Girona

El VAR, protagonista amb el Girona per enèsim cop

Un nou capítol. En les últimes quatre jornades, el videoarbitratge ha tingut un paper decisiu en el resultat final del matx dels blanc-i-vermells

La gran novetat del curs en la primera divisió és l’aplicació de la tecnologia del videoarbitratge, el VAR, per intentar afinar més en les decisions arbitrals. En les primeres vuit jornades, els col·legiats han hagut de recórrer de manera puntual al suport que un altre equip d’àrbitres ofereix des de Las Rozas, a Madrid. En el cas del Girona però, el vincle amb el VAR està aixecant polseguera tant per les vegades que aquesta eina ha sigut protagonista, com en el criteri a l’hora d’activar-lo. Amb el partit d’ahir, en què el videoarbitratge va ser decisiu en dos dels cinc gols i va participar en algunes decisions més, els blanc-i-vermells encadenen quatre jornades en què la influència del col·legiat del VAR ha estat tan o més decisiva que el que hi ha a la gespa.

Contra el Barça, una topada entre Pere Pons i Lenglet que en un primer moment havia estat castigada amb falta del gironí, es va revisar i es va convertir en una expulsió per agressió del central francès del Barça. Pocs dies després, però, un cop de colze a destemps del jugador del Betis Javi García a Juanpe va acabar amb un bon trau a la cella del canari. L’acció, a diferència del Camp Nou, no va activar les pantalles del centre d’operacions a Madrid. A Osca, l’avís del col·legiat del VAR va convertir en dos penals dues faltes que en un primer moment s’havien assenyalat fora de l’àrea i que van suposar l’empat a un definitiu.

Feina en el primer temps

El protagonisme del VAR va anar en augment en el duel d’ahir, en què es va fer present en quatre ocasions en el primer temps. En primer lloc, Prieto Iglesias va rebre la confirmació que unes mans de Muniesa a l’àrea havien estat involuntàries però poc després, una interrupció també amb les mans feta per Aday sí que va ser castigada amb penal. La pena màxima va suposar el primer gol de l’Eibar.

A l’altra àrea, en una falta executada per Granell, Bernardo va intervenir en la jugada, va despistar Dmitrovic i la pilota va acabar al fons de la porteria. El col·legiat, amb la confirmació del VAR, va anul·lar la diana per fora de joc. La situació va ser a la inversa en la diana que suposava el 2-1. El fora de joc inicial de Bernardo va ser reconsiderat, l’acció es va donar per bona i el gol de Stuani va pujar al marcador. Abans del descans, encara hi va haver un possible penal de Bernardo sobre Charles que des de Las Rozas es van encarregar de desmentir.

De controlats a controladors

Una de les característiques del videoarbitratge és que davant de les pantalles instal·lades a la seu de la Federació Espanyola de Futbol, a Las Rozas, hi ha àrbitres de primera divisió en actiu. Aquest fet provoca situacions com la que ha viscut el col·legiat Cordero Vega aquesta setmana, en què ha passat de ser l’àrbitre a la gespa del duel del Girona –ho va ser al camp de l’Osca–, a ser el responsable del VAR en l’enfrontament entre el Girona i l’Eibar. Així, doncs, l’àrbitre càntabre ha passat d’estar controlat i ser corregit en dues ocasions amb conseqüències importants a El Alcoraz, a ser el controlador i tenir la capacitat de fer esmenar o de provocar la revisió de les jugades en el duel d’ahir a l’estadi de Montilivi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)