I a Las Rozas encara dormen

El VAR, que va aparèixer per anul·lar el 0-1 de Stuani, no va avisar Prieto Iglesias perquè revisés el no penal de Ramalho sobre Muniain que va donar el triomf a l’Athletic (90’)

Partidàs del porter, que gairebé arregla l’espès partit del Girona en atac

Athletic Club 1 Girona 0

GOLS:1-0 (92’) Aduriz, de penal.ÀRBITRE:Prieto Iglesias (col·legi navarrès.Targetes grogues:a Beñat (55’), Unai Núñez (77’) i Capa, de l’Athletic Club; a Juanpe (83’), del Girona.Targetes vermelles:cap.PÚBLIC:34.060 espectadors a l’estadi de San Mamés. GIRONA: Gorka Ramalho Bernardo Juanpe
Pedro Porro Pere Pons Aleix García
Douglas Luiz (62’) Granell Borja García Portu
Choco Lozano (71’) Stuani
Doumbia (89’)
ALTRES SUPLENTS: Suárez (p.), Alcalá, Valery i Montes.
ATHLETIC CLUB DE BILBAO: Iago Herrerín Capa
Yeray Unai Núñez
De Marcos Beñat
San José (76’) Dani García Raúl García Williams
Susaeta (62’) Córdoba
Muniain (82’) Aduriz
ALTRES SUPLENTS: Unai Simón (p.), Ganea, Iturraspe i Guruzeta.

Cordero Vega, l’àrbitre a qui el VAR va corregir dues vegades a Osca perquè va veure fora de l’àrea dues accions que van acabar en penal, es va inhibir de mala manera en l’acció que va decidir la segona victòria en la lliga de l’Athletic i la primera derrota a camp contrari del Girona. O potser ja dormia. O potser va desendollar els monitors abans d’hora. O potser hi guipa tan poc com Prieto Iglesias, que en l’acció entre Ramalho i Muniain se’l va veure amb tantes ganes de xiular el penal com el davanter de l’Athletic de deixar-se caure. El VAR, que sí havia intervingut en la primera part per anul·lar el 0-1 de Stuani quan els jugadors locals ja estaven a punt de posar altre cop la pilota en joc, no va aparèixer per revisar la jugada determinant del partit i que va posar punt final a una sèrie de vuit mesos del Girona sense perdre a fora quan els d’Eusebio ja tenien l’empat, que hauria estat un puntàs, pràcticament a la butxaca gràcies a una descomunal actuació del seu porter.

Gorka, espectacular

Com era d’esperar, l’Athletic va posar tota la carn a la graella des del minut 1. El Girona es va plantar amb un 3-4-2-1 que a l’hora de la veritat va ser un 5-4-1 perquè els carrilers (Eusebio va optar per l’ofici de Granell abans que per la joventut de Valery) van jugar amb línia amb els centrals per la pressió que va exercir d’entrada l’equip de Gaizka Garitano, que va voler intimidar –i no va estar gaire lluny d’aconseguir-ho– amb una sortida amb les revolucions al límit on els gironins es van acabar encomanant a Iraizoz. L’exporter de l’Athletic va fer un primera part perfecta, pràcticament a la mateixa alçada que el partit que Bounou va fer a Mestalla. El navarrès va treure tres mans inversemblants (una a Williams i dues a Aduriz) en el primer quart d’hora i va mantenir el Girona endollat en el partit quan l’afició de l’Athletic havia celebrat fins a tres o quatre vegades l’1-0.

La desgràcia que va tenir l’Athletic a l’àrea d’Iraizoz es va convertir en fortuna a la d’Herrerín, perquè quan Stuani va aconseguir batre el porter local, el VAR va actuar i va anul·lar el 0-1 per unes mans de l’uruguaià captades des de Las Rozas, amb Cordero Vega encara ben despert. Tot i que San Mamés ho va celebrar com un gol a favor, els jugadors locals van començar a veure clar que el Girona els podia fer molt mal amb molta cosa. Amb el passet enrere dels locals, els d’Eusebio van passar de dominats a dominadors i van treure el cap per primera vegada en tot el partit. Borja, Pere Pons i Porro van tenir bones ocasions, però ni de bon tros tan clares com les dels locals.

Monòleg de l’Athletic

Semblava que el Girona tenia per fi el peu al coll al seu rival i que havia aconseguit equilibrar les forces, però els de Garitano van tornar a la càrrega els deu últims minuts abans del descans –Gorka va tornar a salvar l’1-0– i ja va ser un no parar fins al final. El descans no va servir per canviar la dinàmica del partit. Els bascos ja havien inclinat el camp i la segona part van continuar exactament igual. El Girona es va plantar amb dues línies molt juntes a prop de l’àrea i va necessitar uns prismàtics per veure Stuani, amb qui pràcticament no va connectar ni una sola vegada. Tampoc amb Borja i amb Portu, en zona de ningú i ben controlats per la defensa local. Eusebio va intentar guanyar control amb Douglas, però tampoc no va ser la solució.

Mentrestant, l’Athletic continuava fent i desfent. I també s’anava desesperant en veure com una vegada rere l’altre apareixia Iraizoz o qualsevol dels centrals, concentrats i inexpugnables per alt. La segona meitat va ser un exercici de resistència. Garitano va posar en joc Susaeta, San José i finalment Muniain, determinant en els vuit minuts que va estar sobre la gespa perquè va ser capaç d’inventar-se un no penal del no res. Iraizoz hauria pogut completar el partit de la seva vida, però Aduriz el va retratar amb un Panenka.

SANT GORKA

6’ Portu perd la pilota al mig del camp, Córdoba condueix el contraatac i cedeix a la dreta cap a Iñaki Williams, que prova el xut creuat i topa amb una mà excel·lent de Gorka Iraizoz.
8’ Falta a la zona de tres quarts que executa Beñat. El mig la posa al cor de l’àrea, Aduriz remata amb l’espatlla i obliga de nou Gorka a fer una intervenció providencial.
15’ Aduriz rep a dins de l’àrea, controla i fa la rematada que rebota amb Bernardo, i Gorka torna a refusar el perill posant els punys ferm i segur.
20’ Porro la posa a l’espai cap a Portu, que acaba fent la centrada a Stuani. Capa intenta rebutjar, la pilota topa amb la mà de l’uruguaià i l’àrbitre, a proposta del VAR, anul·la la diana.
25’ Portu fa la centrada, Stuani l’acomoda cap a Borja García, que prova el xut, i atura Herrerín.
37’ Córner servit per Beñat, però ni Aduriz, ni Williams ni Bernardo toquen la pilota, que es passeja per davant de la porteria de Gorka.
42’ Centrada d’Iñaki Williams que acaba amb una lluita aèria entre Ramalho i Aduriz. El refús acaba a les botes de Córdoba, però Gorka refusa.
52’ Capa arriba a la línia de fons, trenca Juanpe, però Gorka tapa molt bé els espais i atura.
54’ Córner servit per Beñat, ara ho prova amb el cap Yeray, però la pilota topa amb Aduriz.
74’ Centrada de Córdoba al segon pal. Aduriz guanya el salt a Pere Pons i la seva rematada amb el cap va al pal després que Gorka toqui la pilota amb la punta dels dits.
77’ Raúl García fa la centrada al segon pal, però Juanpe refusa a córner abans que Aduriz remati.
91’ Internada a l’àrea de Muniain, que va cap a Ramalho i li fa penal. Aduriz executa la pena màxima i enganya pel centre Gorka (1-0).
Iraizoz, amb tres grans aturades, va apagar la sortida fulgurant de l’Athletic

CANVI DE SIGNE

El VAR va anul·lar el 0-1 de Stuani, però el Girona va agafar les regnes del partit

LA SEGONA PART

Monòleg ofensiu dels locals, desbocats en atac però sense trobar la clau per marcar