El protagonista

Portu

Més centrat, més actiu

Portu va personificar la diferència entre la primera part i l’arrencada de la segona part del Girona, esguerrada a partir del 2-1 de Boufal. El segon gol del Celta va desactivar els blanc-i-vermells, que havien ofert símptomes de creixement després del descans i havien equilibrat unes forces molt desiguals en el primer acte. Tot plegat, amanit amb el gol més llarg del món, que va trigar cinc minuts ben bons a validar-se. Al mateix escenari on s’havia estrenat com a golejador de primera divisió, Portu va celebrar un gol que per moments feia revifar el Girona, però que va acabar sent estèril.

“En la primera part estava més aïllat, però en la segona, en estar a prop meu, Portu ha trobat els espais i ha pogut fer l’1-1. És important per a l’equip que tothom aporti i tenir més presència a dalt.” La reflexió és de Stuani, que va agrair el canvi de sistema del descans. Alguna cosa s’havia de fer, perquè la primera part del Girona va ser nul·la. Amb Stuani sol a dalt i els migcampistes lluny i amb altres feines, ni Roberts ni Portu van trobar la manera d’inquietar el Celta. Situat a l’esquerra, el murcià no va tenir cap transcendència en els primers 45 minuts. En les poques vegades que l’equip va tenir la pilota al mig del camp, es va precipitar. Douglas Luiz va buscar la profunditat de Portu en una passada que va ser massa llarga i que va resumir el pobre paper dels blanc-i-vermells amb la pilota abans del descans.

Els retocs no es van fer esperar més enllà de la mitja part. No només van entrar Juanpe i Borja García, sinó que Eusebio va rescatar l’esquema més propi de Machín. I un dels efectes va ser veure Portu més centrat, més a prop de Stuani. De seguida, va arribar la jugada de l’empat. Alcalá va buscar Stuani, que la va deixar passar i va habilitar l’exjugador de l’Albacete. Control orientat i xut ajustat que va tocar el pal abans d’entrar. Una bona definició que va necessitar l’estona més llarga que ha exigit el VAR per determinar si Stuani havia tocat la pilota. La incertesa es va resoldre amb la representació del monitor del VAR per part de l’àrbitre, senyal que des de Las Rozas corregien l’assistent –havia aixecat el banderí– i que, per tant, era gol. Tot i la demora, Portu va arrencar a córrer per celebrar-lo i se’n va anar cap a la banqueta a abraçar-se amb companys i tècnics, en una imatge que fins i tot Eusebio va usar per expressar a Instagram que no es rendiran.

Més actiu i participatiu en la posició centrada, i animat pel gol, Portu aixecava la mà cada vegada que un migcampista tenia la pilota. Va buscar una passada massa llarga de Borja (58’) i una paret amb Pere Pons interceptada per Cabral (67’). Però va arribar el 2-1, que va estabornir el Girona. Amb Stuani i Portu en punta, Eusebio va preferir no retocar la punta d’atac i fer entrar Soni (al carril esquerre) en comptes de Doumbia. Portu, ja en l’afegit, va intercanviar papers respecte a la jugada de l’1-1 amb Stuani, però el xut del pitxitxi el va escopir Cabral. I ja no hi va haver temps per a res més que per desesperar-se amb una crisi que activa totes les alarmes.