denúncia dels dos casos en una roda de premsa al costat de Miguel Cardenal i Javier Tebas, va rebre el compromís del president de la LFP de presidir una comissió anticorrupció que no s’ha ni creat. El 2015, ja com a expresident, Boadas també va denunciar irregularitats en les últimes jornades.

DEL RACING

Pernía era home fort i expresident; Lavín, president, i Botas, agent amb vincle a l’entitat

TESTIMONIS

Boadas, Gorska i Salamero estan citats, però el cas no tindrà cap efecte per al club
13 d’abril del 2013
El Girona guanya al camp del Racing (0-1).
10 de maig del 2013
El comitè d’apel·lació, com ja havia fet el de competició, desestima el recurs del Racing, que reclamava alineació indeguda de Migue i Luso.
11 de maig del 2013
El Girona perd gran part de les aspiracions d’ascens amb una derrota contra el Xerez, ja condemnat al descens (2-4). Boadas demana que s’investigui el partit.
21 de juny del 2013
El CEDD desestima també el recurs del Racing, que havia baixat a 2a B per un punt.
2 de juliol del 2013
Eugenio Botas es posa en contacte amb el Girona i els demana una reunió amb Francisco Pernía i Ángel Lavín. Tots eren ja a Girona. “Ens van proposar firmar un document amb data anterior al partit en què reconeguéssim alineació indeguda. A canvi, ens oferien Dorca i diners”, va dir Boadas.
5 d’agost del 2013
En una roda de premsa a Madrid acompanyat de Miguel Cardenal (CSD) i Javier Tebas (LFP), Boadas denuncia l’intent de suborn del Racing i també que el Xerez els va demanar 120.000 euros (posant-se en contacte amb Dani Mallo) per deixar-se guanyar.
6 d’agost del 2013
“Prefereixo estar a segona divisió que a primera havent comprat un partit”, diu Boadas en una entrevista a aquest diari. “Qui va pagar el Xerez perquè guanyés a Montilivi deu un ascens a l’afició del Girona”.
9 d’agost del 2013
Dos dies després que Pernía reptés el Girona a mostrar la gravació, el club la va fer pública. Són 12 minuts gravats amb mòbil.“No perjudica en res [el Girona]. No us trauran punts perquè, si algú us vol reclamar, ho ha de fer 48 hores després del partit.” És Pernía qui hauria parlat, en una reunió amb Boadas, Kat Gorska, Lavín i Botas.
12 d’agost del 2013
El comitè de disciplina de la LFP vehicula el cas al jutjat.
24 de febrer del 2014
Javier Tebas anuncia que es crearà una comissió anticorrupció, que podria estar dirigida per Boadas. La comissió no es va crear mai.
14 de març del 2014
El jutjat d’instrucció número 13 de Girona admet a tràmit la querella contra Pernía i Lavín i l’estén a Botas.
1 d’abril del 2014
Boadas declara al jutjat de Girona tot el que havia denunciat a Madrid sobre l’intent de suborn del Racing.
24 de juny del 2015
Després del desenllaç duríssim contra el Lugo, amb l’ascens de l’Sporting, Boadas presenta una denúncia a la LFP i una altra a la RFEF per presumptes irregularitats en el Girona-Lugo, el Betis-Sporting i també el Mallorca-Girona de la penúltima jornada. Reclama que penalitzin amb punts i descensos el Betis, l’Sporting, el Lugo i el Mallorca.
9 de juny del 2016
S’obre el judici oral pel cas Racing i Pernía, Lavín i Botas són citats a declarar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)