Girona

Eusebio: punt final a mig camí

El tècnic, que a l’estiu va signar una vinculació fins al juny del 2020, no serà l’entrenador del Girona el curs vinent a segona A

S’ha de veure si el de La Seca assumeix la responsabilitat del descens i fa el pas de dimitir, si és el club qui agafa la iniciativa i el destitueix o si la rescissió és de mutu acord

Que Eusebio Sacristán no serà l’entrenador del Girona a segona A ho sap tothom. El tècnic, assenyalat de manera molt clara en els dos últims partits a Montilivi per l’afició, serà un dels primers a fer les maletes. Té la porta de sortida oberta de bat a bat i no hi ha ni cap possibilitat que hi hagi un gir inesperat i es quedi per complir l’any de contracte que li queda. L’entrenador no s’ha cansat de repetir en gairebé el 100% de rodes de premsa que el més important era assolir un objectiu que no s’ha assolit. I arribats a aquest punt, l’etapa del tècnic de La Seca a Montilivi s’ha de donar per liquidada.

La manera com marxi és el de menys. És probable que el club especuli una mica i esperi que Eusebio faci el pas i plegui ell, però també és complicat que un professional dimiteixi i renunciï tan alegrement a la meitat d’un contracte que té firmat. I encara que no es pot descartar que Eusebio estigui rumiant a deixar-ho, aleshores ja s’encarregarà el seu representant de treure-li aquesta idea del cap i intentar negociar una sortida amb indemnització, si és possible del 100%. Pel que fa al club, la destitució també es la via més cara, econòmicament parlant. Per tot plegat, la solució intermèdia amb una sortida pactada de mutu acord és la que agafa més força en un moment en què la direcció esportiva ha de començar a mirar el curs 2019/20 ja en clau de segona divisió A i que una de les primeres decisions transcendentals de Quique Cárcel haurà de ser a qui donen la responsabilitat a la banqueta.

Eusebio Sacristán no se n’anirà sol de Girona. Amb ell ho farà tot l’equip tècnic amb el qual va aterrar a Montilivi. Més nombrós que d’altres, perquè el club li va acceptar dues figures que feien de segons com són Onésimo Sánchez i Juan Carlos Andrés. També sortirà el preparador físic, Gerardo Izaguirre. Qui no marxarà del Girona és Emilio Gutiérrez, un dels satèl·lits del Manchester City, que ha acabat força més integrat en l’equip d’Eusebio –després de la roda de premsa a Vitòria tots dos van estar parlant força estona en una banqueta a prop d’un córner de Mendizorrotza mentre el tècnic consumia una cigarreta– que no pas en el de Pablo Machín, que no volia cap tipus d’interferències de persones que no fossin de la seva màxima confiança.

Passat i futur

El balanç de 3 punts dels últims 30 (la victòria contra el Sevilla i nou derrotes) ha acabat evidenciant que Quique Cárcel o la propietat no van saber diagnosticar a temps un problema que ha acabat amb el Girona a divisió de plata després de gaudir d’un coixí de 9 punts a deu jornades del final. En el tram final de lliga, Eusebio no ha tingut definit un onze (va arribar a fer els canvis de cinc en cinc després d’una derrota) i també ha demostrat dubtes sobre el dibuix (defensa de quatre o tres centrals i carrils) fins a l’últim partit, en què els va utilitzar tots dos. Un caràcter dòcil tampoc l’ha ajudat a l’hora de transmetre amb convicció el seu discurs al vestidor.

Quan el club va estudiar tots els escenaris i va decidir salvar el coll d’Eusebio després de l’1-0 a Valladolid (el tècnic també va evitar la destitució després que l’Osca guanyés 0-2 i el Girona arribés a les deu jornades sense triomf), un dels noms que més agradava com a revulsiu era el de Julio Velázquez. Tot i la seva joventut (37 anys), ja ha superat una dècada a les banquetes i ha dirigit equips com ara el Valladolid, el Vila-real, el Múrcia, el Betis, l’Os Belenenses portuguès i l’Alcorcón, des del qual va fer el salt a l’Udinese, que el va destituir al novembre. I tot i que el Girona podria mantenir el seu nom a la llista de futuribles, també encaixa un perfil com el de Francisco, que fa unes setmanes va anunciar que no continuava a l’Osca. El tècnic, de 40 anys, també ha dirigit l’Almeria, l’UCAM i el Lugo. I no ha fet gens mal paper, malgrat el descens, a Osca, on va rellevar Leo Franco en la novena jornada.

Stuani és impossible?

El Girona voldria que el pitxitxi fos el pal de paller del curs vinent a segona A, però també sap que les possibilitats de convèncer-lo són remotes. L’uruguaià, amb 40 gols en dos cursos a primera, tindrà un munt d’equips al darrere que li podran igualar o fins i tot superar la fitxa que percep en el Girona, però que no estaran disposats a pagar la clàusula per un futbolista de 32 anys.

Stuani a banda, per al Girona serà un estiu molt llarg en què hi poden haver des de traspassos fins a rescissions de contracte. És complicat, per exemple, visualitzar Doumbia jugant amb el Girona a segona A malgrat que l’ivorià té encara dos anys més de contracte. També serà difícil veure-hi Portu, però en aquest cas s’intueix una venda que en cap cas serà tan sucosa com ho hauria estat l’agost passat. Seran 21 casos diferents. Només Ramalho, Gorka Iraizoz, Carnero i els del Manchester City queden lliures.

LA RECTA FINAL

El tècnic no ha trobat un onze tipus, ha dubtat del dibuix i s’ha bloquejat a tots els nivells

3 PUNTS DE 30

Amb l’equip en caiguda lliure, el club li va salvar el coll dues vegades i no va intentar cap cop d’efecte

EL COS TÈCNIC

Onésimo, Juan Carlos Andrés i el preparador físic Gerardo Izaguirre també faran les maletes

ALTERNATIVES

Julio Velázquez, de revulsiu, agradava i l’exentrenador de l’Osca Francisco també és un nom a tenir en compte

ESTIU MOGUT

Menys Ramalho, Iraizoz, Carnero i els cedits, tothom té contracte, però hi haurà rescissions i potser traspassos
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)