Girona

El llegat milionari de Portu

El Girona tanca el traspàs del futbolista murcià a la Real Sociedad, que paga 10 milions d’euros per endur-se’l

Fitxat lliure de l’Albacete fa tres estius, deixa una xifra rècord a la caixa després de tres temporades amb un protagonisme molt destacat a Montilivi

Sense ser els 16 milions que va arribar a oferir el Sevilla l’estiu passat, el Girona ha fet amb Portu un negoci que s’allunya molt de l’històric de traspassos a Montilivi. El futbolista murcià se’n va a la Real Sociedad, que paga 10 milions d’euros i li firma un contracte de llarga durada, per cinc anys, fins al juny del 2024. Les negociacions estaven molt ben encarrilades des de fa setmanes, però no s’havien acabat de tancar del tot. Fins que els clubs ho van anunciar ahir al vespre, coincidint en l’expressió –“un principi d’acord”– però sense espai per a la incertesa. De fet, el club donostiarra afegeix que “pròximament es confirmarà la data de la presentació oficial” del futbolista, que està de vacances.

Portu, després d’un pas productiu de tres temporades, molta continuïtat i 28 gols, deixa un llegat milionari a Montilivi. Queda molt per sota el milió d’euros que l’estiu passat va pagar el Valladolid per Rubén Alcaraz, la mateixa xifra que va haver d’abonar Pablo Machín per marxar al Sevilla. La xifra encara hauria pogut ser més alta si el Girona s’hagués mantingut a primera divisió. El descens, però, va rebaixar a la meitat la clàusula de rescissió, de 20 milions d’euros a 10 milions. Amb aquest escenari, i conscient que el de Beniel aquest estiu sí que s’escaparia, el Girona es va fer fort i va exigir tota la clàusula de rescissió, sense entrar en la possibilitat de pactar una quantitat fixa inferior més una de variable (una altra cosa són els terminis de pagament). La Real ha donat allargues tot buscant enteses amb els bancs, però sempre ha tingut clara l’aposta per un futbolista que s’ha consolidat a primera divisió. Altres clubs també li anaven molt al darrere, com el Celta, però Portu es va entendre amb el conjunt de Sant Sebastià, que li veu projecció i l’ha lligat fins al juny del 2024. L’abril del 2018, després d’un aterratge espectacular a primera divisió, Portu va renovar amb el Girona fins al 2022.

La progressió del futbolista de Beniel ha estat indiscutible des que va arribar al Girona. Va ser un gran encert del director esportiu, Quique Cárcel, que el va pescar de l’Albacete, que acabava de baixar a segona B. Portu es va adaptar de seguida al conjunt blanc-i-vermell, jugant com a interior en paral·lel amb Borja García, amb el qual va formar una gran societat des de la segona línia en la temporada de l’ascens a primera divisió. I ja a l’elit, l’exjugador del València va sorprendre tothom, amb un rendiment espectacular –sobretot fins al febrer– que fins i tot va fer valorar a Julen Lopetegui la possibilitat de tenir-lo en compte per al mundial. L’última temporada a Montilivi, marcada pel traspàs frustrat al Sevilla l’estiu passat, ha estat més discreta, però ha acabat també amb bons números. Autor de vint gols a primera –en va fer un altre en la copa–, ha format binomi golejador amb Stuani, tot i que no n’hi ha hagut prou per evitar el descens. El Girona haurà de competir a segona A, però Portu s’ha guanyat la continuïtat a l’elit. I ha deixat 10 milions a Montilivi.

No volia variables i ha imposat tota la clàusula, rebaixada a la meitat pel descens

LA XIFRA

29
gols
amb la samarreta del Girona. Només a primera, n’ha fet 20 (i 1 a la copa) en dues temporades.

DISPARAT

L’acord multiplica per 10 el sostre històric de traspassos del club de Montilivi

A LLARG TERMINI

El contracte del murcià en la Real serà per cinc temporades, fins al juny del 2024
TEMPORADA 2016 / 2017

Arrencades des de l’interior

X.M.

Portu ja va enlluernar en la seva primera temporada al Girona, la que va acabar amb l’històric ascens a primera divisió. Fitxat lliure després de dues temporades en l’Albacete, que havia perdut la categoria, el futbolista murcià es va adaptar de seguida a la posició d’interior, que ocupava també Borja García. De fet, l’excel·lent rendiment de tots dos i la necessitat de combinar la seva presència amb dos migcampistes més endarrerits –Pere Pons i Àlex Granell, habitualment– va fer decidir Pablo Machín a refer el seu patró habitual amb dos davanters de referència. Des de la segona línia, tant Borja com Portu van ser els motors ofensius. Sense oblidar la lluita i el sacrifici, l’exjugador del Mestalla es va caracteritzar per les seves arrencades, plenes de potència i energia, cap a l’àrea rival. Va tancar la temporada amb vuit gols –només superat pels davanters Samuele Longo (14) i Fran Sandaza (9)– i sent el tercer jugador més utilitzat per Machín.

TEMPORADA 2018 / 2019

Frustració d’entrada i de sortida

X.M.

La frustració de sortida va ser col·lectiva, per la caiguda lliure que va acabar de la manera més dramàtica, amb el descens a segona A. Portu hi va afegir un altre cop, d’entrada, després que el Girona va frenar a última hora el seu traspàs al Sevilla, que ja tenia coll avall. Li va costar pair la decepció, tot i que Eusebio el va mirar d’ajudar donant-li tota la confiança i mantenint-lo fix a les alineacions, malgrat que la seva productivitat estava lluny de la de l’aterratge a primera. La sequera de gols es va allargar fins al 27 d’octubre, en què va fer un doblet contra el Rayo el mateix dia que es va lesionar. Sempre que va estar en condicions, Eusebio el va mantenir a l’onze i, de fet, només Bounou el va superar en minuts jugats. Sense oferir el nivell de la temporada anterior, i amb dificultats sobretot quan jugava escorat a la banda i havia de superar en atac estàtic el lateral rival, Portu es trobava més còmode quan Eusebio el situava més a prop de Stuani. I tot i la sequera inicial, els seus números van acabar sent bons, amb nou gols que el consolidaven com el gran aliat de Stuani –60 gols entre tots dos en els dos cursos del Girona a l’elit– i sense cap altre company capaç de fer-los ombra.

TEMPORADA 2017 / 2018

Aterratge brillant i gols de prestigi

X.M.

Tot i que hi havia debutat de manera testimonial amb el València, Portu arribava a primera divisió en la seva plenitud, amb 25 anys. I l’aterratge no podia ser més brillant. Des del començament, Portu es va erigir en una de les sorpreses positives de la màxima categoria. En el mateix esquema amb què ja havia pujat, el murcià es va anar despenjant cada vegada més del mig del camp per associar-se amb Cristhian Stuani, amb qui va formar una de les millors parelles de ball de la lliga. Entre tots dos van marcar 32 dels 50 gols de l’estrena del Girona a primera. Portu va superar els 3.000 minuts en la lliga (només Juanpe va jugar més) i es va mostrar molt inspirat en els primers mesos de competició, amb diversos gols de prestigi, fins al punt que va ser l’únic jugador que va marcar contra els quatre primers: el Barça, l’Atlético, el Madrid i el València. Va celebrar el seu onzè gol –abans d’una sequera de mig any– el 26 de febrer, el dia que el seleccionador espanyol, Julen Lopetegui, l’observava des de la llotja. Com el Girona, Portu va abaixar la seva productivitat en la fase final de la competició, quan l’equip ja tenia la feina feta i es permetia el luxe de somiar en Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)