Girona

Frenats a la via penal

Cas Oikos. El jutge denega la petició del Girona de personar-se en la causa perquè no el considera perjudicat directament pels fets que es jutgen

De les dues vies que havia obert el Girona, amb la voluntat d’arribar fins al final, només li’n queda una. El titular del jutjat número 5 d’Osca, que instrueix el cas Oikos, ha denegat al Girona la possibilitat de presentar-se com a acusació particular en la causa. El jutge entén que el club blanc-i-vermell no es pot considerar perjudicat directament pels fets que està estudiant. La decisió del magistrat no és tan inesperada pels advocats que defensen el club–liderats per Kepa Larumbe, exassessor jurídic de la federació espanyola–, que preveien aquest escenari com a plausible i que s’estan plantejant si hi presenten recurs. De moment, frenada la via penal, queda l’esportiva, amb l’expedient obert pel comitè de competició de la federació espanyola arran de la denúncia presentada pel Girona. És l’esperança que queda al club gironí, que sempre ha vist molt més factible (i ràpida) l’actuació del comitè de competició que la del jutjat. El club demana a l’òrgan disciplinari de la federació una sanció de sis punts per al Valladolid o com a mínim mesures cautelars fins que hi hagi resolució.

Només el Valladolid

El magistrat Ángel de Pedro no veu el club gironí com a ofès ni com a perjudicat pels fets, però sí que accepta que es personi en la causa el Valladolid. “El Girona no té la qualitat d’ofès pel delicte, en no ser titular del bé jurídic protegit, que és col·lectiu, la protecció de la puresa de la competició esportiva quan estan en joc interessos econòmics”, diu la providència. El jutge entén que el Girona no és un perjudicat directe com a conseqüència d’un presumpte partit arreglat en l’última jornada –el Valladolid-València– perquè cap dels resultats que es podien produir hauria canviat la classificació del Girona, que va acabar la lliga a quatre punts del Valladolid.

Tal com reconeix el jutge, el Girona sí que té la condició de “presumpte beneficiari d’un hipotètic procediment sancionador en l’àmbit de la disciplina esportiva”. El jutge admet que la sanció esportiva és “aliena al procés penal” encara que s’hi vegi supeditada i vinculada. En aquest sentit, el club blanc-i-vermell té oberta la via disciplinària esportiva per mantenir les esperances –per poques que siguin– d’evitar als despatxos el descens a segona A. El comitè de competició va obrir l’expedient després de rebre la denúncia del Girona, que demanava que restessin sis punts al Valladolid si es confirmava una irregularitat tipificada com a molt greu. I que, pendent de la resolució, la federació prengués com a mesura cautelar que la lliga de primera divisió 2019/20 comenci amb 21 equips. A partir de la denúncia del Girona, un instructor investiga els fets i farà una proposta de resolució al comitè de competició.

NO TAN INESPERAT

El club estudia si recorrerà contra la decisió, que ja preveia com a factible

LA VIA ESPORTIVA

L’esperança es concentra en l’expedient obert pel comitè de competició
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)