Resurrecció sonada a Madrid

El Girona frena de cop la seva caiguda lliure amb una extraordinària remuntada en la segona part i fa saltar la banca al Bernabéu

Els d’Eusebio, que va canviar el sistema, no es van desmanegar amb l’1-0 (25’) i van fer uns segons 45 minuts siderals

Real Madrid 1 Girona 2

GOLS:1-0 (25’) Casemiro. 1-1 (65’) Stuani, de penal. 1-2 (75’) Portu.ÀRBITRE:Cuadra Fernández (col·legi madrileny).Targetes grogues:a Casemiro (88’), del Madrid; i al Choco Lozano (48’) i Alcalá (86’), del Girona.Targetes vermelles:per doble amonestació a Sergio Ramos (90’), del Madrid.PÚBLIC:78.099 espectadors a l’estadi Santiago Bernabéu. Girona: Bounou Ramalho Alcalá
Juanpe Raúl García Douglas Luiz Pedro Porro
C. Lozano (45’)
Pere Pons
Aleix Garcia (45’) Granell Portu
Valery (83’) Stuani
RESTA DE CONVOCATS: Gorka Iraizoz (p.), Planas, Roberts i Paik.
RESTA DE CONVOCATS: Keylor Navas (p.), Carvajal, Nacho i Valverde

Feia tota la pinta que el Girona anava a l’escorxador i la realitat és que va anar a Madrid de teràpia de resurrecció col·lectiva. Al Bernabéu, els d’Eusebio van fer saltar la banca i van trobar la cura de pràcticament tots els mals. En van sortir amb una d’aquelles victòries que quedaran per sempre més en el museu de les gestes, però amb la sensació d’haver capgirat en només 90 minuts una tendència negativa que ja feia més de tres mesos que durava i no s’hi veia solució. I el millor de tot plegat és que ningú, ni els del Real Madrid, va discutir la justícia del triomf blanc-i-vermell, generat a partir de no abaixar els braços quan pintaven bastos (1-0, 25’) i consumat amb una segona meitat de moltíssim nivell en què el Girona va acaparar totes les virtuts d’equip gran: es va reajustar defensivament tot i que el Madrid va acabar amb tot sobre la gespa (Benzema, Bale, Vinicius i Mariano), va tenir el comandament del joc i va intimidar en atac fins al punt d’atacar amb una virulència inusual i amb Stuani i Portu convertint l’1-0 en un 1-2 per tenir sempre més en el disc dur. I tot i que és una lluita que al Girona no li toca de prop, els d’Eusebio van fer baixar els blancs del tren de la lliga.

Eusebio mou fitxa

Per intentar tancar la porteria però també per la necessitat de fer alguna sacsejada per mirar de frenar la caiguda lliure, Eusebio va sorprendre amb un canvi de dibuix. Del 3-5-2 va passar al 4-1-4-1, amb Juanpe i Alcalá a l’eix, Douglas Luiz a davant i dos jugadors a cada banda (Ramalho i Porro a la dreta i Raúl García i Portu a l’esquerra) per intentar desactivar el joc per les ales dels blancs que tant mal va fer en els duels precedents. L’objectiu de no encaixar cap gol després de setze partits anant a buscar una, dues, tres o quatre pilotes de dins les xarxes es va esvair en el minut 25. En l’1-0 va badar Bounou perquè, tot i que la sortida amb el puny no va ser dolenta, s’hauria pogut quedar la pilota en comptes de concedir una segona centrada a Kroos, que va mesurar una centrada en la qual ni Alcalá ni Juanpe van estar tan diligents com Casemiro, que va avançar els blancs. Van ser moments difícils, perquè els centrals (sobretot Alcalá) no es trobaven a gust i els blancs, una vegada oberta la llauna, estaven en situació de llançar-se a la jugular del rival. Va ser clau que el Girona no es desmuntés anímicament després del cop i també que el Real Madrid es refiés pensant que en faria prou amb el gol per deixar a la lona i sense possibilitats d’aixecar-se un equip que amb 4 punts sumats dels últims 30 no estava per massa alegries, i que el 2-0 acabaria caient pel seu propi pes.

Reacció letal

Pere Pons va arribar al vestidor mig estabornit després d’haver rebut un cop de Varane i Eusebio el va rellevar per Aleix. El tècnic també va oxigenar la banda de Porro amb Choco Lozano. El Madrid va continuar imposant un ritme baix que al Girona li va anar bé per anar creixent amb el pas dels minuts. Douglas Luiz va fer més feina que mai amb una sortida de pilota neta i precisa. Ho va poder fer perquè Àlex i Aleix el van ajudar molt. Per primera vegada en moltes setmanes va fer la sensació que la pilota no li cremava, al Girona. I va acabar inclinant el terreny de joc com pocs equips ho han fet al Bernabéu. Aleix va fallar el gol més clar de la seva vida (des de la frontal de la petita i amb Courtois batut). Stuani va rematar al pal en una acció que va acabar en penal i amb l’1-1 de l’uruguaià, infal·lible des dels onze metres. I Portu també va rematar a la creu pocs minuts abans de clavar l’1-2 i traspassar aquella famosa pressió escènica del Bernabéu als locals.

Solari havia fet entrar Vinicius encara amb 1-0. I amb l’1-1 hi va posar primer Bale i després Mariano i va endarrerir una mica la posició de Benzema. Però amb tota l’artilleria possible a la gespa, els blancs no van trobar com fer mal a un Girona cada cop més organitzat i segur. Com Alcalá, que en la segona part, com tot l’equip, va estar inexpugnable.

DOUGLAS LUIZ

Novetat en l’onze a davant de la defensa, va ser la brúixola en la sortida de pilota

CANVI DE ROL

El Real Madrid es va avançar, però no va sentenciar i el Girona va anar clarament a més

STUANI I PORTU

L’uruguaià va fer l’1-1 i el murcià va deixar en estat de xoc el Bernabéu amb l’1-2

JORNADA PERFECTA

Negoci rodó, amb una injecció moral espectacular i quatre punts per sobre el descens

MINUT A MINUT

17’ Genialitat de Lucas Vázquez, que es fa una autopassada a dins de l’àrea però quan s’encara sol a Bounou, el marroquí li refusa la rematada.
25’ Centrada de Kroos, que recull un refús d’un córner, i Casemiro remata amb el cap a gol (1-0).
40’ Pere Pons recull un refús defensiu, la cedeix a Granell, que prova el xut des de la frontal i la pilota surt a fora per ben poc.
46’ Marcelo rep al vèrtex de l’àrea i fa un xut que Bounou pot enviar a córner amb la mà.
49’ Refús del Girona que cau a les botes de Benzema. El francès prova el xut i entre rebots la pilota surt llepant el pal esquerre de la porteria.
59’ Portu centra al segon pal, el Choco Lozano li guanya la partida a Odriozola però Courtois refusa. Aleix García, sol, l’envia als núvols.
64’ Mans de Ramos a xut de Douglas Luiz després d’un pal de Stuani i penal a favor del Girona. L’uruguaià fa l’empat des dels onze metres (1-1).
71’ Bona combinació que deixa Portu a dins de l’àrea i el seu xut topa amb el pal dret.
75’ El segon del Girona. Xut del Choco Lozano que refusa Courtois però Portu amb el cap al segon pal bat el belga (1-2).
84’ Rematada des de l’àrea petita del Choco a centrada de Granell que surt a fora per poc.
86’ Perllonga Mariano, Bale intenta posar la bota però Bounou refusa el perill.
90’ Vermella a Ramos per haver intentat una xilena i colpejat a la cara Alcalá.
92’ Ho prova Marcelo però, de nou, Bounou s’estira i refusa la pilota.
95’ Córner servit per Kroos que remata Courtois a fora per molt poc.