Un polèmic penal frustra al Girona i a Iraizoz a San Mamés(1-0)

Derrota. Aduriz anota una controvertida pena màxima al minut 92 i dóna el triomf a l’Athletic contra un conjunt gironí sostingut pel veterà porter, autor d’una descomunal actuació

Gorka Iraizoz no ha estat suficient per al Girona a San Mamés. El porter ha realitzat un recital d’aturades que a punt han estat de donar un punt al seu equip, però al minut 92, una controvertida decisió arbitral ha deixat en res la seva actuació contra el seu ex equip. S’acabava el partit quan l’àrbitre ha assenyalat penal, de Ramalho a Muniain, força justet, en què el VAR no ha entrat i Aduriz ha transformat per donar el triomf als bilbaïns (1-0) davant d’un Girona que veu finalitzada la seva imbatibilitat a domicili.

Certament, l’Athletic ha fet més mèrits per endur-se el matx i només Iraizoz ha evitat que el marcador es mogués abans. L’inici i final del primer temps dels locals ha estat fulgurant, farcit d’energia, impulsat per un San Mamés entregat, amb l’equip en què s’ha estrenat en la lliga Gaizka Garitano. D’aquesta manera, amb Aduriz, un actor secundari amb Eduardo Berizzo, de titular a la punta de llança, els lleons han utilitzat l’arribada per banda i la centrada a l’àrea com a principal argument i en els primers quinze minuts han fregat el gol. L’ha evitat Iraizoz, que ha començat l’exibició amb intervencions molt meritòries, una en un xut creuat d’Iñaki Williams i dues, a rematades al primer toc d’Aduriz.

El Girona estava en problemes, superat per l’alta pressió i rauxa dels biscaïns, i només trobava aire amb pilotades llargues a Stuani, com sempre, referent, i de fet, en una acció d’oportunisme de l’uruguaià, el marcador ha estat a punt d’alterar-se. Portu ha comandat un contraatac que ha acabat a peus del 7 del conjunt gironí, que ha marcat, però l’àrbitre, després que el Girona celebrés el gol, l’ha anul·lat mitjançant el VAR, per unes mans del davanter, en el rebot després de la primera de les dues rematades que ha fet abans d’anotar. Tot i no valer, la diana ha fet a l’Athletic fer un pas enrere, ha estat un avís, i a partir d’aleshores els homes orientats per Eusebio Sacristán han pogut assentar-se al terreny de joc i encadenar possessions més llargues. Han estat els millors minuts dels visitants en aquest primer acte –i en tot el partit– en què Borja García i Pedro Porro ho han intentat amb dos xuts sense punteria. Tot i això, just abans del descans, els bilbaïns han tornat a la càrrega, amb joc directe, i en una d’aquestes Córdoba ha obligat a Iraizoz a tornar a aparèixer.

I si en el primer temps el porter del Girona s’ha fet gran, en el segon s’ha fet gegant. El sentinella de 37 anys ha sostingut determinantment al conjunt gironí, que no ha donat notícies en atac i s’ha dedicat a intentar, amb poc èxit, que passessin poques coses. I és que n’han passat bastantes, i totes a la seva àrea. Per sort per als visitants, avui semblava missió impossible fer-li un gol a Iraizoz; ha tret una rematada de Yerai a la sortida d’un córner, després un verinós xut llunyà de Raúl García, i finalment, la millor i més espectacular aturada de totes, ha neutralitzat amb la punta dels dits un cop de cap d’Aduriz que s’ha acabat estavellant al pal.

Tot feia indicar que el pitjor havia passat pel Girona, el matx ja agonitzava, però el polèmic penal ho ha canviat tot. Aduriz, aquesta vegada, no ha perdonat.