Girona

Unzué passa al davant de tothom

L’exentrenador del Celta i exajudant de Luis Enrique és l’aposta de la direcció esportiva del Girona per mirar de fer retornar l’equip a primera

Com Eusebio, el navarrès també ha crescut en el cos tècnic del Barça, tot i que el perfil és diferent

El Girona ha accelerat les gestions per contractar l’entrenador que ha d’intentar guiar des de la banqueta el retorn de l’equip a primera divisió. El director esportiu, Quique Cárcel, s’ha reunit amb diversos tècnics des que es va confirmar el descens a segona A, però la selecció s’ha anat reduint. I tot i que Francisco Rodríguez era qui estava més ben situat d’entrada, l’exentrenador de l’Osca ha perdut força per la irrupció de Juan Carlos Unzué, que ha passat al davant de tothom. El navarrès ha passat a ser la primera opció i, si res no es torça, guanyarà la partida i es convertirà en el substitut d’Eusebio Sacristán.

Camins paral·lels

L’aposta per Juan Carlos Unzué reflecteix la idea, ja transmesa per Pere Guardiola –“no passarem del blanc al negre”–, que el club no vol fer cap trencament radical. L’exporter va coincidir amb Eusebio en el cos tècnic de Frank Rijkaard en el Barça. I va ser segon entrenador de Luis Enrique, tant en el Celta com en el Barça. Curiosament, la primera oportunitat d’Unzué com a màxim responsable d’una banqueta de primera va ser a Balaídos, on Eusebio també va entrenar. El navarrès hi va estar la temporada 2017/18, que va completar, amb l’equip en el tretzè lloc final. Va ser l’última feina d’Unzué, que ja va ser un dels candidats a la banqueta de Montilivi la temporada passada. Sense feina, va veure des de la graderia la majoria de partits a Montilivi –també algun a fora–, aprofitant que el seu fill Aitor Unzué formava part del cos tècnic d’Eusebio com a analista.

La de Vigo era la segona experiència d’Unzué com a primer entrenador. L’anterior va ser en el Numància, la temporada 2010/11, amb Pablo Machín com a segon entrenador. Sobre el paper, el perfil, l’estil i el caràcter d’Unzué representen un punt mitjà entre els de Machín i Eusebio, que estan més distanciats.

Si l’acord amb Unzué acaba a bon port, el més probable és que el Girona el convenci per tenir Chicho Pèlach com a ajudant a la banqueta. Tot i el descens del Peralada, el club valora molt la feina i la projecció de Chicho, a qui vol anar fent créixer. I hi ajuda el fet que Juan Carlos Unzué no té definit cap ajudant de plena confiança que s’endugui sempre. De fet, quan va fitxar pel Celta, el navarrès es va endur persones de plena confiança de Luis Enrique –Robert Moreno, Rafel Pol i Joaquín Valdés–, aprofitant que l’asturià no tenia feina. Amb l’arribada a la selecció espanyola –i Unzué desvinculat ja del Celta–, Luis Enrique va tornar a citar els seus ajudants.

ASSIDU A MONTILIVI

El navarrès s’ha passat l’última temporada en blanc veient molt sovint el Girona

LA CURSA

Unzué ha anat guanyant terreny a Francisco, que fins fa poc estava millor situat

APOSTA DE LA CASA

El cos tècnic que l’acompanyava en el Celta té feina, i Chicho s’entreveu com el seu segon

TOT FET

L’acord és absolut amb la Real, amb qui firmarà un contracte per cinc temporades

La 2a, l’escenari més realista

X.M.

Quan va veure que el cas Oikos agafava substància amb la presumpta implicació de fins a set futbolistes del Valladolid, el Girona va alçar la veu i va contractar els serveis de dos bufets d’advocats per avaluar quina línia d’actuació podia seguir. La voluntat expressada públicament tant pel president, Delfí Geli, com per un dels propietaris, Pere Guardiola, era arribar fins al final, tot i que de moment el club no ha anunciat si ha demanat personar-se com a acusació en el cas. El Girona vol saber si té alguna possibilitat de quedar-se a primera divisió en detriment del Valladolid, tot i que les esperances són cada cop menors. Amb el cas en via judicial, la federació espanyola ja ha deixat clar –amb paraules del seu president, Luis Rubiales– que fins que no hi hagi sentència ferma no parlaran de sancions. I el silenci de la Lliga tampoc fa pensar que es pugui precipitar gaire res abans.

Encara que hi hagi un punt d’incertesa obert, el Girona assumeix que ha de treballar pensant que competirà la temporada 2019/20 a segona divisió, com a escenari més sòlid i factible. I si hi hagués una alegria sobtada, el club entén que ja hi hauria marge per reaccionar. Falta poc més d’un mes perquè l’equip blanc-i-vermell comenci la pretemporada, i de moment tot està molt verd.

Quique Cárcel, l’arquitecte del projecte –“li hem fet plena confiança des del primer dia i considerem que estem en molt bones mans”, defensa Pere Guardiola–, té clar des de fa setmanes que l’estiu serà llarg. I a part de la contractació de l’entrenador, que és un pas fonamental, el director esportiu haurà d’afinar també en la confecció de la plantilla, amb la voluntat de mantenir el gruix de futbolistes però conscient també que hi haurà molts més moviments, en tots els sentits, que no pas l’estiu passat.

A Manchester, del 21 al 28 de juliol

X.M.

El Girona tornarà a utilitzar aquest estiu la ciutat esportiva del Manchester City per fer-hi una estada de pretemporada. L’equip s’hi concentrarà des del 21 fins al 28 de juliol, aprofitant també que el City de Pep Guardiola realitzarà una gira pels Estats Units. Serà el quart any seguit que el club de Montilivi aprofita les espectaculars instal·lacions de què disposa el Manchester City després que s’hi estrenés el 2016, encara com a equip de segona A. Està definit que el dia 8 de juliol es faran les revisions mèdiques, però fins que no es confirmi la contractació del tècnic no es definirà el dia que la plantilla començarà a treballar, possiblement entre l’11 i el 15. El Girona està pendent de lligar, com el curs passat, un parell de partits amistosos a Anglaterra.

Només catorze rivals segurs a 2a

X.M.

Si el Girona hagués continuat a primera divisió, només li faltaria conèixer un rival (el vencedor de la fase d’ascens), però per completar els 21 rivals que es trobarà a segona A encara trigarà unes setmanes. En sap catorze de segurs, començant pel Rayo Vallecano i l’Osca i continuant per l’Sporting, Almeria, Elx, Las Palmas, Extremadura, Alcorcón, Saragossa, Numància, Tenerife, Lugo i els dos campions de segona B ja ascendits: Racing de Santander i Fuenlabrada. Aquesta setmana s’hi afegiran possiblement el Cadis i l’Oviedo (el Deportivo té tots els números per acompanyar el Mallorca, l’Albacete i el Màlaga a la fase d’ascens). D’aquests quatre, tres continuaran a segona A, on falten també per decidir-se dues places de segona B.

Portu deixarà una xifra rècord de traspàs: 10 milions

X.M.

No seran els 16 milions que el Sevilla va arribar a oferir l’últim dia del mes d’agost, just abans de tancar el mercat d’estiu, ni tampoc els 20 que el murcià tenia de clàusula en el cas que el Girona s’hagués mantingut a primera divisió, però l’operació que acabarà amb Portu a la Real Sociedad serà la més productiva econòmicament de la història del Girona. El club de Montilivi i el de Sant Sebastià ja han arribat a un acord, mitjançant el qual Portu aterrarà a Anoeta a canvi de 10 milions d’euros. El traspàs multiplica per deu les dues operacions que fins ara han deixat més diners al Girona, que va ser el milió d’euros que va cobrar del Sevilla per Pablo Machín i del Valladolid per Rubén Alcaraz (els castellans, per cert, tenen ofertes pel futbolista de Santa Coloma de Gramenet que s’enfilen fins als 12 milions).

Ja fa dies que el Girona i la Real Sociedad han acostat posicions i no s’hauria de trigar gaires dies a formalitzar l’acord, que només està pendent d’uns tràmits bancaris. Els 10 milions seran el preu final, sense variables que permetessin al Girona millorar aquesta xifra.

Portu, que havia cridat l’atenció de diversos clubs, firmarà un contracte amb la Real Sociedad per cinc temporades, fins al juny del 2023. Amb 27 anys acabats de fer, el futbolista murcià farà un pas més en la seva carrera, després de tres temporades productives a Montilivi, amb l’ascens i la consolidació a primera divisió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)