Girona

Montilivi, a la llista negra de l’elit

Amb 15 punts a casa el Girona acabarà el curs com el pitjor local de la temporada amb només tres victòries, insuficients per salvar la categoria en un any amb la permanència cara

Els gironins s’han convertit en el setè pitjor local des que es va instaurar la lliga de tres punts per victòria (1995/96)

El descens del Girona, de moment virtual en espera que diumenge es confirmi definitivament, es pot explicar de moltes maneres, però sens dubte els números que l’equip dirigit per Eusebio Sacristán ha acreditat al seu estadi en són un dels arguments principals. La decepció de diumenge en el partit vital contra el Llevant (1-2) va ser només l’última, i segurament la més dolorosa, de les ensopegades constants que el Girona ha patit a Montilivi. Les tres miserables victòries que els gironins han regalat a la seva afició no són, ni de bon tros, suficients per aconseguir una permanència, i és que, sumant els sis empats que hi ha hagut a l’estadi, el Girona acabarà la temporada com el pitjor cuer de la categoria amb només 15 punts, molt lluny de l’Osca (18) o el Valladolid (20) –tots dos encara poden sumar més com a locals en l’última jornada–. El balanç golejador també és destructiu, amb només 17 gols a favor –ni un per partit– i 28 en contra –gairebé un i mig per partit, i és que els d’Eusebio només han deixat la porteria a zero en quatre partits a Montilivi.

Dels pitjors de la història

El balanç de 15 punts a Montilivi fa que els gironins siguin el pitjor local d’una temporada en què el nombre de punts necessaris per aconseguir la permanència s’ha disparat, i és que ni s’acosten a la meitat dels 40 punts, de moment el mínim necessari per salvar-se. El més greu, però, és que els números del Girona a l’estadi blanc-i-vermell no són només nefastos per aquesta temporada, sinó que amb només 15 punts els gironins han inscrit el nom de Montilivi a la llista negra d’estadis de primera divisió, ja que és una de les pitjors puntuacions que ha firmat un equip al seu camp des que la temporada 1995/96 es va instaurar el sistema de tres punts per victòria.

Concretament, el Girona d’aquesta temporada s’ha col·locat com el setè pitjor local de primera divisió dels últims anys, amb els mateixos 15 punts que va sumar el sisè, el Màlaga del curs passat, però amb millor diferència de gols. La llista negra d’equips locals a primera l’encapçala l’Sporting de la temporada 1997/98, que va baixar a segona en un curs molt pobre en què va sumar només 8 punts a El Molinón i 5 a domicili –13 en total–. El segueix el Còrdova, amb uns també lamentables 9 punts la temporada 2014/15. La resta ja tenen uns números similars als del Girona, però els casos de l’Osasuna –13 punts la temporada 2016/17–, Las Palmas –14 punts la temporada passada– i el Màlaga –14 punts la temporada 2005/06– són encara més dolents que els de l’equip d’Eusebio aquesta temporada. El Celta (2003/04), el Granada (2016/17), el Racing de Santander (2011/12), el Nàstic (2006/07), el Recreativo (2008/09) i l’Almeria (2014/15) tampoc poden presumir dels 16 punts que van aconseguir a casa.

D’aquests 13 casos que hi ha hagut des del curs 1995/96 amb equips que han sumat 16 punts o menys a casa, no n’hi ha cap que aconseguís la permanència –el Girona seria el primer en cas de miracle–, i és que el pitjor local que es va mantenir a primera va ser el Racing el curs 2009/10, que es va salvar tot i sumar només 17 punts a El Sardinero.

Negats de principi a fi

Més enllà dels números finals, el que ha deixat pitjors sensacions a l’afició és que el Girona no ha demostrat en cap moment del curs ser un equip mínimament solvent a casa i ha acabat veient com volaven 42 punts del seu camp. Va començar amb un empat a zero contra el Valladolid i va semblar que podria trobar la fórmula contra el Celta (3-2) i el Rayo (2-1), però res de res. De fet, la victòria contra els madrilenys va iniciar una ratxa d’onze partits sense guanyar a Montilivi –5 empats i 6 derrotes, algunes contra rivals directes com l’Osca– que només es va trencar amb l’oasi que va suposar el triomf contra el Sevilla.

NÚMEROS LETALS

Cap dels 13 equips que han sumat 16 punts o menys a casa s’ha acabat salvant

HA CEDIT 42 PUNTS

Entre l’octubre i l’abril va encadenar onze partits sense guanyar a casa

IMPOSSIBLE

El Girona ha sumat només 15 punts a casa en un any en què la salvació està en més de 40

Res a veure amb el rendiment del curs passat a casa

Montilivi ha quedat tacat en la seva trajectòria a primera pels resultats d’aquesta temporada, però el que s’hi va viure el curs passat, el de l’estrena a primera, no va tenir res a veure. El debut contra l’Atlético (2-2) o la gran victòria contra el Madrid (2-1) el dia de Sant Narcís van ser els exemples més destacats de la fortalesa del Girona com a local, i és que els de Machín van basar la seva fortalesa durant tot el curs en els bons resultats a casa. De fet, el Girona va acabar la temporada amb 27 punts com a local, gairebé el doble dels que ha sumat aquest curs. Vuit victòries, tres empats i vuit derrotes va ser el balanç d’un equip que va encadenar sis triomfs com a local entre el desembre i el març. L’únic que va tacar el curs com a local va ser el tram final, quan els gironins van encadenar quatre derrotes i cinc partits sense guanyar a Montilivi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)