Girona

La fidelització es posa a prova

El segon curs a primera divisió del Girona ha servit per consolidar una assistència mitjana a Montilivi d’uns 10.000 espectadors

La nova campanya d’abonaments que avui es presenta i la reacció dels aficionats blanc-i-vermells serviran per determinar amb quin aforament s’ha d’afrontar la caiguda a segona divisió A

Amb l’aterratge del Girona a la primera divisió l’estiu del 2017, el club blanc-i-vermell va experimentar un salt endavant en molts àmbits, com per exemple en el creixement de la massa social. Aquest fet va comportar, entre altres coses, una primera ampliació de l’aforament de Montilivi, que va passar dels 9.282 seients als 13.444. La major oferta de localitats, combinada amb la bona demanda per veure cada quinze dies l’equip a casa i la gran trajectòria del Girona l’any del debut, va fer que les xifres d’assistència es disparessin cap a quotes mai vistes fins al moment.

En aquest segon curs, tot i que el llistó era difícil de superar, el club gironí va fer un altre pas endavant pel que fa a les instal·lacions de l’estadi, va fer créixer el gol sud i va potenciar les zones VIP. Aquestes modificacions han comportat que el sostre de seients a Montilivi se situés en els 14.500. En la lliga no s’han superat mai els 14.000 espectadors –la visita del Madrid en va aplegar 13.383, i la del Barça, 13.649–, i ha estat en els quarts de final de la copa quan l’estadi ha presentat la millor entrada de la temporada, amb 14.158 aficionats.

A l’altre cantó de la balança, en el partit amb menys assistència de públic es va registrar una xifra similar a la del curs passat. En concret, hi va haver 6.482 espectadors contra el Rayo Vallecano, que en un dia de pluja de finals d’octubre no van dubtar a donar suport a l’equip en un dels pocs partits que han acabat amb victòria a casa aquest curs.

L’escenari es capgira

Amb dos cursos a primera divisió finalitzats, el Girona podia començar a extreure conclusions de quina dimensió d’estadi necessitava i quina era la massa social fidelitzada, i és que aquest curs només en quatre partits dels dinou que s’han vist en la lliga a Montilivi s’ha baixat dels 10.000 espectadors. Ara, però, amb el descens esportiu ja consumat, el més lògic és que també hi hagi un descens –caldrà veure si petit o gran– de presència d’espectadors a les graderies. Pel que fa a estadístiques generals, en aquest segon curs a primera divisió han passat en total 236.383 espectadors per Montilivi, amb una mitjana en la lliga de 10.798 aficionats per partit. Respecte al curs anterior, la xifra mitjana ha crescut sensiblement; en concret, en 398 espectadors de mitjana per duel.

I ara què?

Fa gairebé un any, el Girona FC aconseguia la concessió de l’estadi, un tràmit aprovat pel ple de l’Ajuntament i que permetia al club de futbol passar a ser el gestor únic de l’equipament per als pròxims anys. La voluntat d’aquest acord era millorar la instal·lació a través d’un pla director, i entre les diverses actuacions hi havia la voluntat a llarg termini de convertir les graderies supletòries i temporals en estructures d’obra feta.

Amb la caiguda de nou a segona A, serà clau la resposta del soci a la campanya d’abonaments que avui presentarà l’entitat blanc-i-vermella. La xifra de baixes i altes que es produeixi en les primeres setmanes serà una pista per als gestors del club a l’hora de prendre una decisió que de ben segur fa mal: haver de desmuntar alguna de les estructures metàl·liques que han acollit aficionats en aquests anys a la màxima categoria. També caldrà veure quina és la demanda i el futur de les tres zones VIP de l’estadi.

ESTABLES

Només en quatre partits de lliga s’ha baixat dels 10.000, tots en la primera volta

LLUNY DEL PLE

En la lliga no s’han superat els 14.000 espectadors en cap enfrontament

CONDICIONAT

Com el curs passat, la mínima assistència va arribar un dia que feia mal temps

Els mateixos partits fora de l’horari convencional que en l’estrena

Tot i ser un nouvingut en la categoria –el Girona tot just disputava el segon curs a primera aquest any–, la LFP ha respectat força els horaris clàssics –en dissabte o diumenge–, a l’hora de programar els partits de Montilivi. De fet, els blanc-i-vermells han hagut de jugar en dilluns o en divendres en cinc ocasions en la lliga, igual que en la temporada passada. El primer divendres en què el Girona va entrar en competició va servir precisament per engegar la temporada 2018/19. Aquell primer duel de lliga contra el Valladolid, encara disputat en ple mes d’agost, va aplegar 10.246 espectadors a l’estadi. En divendres, el Girona ha jugat dos partits més: el següent va ser el 21 de desembre, en un horari condicionat pel fet de ser l’última jornada abans de l’aturada nadalenca. Aquell divendres es van disputar dos partits a primera, un fet gens habitual. En la segona volta, el Girona només va rebre en divendres l’Athletic Club. Pel que fa als dilluns, segurament el pitjor horari de la primera divisió, a Montilivi només s’ha jugat en dues ocasions: contra el Celta, a començament de curs, i contra la Real Sociedad al mes de febrer. En tots dos casos, l’assistència va ser força destacada ja que contra els gallecs hi va haver 9.696 espectadors i contra el conjunt basc 10.026.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)