La primera part és la bona

El Girona no ha arribat al descans perdent en cap dels divuit partits de lliga (sis victòries i dotze empats) ni tampoc en els tres que acumula en la copa

Dels 22 gols que han encaixat en la lliga els blanc-i-vermells, 17 són en la segona meitat, amb un tram especial sagnant entre el minut 60 i el 75 (8 gols)

Sis victòries, dotze empats i ni una sola derrota. En divuit jornades de lliga, el Girona sumaria 30 punts –set més que els 23 que acumula, que el situen en el novè lloc de la classificació– si es comptés només la primera part de cada partit. Aquest és el resultat de no haver arribat ni una vegada amb desavantatge en el marcador al descans en tota la temporada, un mèrit que l’equip blanc-i-vermell ha estès no només a la lliga sinó també als tres partits de copa que ha disputat fins ara. Des que va arribar a Montilivi, Eusebio no ha hagut d’afrontar mai cap discurs al descans amb l’equip perdent.

El Girona presenta molt millors balanços en la primera meitat que en la segona. La diferència de gols n’és la millor mostra, perquè la positiva dels primers 45 minuts (+8) es transforma en molt negativa (-10) després del descans. El desequilibri més gros és en el nombre de gols encaixats, perquè dels 22 que han rebut entre Yassine Bounou (18) i Gorka Iraizoz (4) en la lliga, 17 són en el segon període, cosa que representa un 77,3%.

Els gironins han tingut començaments de partit relativament tranquils. En la primera mitja hora de joc, només han encaixat dos gols –el 0-1 de Charles (12’) contra l’Eibar i l’1-0 de Leo Messi al Camp Nou (19’)– i n’han marcat cinc. De l’últim quart d’hora abans del descans (incloent-hi el temps afegit del primer període), el conjunt d’Eusebio n’ha tret profit, amb vuit gols a favor i tres en contra.

El forat a partir del 60’

La segona meitat comença equilibrada –quatre gols a favor i quatre en contra en el primer quart d’hora–, però el desequilibri es dispara a partir del minut 60, en què els blanc-i-vermells tenen un forat. Vuit dels gols encaixats es concentren en aquesta segona franja de la segona part, entre el minut 60 i 75, en què l’equip només ha marcat un gol (l’1-2 d’Aleix Garcia al camp del Llevant, en el primer partit del 2019). És la fase de maduració del partit, en què el Girona ha vist com se li complicaven partits que tenia ben controlats.

A partir del minut 75, i fins al final, la dinàmica continua sent desfavorable per als gironins, però ja no de manera tan accentuada, amb cinc gols en contra i dos a favor en l’últim quart d’hora de joc. En la darrera cita en la lliga, al camp del Llevant, un gol de Coke (86’) va treure dos dels tres punts al Girona. Més tard encara va arribar el penal, més que discutible, de Ramalho a Muniain que va fer marxar els gironins de buit de San Mamés (92’).

A favor, el gol més tardà va ser l’únic de Doumbia (90’), a Cornellà-el Prat, tot i que no va fer canviar el signe del marcador (de l’1-2 a l’1-3). L’estrena de Bernardo (85’) va donar un punt molt benvingut al Girona, que va esquivar la tercera derrota consecutiva en la lliga, contra el Getafe (1-1).

EN PERCENTATGE

77,3%
dels gols rebuts
en la lliga pel Girona han arribat en la segona meitat (17 de 22).

EN 45 MINUTS

Comptant només la primera part, el Girona tindria 30 punts, 7 més dels que acumula

La copa reforça la tendència

X.M.

El Girona no només ha arribat al descans sense perdre cap partit en les divuit jornades de lliga, sinó també en els tres partits de copa. Dimecres, l’Atlético va situar el 0-1 amb un xut de Griezmann que Gorka Iraizoz es va acabar introduint (9’), però els gironins van reaccionar mitjançant el primer gol del curs de Choco Lozano (35’). A Mendizorrotza, en la primera cita de copa, el Girona va marxar al descans amb avantatge gràcies a un gol d’Alcalá (18’), abans d’una segona part més esbojarrada, amb la remuntada de l’Alavés (63’ i 88’) i el 2-2 d’Èric Montes a última hora (96’). I en la tornada dels setzens, es va arribar al descans sense gols, abans del 0-1 (61’) i la remuntada en cinc minuts, amb gols de Granell (73’) i Portu (78’). Entre lliga i copa, en tots els partits de competició dirigits per Eusebio, el balanç al descans és de set victòries i catorze empats.