Reus

El dilema de Bartolo

Reus. El tècnic roig-i-negre ha jugat amb cinc defenses els últims partits per guanyar solidesa, tot i que admet que perjudica l’estil de joc propi. Les xifres, però, no parlen de millora defensiva

Les limitacions de la plantilla del Reus, sobretot mancada dels recursos ofensius adequats per ser competitiu a segona A, ja tenen conseqüències sobre el plantejament tàctic. Conscient del dèficit en atac –habitual les dues últimes temporades però incrementat aquest curs per no haver pogut inscriure jugadors com ara Lekic, Cuenca i Vítor–, Xavi Bartolo ha decidit, en les últimes jornades, introduir la defensa de cinc futbolistes per protegir més el seu equip, per fer-lo més sòlid. “La idea és ser més forts en defensa, ja que estàvem rebent gols amb molta facilitat i, amb les mancances en atac que tenim, si encaixem gols amb facilitat es fa difícil puntuar”, argumenta el tècnic de Bellvís, que assegura que havien detectat un increment en les estadístiques d’aproximacions i rematades a porteria dels rivals. Segons Bartolo, en els primers partits amb el nou sistema –tres centrals i dos carrilers– l’equip va millorar. El tècnic va posar d’exemple els dos primers amb canvi de dibuix, a Gijón (1-1) i contra el Rayo Majadahonda (2-1), i l’empat sense gols a casa contra el Lugo (0-0). El problema, però, és que en els dos últims desplaçaments el Reus ha perdut amb claredat i només la falta d’efectivitat del rival li ha permès no caure per més gols: 2-0 a la Corunya i Cadis contra rivals, això sí, cridats a acabar entre els millors. De fet, en els primers vuit partits de lliga, jugant amb quatre defenses, la mitjana de gols en contra del Reus va ser d’1,1 per partit (i 0,75 gols a favor) i en els cinc últims, amb el nou esquema tàctic, d’1,2 (i 0,6 a favor). Per tant, fent cas de les estadístiques, el Reus encara ha empitjorat una mica en defensa, tot i que caldrà esperar més partits per disposar de dades més fiables i significatives.

El problema principal del canvi de sistema és que n’ha sortit perjudicat l’estil de joc basat en l’elaboració, un dels seus trets d’identitat. “La decisió va ser difícil i sap greu, perquè perdem una mica l’essència”, admet Xavi Bartolo, que ha preferit sacrificar el control de la pilota per tenir l’equip més protegit. El tècnic roig-i-negre admet que ara tenen menys possessió que abans –sovint menys que el rival i tot– i, de fet, el Reus té menys continuïtat en l’elaboració, amb el pivot Gus Ledes, habitual canalitzador del joc de creació, amb pocs espais davant de la defensa de tres centrals. Tot i això, Bartolo diu que estan en fase d’anàlisi i que el canvi de sistema “no és irreversible”.

LES VALORACIONS

La idea és ser més forts en defensa, ja que, amb les mancances en atac, si encaixem gols amb facilitat es fa difícil puntuar

L’ESTIL SE’N RESSENT

El Reus té en els últims partits menys possessió i poca continuïtat en l’elaboració

AMB 4 DEFENSES

La decisió va ser difícil i sap greu, perquè perdem una mica l’essència. Però no és irreversible
Xavi Bartolo
entrenador del reus

AMB 5 DEFENSES

1,1
gols rebuts
per partit quan ha jugat amb quatre defenses. La mitjana de gols a favor és de 0,75.
1,2
gols rebuts
per jornada des que juga amb cinc defenses. En canvi, només n’ha marcat 0,6.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)