Girona

El protagonista

Gorka Iraizoz

Un mur amb càstig injust

No podia ser tan especial com el primer retorn, en l’estrena com a visitant del Girona a primera divisió, però a San Mamés no s’obliden de futbolistes que han tingut un pas destacat per l’Athletic. Ja quan l’encarregat de megafonia va recitar l’alineació del Girona, en català, Gorka Iraizoz va rebre els aplaudiments del públic, com també Jonas Ramalho. L’Athletic, però, volia anar per feina. I de seguida va buscar la porteria visitant. Al davant, però, hi havia un mur. Com si emulés les actuacions espectaculars de Yassine Bounou, el porter que el mantenia a l’ombra des de feia més d’un any, Gorka Iraizoz va començar a acumular mèrits ben aviat. Una passada amb un punt de risc cap a Borja, que el madrileny va esperar, va originar un simulacre d’atac (4’) del que vindria poc després. El navarrès va estar molt inspirat traient una mà providencial per evitar l’1-0 de Williams, que havia entrat com un llampec a l’àrea (6’). Al cap de dos minuts, l’exporter de l’Espanyol va fer una altra estirada, cap a l’altre costat, per desviar a córner un cop de cap d’Aduriz. I per tancar un primer quart d’hora d’amenaça constant i reacció excel·lent, va posar la mà per escopir una altra ocasió d’Aduriz des de dins l’àrea (14’). La resposta d’Iraizoz, que no havia estat titular en la lliga des de la vuitena jornada de la temporada anterior, donava molta tranquil·litat al Girona i reforçava el discurs d’Eusebio, que sempre ha defensat i destacat el treball diari i la mentalitat del navarrès. En un quart d’hora, va tenir probablement més feina que en la seva anterior visita (2-0) a l’estadi que el va veure defensar la porteria local durant deu anys.

La insistència del conjunt de Gaizka Garitano va perdre gas, entre altres coses perquè devia ser impossible mantenir el ritme inicial. L’ensurt següent per a Iraizoz va arribar superada la mitja hora. En el cinquè córner, una rosca de Beñat es va passejar per l’àrea petita sense que cap davanter local, cap defensa visitant ni tampoc el porter la toquessin (36’). I poc abans del descans, en un altre moment de rauxa dels biscaïns, Iraizoz es va estirar i va desviar el xut sec de Córdoba, en una altra acció de molt nivell (42’).

Quan va sortir al camp en la segona part, Iraizoz va tornar a rebre aplaudiments de la graderia. De feina, no li’n faltava. Capa va superar tothom qui va trobar, però no pas Gorka, que li va barrar el pas (52’). I Yeray, en un córner, ho va provar amb el cap, però va tornar a topar amb el refús del navarrès (54’). També va arribar amb encert a un xut creuat de Raúl García (57’). El recital no estava. Iraizoz va volar per arribar a desviar un cop de cap d’Aduriz que va acabar al pal (73’), en una acció que va acabar amb una altra aturada. Allà on ja no va arribar, però, va ser en el suposat penal que Muniain es va inventar. Ja en l’afegit. Gol d’Aduriz, i cap a casa. Una actuació magistral d’Iraizoz no va ser suficient.