El Girona trenca el malefici

Els blanc-i-vermells tornen a guanyar a Montilivi mig any després i la segona victòria seguida els dispara fins a la zona noble

L’uruguaià, autor de l’1-0 i del 3-1, va ser altre cop determinant

Bon partit del brasiler, la gran sorpresa en l’onze d’Eusebio

Girona 3 Celta 2

GOLS:1-0 (22’) Stuani. 1-1 (34’) Iago Aspas. 2-1 (37’) Alcalá. 3-1 (56’) Stuani. 3-2 (87’) Boufal.ÀRBITRE:Arberola Rojas (col·legi de Castella-la Manxa).Targetes grogues:al local Douglas Luiz (95’) i al visitant Fran Beltran (70’).Targetes vermelles:per doble amonestació al visitant Cabral (70’ i 91’).PÚBLIC:9.849 espectadors a l’estadi de Montilivi.

Mig any després, l’afició del Girona va sortir de Montilivi amb un somriure d’orella a orella. El mateix que Douglas Luiz, que ahir va ser la gran sorpresa en l’onze i va completar un molt bon partit. El mateix que Cristhian Stuani, que ahir va ser determinant amb dos gols més –ja n’ha fet tres en quatre jornades– i continua fent callar aquells que vaticinaven que el curs postmundial de l’uruguaià no s’assemblaria en res en la temporada dels seus 21 gols. El mateix que Portu, aclamat ahir per Montilivi i que no va marcar, però que va assistir i no va parar d’atacar. I el mateix que la resta d’actors principals, des de Bounou –no gaire fi en els dos gols, però providencial en una rematada de Maxi Gómez per evitar el 3-3 en el minut 89– fins a Patrick Roberts i passant per Pedro Porro, una autèntica troballa que ja s’ha fet seu el carril dret.

Més enllà del malefici de Montilivi (set partits sense victòria, cinc dels quals de la temporada anterior), el Girona també va trencar la malastrugança de les aturades de campionat. Sempre que hi havia un cap de setmana sense lliga, els blanc-i-vermells tornaven a la competició amb el peu esquerre. El 3-2 d’ahir contra el Celta afegit al 0-1 de Vila-real –dos candidats a classificar-se per a competicions europees– situa el Girona amb set puntassos abans de la visita de diumenge al Camp Nou. Una perspectiva immillorable i molt complicada de pronosticar després d’haver-se deixat cinc punts contra el Valladolid i el Real Madrid en la posada en escena.

Tres centrals i Douglas

Eusebio va sorprendre més amb la titularitat del brasiler que no pas amb el dibuix. Era previsible que el de La Seca continuaria amb la defensa de tres. Més mèrit tenia endevinar la titularitat del brasiler en detriment de Pere Pons. Douglas també va passar davant d’Aleix Garcia. I va fer un bon partit, de menys a més. Col·locat davant dels tres centrals, va patir defensivament en la primera part per la falta d’ajudes. Ofensivament, Douglas va ser intel·ligent i no va arriscar amb les passades. A còpia de no perdre pilotes va anar agafant confiança.

Amb dos equips fent el sistema Machín –a l’únic equip que aquest dibuix no li acaba de funcionar del tot és al Sevilla–, la primera part va tenir diferents velocitats. El Girona va arrencar esprintant i el Celta va ser un equip més dièsel. La hiperactivitat local dels primers minuts s’hauria pogut traduir en l’1-0 si Portu no s’hagués precipitat en la rematada quan es va quedar a dins l’àrea petita amb la pilota controlada (7’).

Va fer l’efecte que amb Douglas, Granell, Porro, Aday i Borja García, el Girona proposava un partit de possessió i que el Celta es trobaria més còmode replegant i robant. No va ser així, perquè quan els gallecs van tenir la pilota, la van monopolitzar i el Girona va perseguir ombres. I van ser inquietants dues accions seguides dels visitants a la frontal que van acabar amb dues rematades de Sisto i Maxi, la primera fora i la segona ben blocada per Bounou.

Tres gols en 15 minuts

El Girona no va necessitar generar molt de futbol per avançar-se. L’acció de l’1-0 va ser ben simple, perquè Aday està tip de fer la mateixa acció. El de Sentmenat, però, va sorprendre els defenses del Celta amb una jugada marca de la casa i la seva centrada cargolada la va rematar de manera impecable Stuani en l’1-0. L’uruguaià es va alçar majestuosament entre els centrals rivals i va clavar un cop de cap impossible per a Sergio Álvarez.

Els locals no van aprofitar els minuts posteriors a l’1-0 perquè el Celta, lluny d’ensorrar-se, va continuar amb el comandament del partit i jugant en la parcel·la local i molt a prop de la frontal de l’àrea de Bounou. Allà, el Girona va cometre una doble errada: deixar que Maxi Gómez controlés una pilota que va caure del cel i fer una falta que va ser un caramel per a Iago Aspas, que va fer l’1-1.

La teoria deia que el gol seria un pal per als locals i carregaria de convicció els visitants. Però la pràctica va dibuixar un escenari inesperat. Tres minuts després de l’empat, el Girona va treure petroli d’un córner molt ben executat per Granell i millor rematat per Alcalá. A diferència de l’1-0, el 2-1 sí que va fer mal al Celta, que ja no va aixecar el cap en els vuit minuts que quedaven fins al descans.

La gestió del segon acte

Amb el canvi de Junior Alonso per Boufal, el Celta va passar a jugar amb un 4-4-2 molt ofensiu. Feia fins i tot por veure el Girona tan aixoplugat amb dues línies tan endarrerides, perquè els gallecs tenien recursos per les bandes i també per dins.

Pedro Porro, però, va fer miques els plantejaments del rival. Va robar una pilota a Roncaglia i va iniciar un contraatac letal que Portu va conduir i Stuani va rubricar després d’una assistència de l’extremeny, que també va acompanyar els companys en una cavalcada que va fer posar dempeus Montilivi. El 3-1 equivalia a tenir mig partit al sac.

Mentre el turc Mohamed va posar més artilleria a la gespa, Eusebio va buscar frescor amb l’entrada de Roberts per Borja. El segon (Muniesa per Aday) va ser obligat i el tercer (Aleix Garcia per Portu) ja va ser després que el Celta hagués marcat el 3-2. El canvi va tenir els seus riscos, perquè Porro feia estona que havia acabat els torrons i duia els bessons per corbata, i era més candidat que no pas el murcià a abandonar la gespa. Tot i el 3-2 i el setge del Celta, el Girona va resistir com va poder els sis minuts d’afegit. Bounou va evitar el 3-3 (90’), però els locals van acabar rient els últims. I ho van fer a Montilivi, que ja tocava.

EL BRASILER, TITULAR

Douglas Luiz va deixar Pere Pons a la banqueta i també va passar davant d’Aleix

PER DAVANT

Stuani va avançar el Girona amb un gol de cap marca de la casa, ben assistit per Aday

ACCIÓ I REACCIÓ

Aspas va empatar de falta directa, però tres minuts després Alcalá va fer el 2-1 de córner

MINUT A MINUT

7’ Gran passada a l’espai de Borja García cap a Portu. El murcià controla com pot, s’esmuny dels centrals gallecs però no impacta bé amb la pilota i remata tou a les mans de Sergio Álvarez.
12’ Rep Pione Sisto a la zona de tres quarts, controla, condueix sense oposició i fa un llançament que gairebé es cola per l’escaire de Bounou.
22’ Gran centrada d’Aday Benítez al punt de penal i Stuani, amb oposició i molt forçat, remata amb el cap i supera Sergio Álvarez (1-0).
27’ Granell pica una falta obrint la pilota a Aday Benítez, que s’encara al seu marcador, retalla per fora i prova una rosca que marxa per poc.
28’ Falta lateral que acaba després d’un mal refús als peus d’Araujo. El central xuta massa enlaire i la pilota surt a fora.
34’ Falta directa que executa Iago Aspas. El gallec supera la barrera i també Bounou, que tot i estirar-se no pot evitar l’1-1.
37’ Córner picat per Granell, que la posa al punt de penal, on arribava com un coet Alcalá, que supera amb el cap Sergio Álvarez (2-1).
56’ Pèrdua de pilota de Roncaglia. Porro, Portu i Stuani inicien el contraatac, que acaba amb Porro cedint com pot a l’uruguaià per fer el 3-1.
67’ Córner executat per Granell, Juanpe la pentina al punt de penal i Stuani gairebé la caça al segon pal per fer el ‘hat-trick’.
73’ Aday fa el canvi de joc cap a Porro, que controla i fa una centrada que ningú pot rematar. La pilota es passeja per davant de la porteria rival.
87’ Maxi fa l’obertura cap a Mallo. El carriler fa la centrada al segon pal i Boufal engalta un xut al pal curt lluny de l’abast de Bounou (3-2).

EL 3-1, AVIAT (56’)

El Celta va canviar el dibuix, però va ser víctima d’un contraatac letal resolt per Stuani

PATIMENTS FINALS

El 3-2 en el 87’ va ser un pal, però els gironins van gestionar bé els sis minuts d’afegit