Girona

JOAQUIM BOADAS DE QUINTANA

ADVOCAT I EXPRESIDENT DEL GIRONA FC

“Ja seria hora que rebés algun club”

“El primer que hauria de fer el Girona, i sense perdre temps, és personar-se en el procediment com a perjudicat per tenir accés a tota la informació i per demanar que s’apliqui la llei amb tot el seu pes”, assegura

“És molt difícil que, amb set jugadors implicats, una cosa així passi desapercebuda en el club; però, encara que no hi tingués res a veure, l’article 75.1 del reglament parla clarament de sis punts de sanció”

Tebas actua molt de cara a la galeria, però no ha fet prou per demostrar que està realment disposat a posar fi a tot això
Hi ha un mercadeig de punts, s’insulta la competició i es destrueix el futbol. Tot això és una estafa cap a l’espectador
Jo ja vaig demanar que s’apliqués aquest article de -6 punts o descens en el Betis-Sporting, però ningú va fer res
És el moment oportú perquè hi hagi un càstig exemplar amb mesures dràstiques com el que hi va haver fa anys a Itàlia

L’advocat Joaquim Boadas de Quintana (Girona, 2-2-1971) va ser qui va intentar arribar més lluny denunciant casos de corrupció que afectaven directament el club de Montilivi, que ell va presidir entre l’abril del 2012 i el desembre del 2013. Fins i tot va protagonitzar aquell estiu una compareixença pública al Consell Superior d’Esports (CSD) al costat de Miguel Cardenal (aleshores secretari d’estat per a l’Esport) i de Javier Tebas (president de la LFP) per treure a la llum casos de joc brut com ara els del Racing i el Xerez. Més tard, a títol personal, va denunciar intents de compra que afectaven el Mallorca, el Betis, l’Sporting i el Lugo. Pràcticament tot va quedar en no res, inclosa la promesa de Tebas de nomenar-lo president de la comissió antifrau de la LFP, càrrec que ni tan sols a hores d’ara existeix.

El Girona diu que arribarà fins al final. És el que ha de fer?
Sí. I tant! Crec que és la posició correcta. Jo ara mateix el que hauria fet és comparèixer com a acusació en el procediment per tenir accés a tota la informació, que ara està en secret de sumari. I, com a part implicada, demanar l’aplicació de la llei amb tot el seu pes contra els presumptes autors d’aquests fets, que deixen el futbol en una posició molt lamentable.
Per les proves que han anat sortint, s’hauria de condemnar el Valladolid al descens?
Crec que havent-hi tants jugadors implicats, s’ha d’actuar amb contundència. Se li hauria de treure sis punts o baixar-lo directament de categoria, que en aquest cas seria el mateix. El codi disciplinari de la Federació Espanyola de Futbol ho preveu clarament, però aquest és un article que no es fa servir. Jo vaig demanar que s’apliqués en el Betis-Sporting, però la federació va determinar que no havia de descomptar punts a cap dels dos equips ni fer-los baixar. I la fiscalia superior de Sevilla també va dir que ho investigaria, però no va fer res. I tot va quedar en l’oblit. Ara, amb el que està passant, seria un bon moment per aplicar aquest famós article, tot i que no hi confio gaire, per no dir gens.
Entén que, si hi ha set jugadors implicats, el club n’és responsable?
Si hi ha set jugadors afectats, crec que el club ho hauria de saber. Segur que tenia mecanismes per sospitar que alguna cosa passava amb aquell partit. I podia haver-ho denunciat amb antelació per evitar que s’arribés fins aquí. En aquell cas, el perjudicat directe no era el Girona [el Valladolid-València ja no afectava la classificació dels gironins], però això desvirtua i desnaturalitza el futbol. I ara sí que això afecta el Girona perquè, si hi ha un descens, qui se salva és ell. Per alguna cosa hi són, aquestes normes.
El Valladolid ha fet diversos comunicats. Ho atribueix a una estratègia per treure’s les culpes de sobre?
Clarament. Però aquí hi ha dues coses a tenir molt en compte. La primera és que el que havia d’haver fet el club era denunciar-ho i prendre mesures abans, no pas després quan s’ha destapat tot. Insisteixo que, quan hi ha set jugadors involucrats, i he llegit que és possible que també un treballador, això és una cosa que no passa desapercebuda. Si algú ho detecta, ho ha de fer arribar als alts estaments del club. No estem parlant d’una conversa privada entre dos jugadors, sinó d’una cosa molt més notòria. I ho dic amb tota la cautela, perquè tampoc no tinc accés a cap document, però per tot el que ha transcendit... De tota manera, jo també vaig aportar en el seu dia gravacions i altres proves i no va servir de res.
I la segona?
Doncs que per descomptar sis punts a un equip no cal demostrar la vinculació del club. L’article 75, que parla de la predeterminació de resultats, deixa clar en el punt 1 lletra B que seran tipificats com a sanció molt greu “els acords conduents a l’obtenció d’un resultat irregular en un partit, ja sigui per l’anòmala actuació d’un o dels dos equips o d’algun dels seus jugadors” i que “els jugadors seran inhabilitats entre dos i cinc anys i als clubs se’ls deduirà sis punts de la classificació”. Això implicaria el descens del Valladolid i la salvació del Girona. De tota manera, veig improbable que treguin cap punt a ningú.
Estant en via judicial, el temps es pot demorar molt. Què es pot fer per accelerar el procés?
Aquí hi ha dues maneres. Una és que la federació apliqui amb contundència la seva normativa, la de treure sis punts o descendir [el president, Rubiales, ja va dir ahir que no es mouria fins que no hi hagués sentència]. L’altra és demanar mesures cautelars al jutjat, però per això has de ser part en el procediment. Per això la clau és que el Girona es personi com a perjudicat [el club de Montilivi té el cas en dos bufets d’advocats perquè decideixin l’estratègia a seguir]. Crec que encara ho poden fer, però com més dies passin, més complicat serà.
S’haurien d’exigir aquestes mesures cautelars?
Això ho decideix el jutge. Ho ha de demanar una de les parts, que pot anar per via normal o urgent. Si s’apliquessin, es faria justícia material, perquè ha quedat més que demostrat que hi havia una pràctica irregular de diversos jugadors i tot es va fer de manera bastant descarada.
Quines podrien ser?
La pèrdua de sis punts o el descens de categoria.
I demanar una lliga de 21?
Però, i després, quan hi hagués la sentència, a mitja lliga o fins i tot d’aquí a uns anys, què passaria? Com es podria tirar enrere una decisió així sense sacsejar-ho tot?
I paralitzar la lliga?
Això no es farà. La lliga és un tema d’interès general, hi ha un calendari molt definit de dates, molts clubs implicats... Per això tinc clar que, com més dies passin, pitjor per al Girona
La Lliga hauria de fer alguna cosa?
Hauria de vetllar perquè aquestes situacions no passessin. De tota manera, amb tot això també es demostra que el senyor Tebas no ha fet prou per evitar que aquestes polèmiques es repeteixin amb certa regularitat al final de cada curs. Sempre parlava de crear una comissió interclubs i anticorrupció per detectar aquestes pràctiques, i no ho va fer. Sis anys després de demostrar-se la implicació d’un jugador del Xerez en una compra de partit [2-4 a Montilivi] i també del cas Racing, [el club cantàbric va intentar que el Girona s’autoinculpés en una alineació indeguda], aquest sí amb condemna, se segueixen produint situacions com aquestes. Per tant, està clar que alguna cosa falla.
De fet, vostè havia de ser el president de la comissió antifrau de la Lliga. No n’ha sabut mai res més? Javier Tebas no compleix la seva paraula?
Tal qual. Se’m va prometre i no es va fer. Hem anat a llocs a parlar sobre aquest tema, però estranyament no es va arribar a crear. Això denota que Tebas actua molt de cara a la galeria però li falta demostrar que està realment disposat a posar fi a això. No crear la comissió i no aplicar càstigs més contundents denota una falta de coherència amb tot el que predica. I la federació, amb Rubiales de president, també.
Tebas, que parla molt sovint, no ha dit res encara sobre el cas. Com ho interpreta?
No ho sé. En el seu dia, quan jo havia de presentar la denúncia juntament amb el secretari de l’Esport [Cardenal], em trucava molt sovint. Després va deixar de fer-ho. El senyor Tebas deu tenir les seves pautes d’actuació, però faria falta que tant ell com Luis Rubiales actuessin de manera contundent. Tot això que està passant desvirtua la competició i sembla un mercadeig de punts. S’insulta la competició, es destrueix el futbol i és una clara estafa cap a l’espectador.
Seria l’hora de castigar un club pel bé del ‘fair-play’ i perquè s’acabessin tants embolics?
Sí. El que és bastant insòlit és que la normativa prevegi sancions per a aquests casos i mai s’apliquin. El de la Juventus sí que va ser un càstig exemplar. Aquí s’hauria de fer el mateix. Al final, el perjudicat és l’espectacle. S’ha d’adoptar una mesura dràstica i contundent, perquè des del 2013 fins ara hi ha hagut només una condemna a un expresident [el del Racing] però tota la resta de denúncies, algunes de molt provades, no han avançat o han tingut un recorregut mínim. I no hi ha hagut cap condemna exemplar.
La Lliga va fer baixar el Reus. Són casos incomparables?
Sí, és un tema diferent. També es va fer baixar el Guadalajara en el seu dia, de manera contundent. En canvi, en altres situacions no es fa. Si hi ha aquestes conductes tipificades en el codi disciplinari de la RFEF és perquè s’apliquin.
Si el Girona estigués en el lloc del Valladolid, pel fet de ser un club català, creu que estaria més amenaçat?
Jo crec que això no té res a veure. Crec que és un tema de futbol i prou, no pas de política. Sigui quin sigui l’equip que ha actuat amb aquestes pràctiques, se l’ha de castigar.
Què creu que passarà?
Jo, per l’experiència que tinc, quasi tots els casos que he denunciat han acabat en no res. El del Xerez encara està en investigació, però sembla definitivament aparcat. Del Mallorca, el Betis i l’Sporting, res de res. Tampoc el del Lugo, però com que era per guanyar o empatar, aquest no tenia cap tipus de tipificació penal, tot i que ni la Lliga ni la federació van moure ni un dit. Malauradament, em temo que aquest serà un altre cas que es deixarà passar malgrat que és el moment perquè hi hagués un càstig exemplar amb mesures dràstiques com el que hi va haver fa anys a Itàlia i que seria la millor manera de posar fi a aquesta hemorràgia de fraus. Ja seria hora que rebés algun club.
Vostè va anar una mica sol contra el món. Ara el Girona, amb tot el que l’envolta i amb el club havent estat ja a primera, pot arribar una mica més lluny?
Tant de bo. Tot i que quan vaig denunciar el Mallorca-Girona, el Girona-Lugo i el Betis-Sporting, el club es va adherir. El que ha de fer ara el Girona és presentar-se com a acusació. I ara que és un club amb més recorregut, potser ha arribat el moment que la tercera sigui la bona i que en surti beneficiat encara que en aquest afer no sigui un perjudicat directe.
S’ha de prendre alguna mesura amb les apostes? Patrocinen molts clubs, entre aquests el Girona, i fins i tot la Lliga.
Això ja són paraules majors. Jo, d’apostes, no he portat casos i ho desconec. La predeterminació de resultats per joc i apostes entre clubs és una tasca més de rastreig policial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)