Girona

La consolidació haurà d’esperar

27 dels 63 clubs debutants en la història de la màxima categoria han baixat a segona en el primer curs (19) o en el segon (8)

El Girona és un dels debutants a primera divisió que no gaudiran d’una tercera campanya consecutiva a l’elit i no podrà complir el desig d’assegurar el projecte entre els grans

El Girona fa poc més de quinze dies que va confirmar a l’estadi de Mendizorrotza el seu descens a segona A. Només dos cursos després d’aterrar a primera, els gironins tornaran a tastar la segona A, una categoria matussera, lluny dels ingressos estratosfèrics que reporta la màxima categoria i el ressò mediàtic que comporta jugar en una de les millors lligues de tot el món. Deixar escapar la primera divisió costa d’assimilar als aficionats i a la mateixa entitat, que ha entrat en el grup de debutants que no han superat el mur dels dos primers anys al paradís. El Girona és un dels 27 clubs entre els 63 debutants de la història de la competició que han sucumbit a les brases en els dos primers cursos entre els més grans. De fet, dinou d’aquests equips no van superar ni tan sols la campanya de debut –l’Osca, enguany, ha estat l’últim dels debutants efímers–, i és que gairebé un terç d’aquests van pujar i baixar en qüestió d’un any. Entre aquests dinou equips que només van competir a primera l’any de debut hi ha l’Eibar, que a efectes classificatoris va perdre la categoria –els guipuscoans van quedar divuitens i van ocupar una de les tres places de descens directe del curs 2014/15–. El descens administratiu de l’Elx aquell estiu va permetre als blaugrana quedar-se a primera i la temporada següent encadenar el sisè curs a l’elit.

Vuit cauen el segon curs

Dels 44 equips debutants que van sobreviure al curs de debut, vuit més van perdre la màxima categoria en la segona temporada. Entre aquests vuit clubs hi ha el Girona, que enguany ha deixat escapar un marge de nou punts en les últimes deu jornades per engreixar aquesta llista de debutants que no aconsegueixen consolidar-se entre els més grans. Un 42,8% dels novells a primera, doncs, no han superat el primer o el segon any en la categoria, un percentatge elevat que denota la dificultat que hi ha per fer passos sòlids i convincents, i és que, tenint en compte que en el 57,2% d’entitats que sí que ho han aconseguit hi ha clubs com el Barça, l’Athletic, el Madrid, l’Espanyol, la Real Sociedad, el València o el Sevilla –també ho van fer en els inicis de la història de la lliga clubs com l’Arenas de Getxo, l’Europa i el Real Unión, o el Burgos i el Compostel·la als anys noranta, ara tots a segona B o tercera divisió–, l’anomenat mur dels dos primers cursos és realment una prova de foc per als clubs.

En els últims vint anys d’història de la lliga, la tendència dels equips novells s’accentua clarament en un pas breu per primera. Sis dels últims deu equips debutants haurien baixat –l’Eibar gràcies a un tercer no ho va fer– en el seu primer o segon curs a la màxima categoria, un elevat 60%.

En l’àmbit català

En la història de la lliga només han competit a primera vuit equips catalans: el Barça, l’Europa, l’Espanyol, el Sabadell, el Nàstic, el Lleida, el Condal i el Girona. Només els tres primers van aconseguir jugar més enllà dels dos primers cursos després de debutar en la màxima categoria, i és que, per desgràcia, dels vuit representants de Catalunya en la història de primera, només el Barça i l’Espanyol s’hi mantenen; el Condal –que és l’actual Barça B– no hi podrà pujar mai més, el Girona competirà a segona A, el Sabadell, el Nàstic i el Lleida ho faran a segona B i l’Europa a tercera divisió.

DEBUTANTS EFÍMERS

Gairebé un terç dels novells a primera (19 de 63) han baixat en el primer curs

EL MUR

Un 42,8% dels 63 debutants que hi ha hagut a primera no han encadenat tres cursos

DELS VUIT CATALANS

El Barça, l’Europa i l’Espanyol són els únics que van superar els dos primers anys

ELS ÚLTIMS 20 ANYS

Sis dels deu equips debutants haurien baixat en el primer o el segon curs a la màxima categoria
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)