Girona

L’empremta del ‘dream team’

Eusebio Sacristán, que va exportar a Vigo i a Sant Sebastià el model que l’ha marcat com a blaugrana, mira ara de posar el segell a Girona

El de La Seca torna demà al Camp Nou, on va viure una trajectòria llarga i d’èxit

Tots dos van arribar al Camp Nou l’estiu del 1988. Johan Cruyff tornava per començar un cicle a la banqueta i Eusebio Sacristán, juntament amb Julio Salinas, canviava l’Atlético pel Barça. Poc podia imaginar el migcampista de La Seca tot el que li arribaria. “Cruyff em va canviar la vida”, ha dit més d’una vegada un dels deixebles de l’holandès, que va guiar el camí a un grapat de futbolistes que va dirigir. Eusebio torna demà al Camp Nou, que ja ha visitat com a entrenador visitant amb la Real Sociedad. Ho fa ara immers de ple en un altre repte, com és mirar de posar el seu segell a un equip molt definit pel pas de Pablo Machín. Marcat per la seva trajectòria en el Barça, llarga i d’èxit, Eusebio va exportar el model a Vigo i a Sant Sebastià, i té la voluntat d’anar introduint matisos propis en el Girona.

Sense l’aurèola d’altres companys, Eusebio va ser un dels protagonistes del dream team. Des que va arribar, va superar la trentena de partits de lliga per temporada. Va anar mamant el decàleg de Cruyff mentre col·leccionava títols, començant per una recopa d’Europa, continuant per les quatre lligues consecutives i amb el punt àlgid de la primera copa d’Europa, la de Wembley, on va forçar la falta amb què Koeman va provocar el deliri col·lectiu. Després de 203 partits de lliga amb el Barça, Eusebio va marxar el 1995, primer al Celta i després al Valladolid, on havia començat una trajectòria de dinou temporades consecutives a primera divisió.

Un cop retirat, Eusebio va tornar al Barça per integrar-se al cos tècnic de Frank Rijkaard. Era un dels col·laboradors principals de l’holandès, que també va contribuir a enriquir els coneixements tàctics del de La Seca. L’etapa amb Rijkaard –amb la Champions de París i dues lligues– es va tancar el 2008, moment en què Eusebio va començar a volar sol com a entrenador, en el Celta. Encara li quedava una altra etapa com a blaugrana, al filial. El curs 2013/14, va igualar el sostre del Barça B –tercer de segona A, com tres temporades abans amb Luis Enrique–, un any abans de ser destituït.

LA PARTICIPACIÓ

203
partits
va jugar Eusebio en set temporades (del 1988 al 1995) amb el Barça. Va marcar 14 gols.

L’ENRIQUIMENT

A més del llegat de Cruyff, que li va marcar la vida, va créixer al costat de Rijkaard

EL PALMARÈS

Destaquen la copa d’Europa de Wembley, on va rebre la falta del gol, i quatre lligues

Aparicions puntuals d’Onésimo

X.M.

Onésimo Sánchez, que ha arribat aquest estiu a Montilivi com a segon entrenador d’Eusebio, també va jugar en el Barça, tot i que hi va tenir un pas molt més breu i discret. Fitxat l’estiu del 1989, va combinar la presència al filial (a segona B) amb aparicions puntuals al primer equip. L’extrem dret va jugar només dos partits de lliga amb el primer equip, però també va tenir minuts en altres competicions. Una de les més destacades va ser en els vuitens de final de la recopa. L’Anderlecht arribava al Camp Nou amb un 2-0 a favor de l’anada, i en el descans (amb 0-0), Cruyff el va fer entrar per Ernesto Valverde. El Barça va igualar el 2-0, però va caure eliminat per culpa d’un gol en la pròrroga. Onésimo també va tenir minuts en l’anada i la tornada de la final de la supercopa d’Europa, contra el Milan. A final de curs, però, va tornar al Valladolid, l’equip de la seva terra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)