Girona

Memòries en blanc-i-violeta

Retorn. Eusebio torna a Valladolid, a casa seva, on té família, amics i múltiples vincles, per enfrontar-se al club en què va créixer com a futbolista, va fer-se un nom i va acabar retirant-se

Eusebio Sacristán torna a casa. Nascut i criat a La Seca, petita localitat de Valladolid, sempre s’ha definit com un “noi de poble”, orgullós d’unes arrels que té presents i a les quals, aquest vespre, s’enfrontarà al José Zorrilla. “Hi tinc família i amics. Molta gent que conec que és molt afí i té molta estima al Valladolid, però també n’hi ha molts que me’n tenen a mi. M’intento abstreure una mica de tot plegat”, reconeixia ahir el tècnic del Girona.

I és que Eusebio és una personalitat important a la ciutat castellanolleonesa, de la qual és fill predilecte, després d’haver passat gran part de la seva carrera com a futbolista al Valladolid. “Em centro al cent per cent a preparar el partit, en el meu equip i en els jugadors, de manera professional. Haig de deixar de banda aquest punt sentimental”, va indicar Eusebio, que hi va insistir: “És el que he de fer, el meu deure i el que em demana el cos.”

La seva història en blanc-i-violeta es remunta al 1979, any en què va enrolar-se en el club en edat de juvenil. Una sola prova, va necessitar el jove i menut Eusebio, posseïdor d’una privilegiada tècnica i visió de joc i amb un gran colpeig, per convèncer els responsables i fer-se un lloc en un club en què es va fer gran. Del planter, al primer equip (1983-1987), per construir una carrera que el va portar a l’Atlético (1987-1988), al Barça (1988-1995), on va formar part del dream team, i al Celta (1995-1997), abans de tornar a Valladolid (1997-2002), on va acabar-se retirant amb 38 anys. Pel camí i en el record, els 543 partits disputats en la lliga, que el fan ser el tercer futbolista amb més enfrontaments jugats en la competició, darrere de Raúl González i Andoni Zubizarreta, i, molts títols, de blaugrana, el més important, la copa d’Europa (1992).

Tot un emblema de Pucela, son múltiples els vincles que hi guarda, com ara la fundació que porta el seu nom, amb seu a Valladolid, que intenta millorar la societat a través dels valors de l’esport mitjançant diversos projectes, o, diferent i, a mode de curiositat, la relació que manté amb Cuatro Rayas, el principal patrocinador del Valladolid, que és un celler de vins de La Seca, el seu poble natal, de la qual és soci.

El retorn, així doncs, serà, sens dubte, especial, però no serà la primera vegada com a entrenador. Ja hi va tornar sent el preparador del Barça B, en què va perdre en dues ocasions (1-0, a la 2011/12 i 7-0, a la 2014/15), amb la Real Sociedad, però sí que hi va guanyar, en un matx de copa (1-3, a la 2016/17). Amb el Celta, l’altra banqueta que ha ocupat, no s’hi va enfrontar.

Per a Onésimo, també

Per al segon entrenador del conjunt gironí tampoc serà un partit més. Onésimo Sánchez és natural de Valladolid i va començar al club blanc-i-violeta, tant de futbolista com d’entrenador. De jugador va debutar amb 18 anys i va estar-hi en dues etapes; com a tècnic va arribar a dirigir el primer equip (2009/10) a primera divisió, després de rellevar el destituït José Luis Mendilibar, però deu jornades més tard també va ser acomiadat a causa dels mals resultats.

LES FRASES

M’intento abstreure una mica de tot plegat. Em centro al cent per cent en el partit

EXPERIÈNCIA

Ja ha visitat Pucela com a entrenador dirigint el Barça B i la Real Sociedad

LA DADA

Haig de deixar de banda aquest punt sentimental
Eusebio Sacristán
TÈCNIC DEL GIRONA
543
partits
va jugar Eusebio en la lliga (Valladolid, Atlético, Barça i Celta). És el tercer amb més duels.

Els ex a les files del Valladolid

Hi ha tres integrants del conjunt castellanolleonès que van passar pel Girona que aquest vespre se les hauran amb el seu passat. És el cas de Rubén Alcaraz i Kiko Olivas, dos jugadors que no van comptar massa en l’entitat blanc-i-vermella i que ara al Valladolid son importants i titulars. Tots dos van arribar l’estiu del 2015 i, després de l’ascens a primera, Alcaraz va ser cedit a l’Almeria i Olivas va marxar al Valladolid, on s’hi afegiria Alcaraz a l’inici d’aquesta campanya. L’altre exjugador del Girona és Diego Ribera, el segon entrenador del Valladolid, que va ser davanter del conjunt gironí durant el curs 2003/04.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)