Els catalans alcen la veu
2a divisió B. Els equips catalans tornaran a ser la meitat del grup tot i el descens administratiu del Reus i igualen el màxim de l’última dècada després de dos cursos amb només vuit i set equips
Després d’un estiu dens amb el Reus com un dels protagonistes i el descens administratiu com a resultat –i el consegüent ascens de l’Andorra a cop de talonari–, la segona B és a només quatre dies de posar-se en marxa i ho farà amb un accent català més marcat que les dues temporades anteriors. En concret, deu clubs de Catalunya tenen el bitllet per competir en aquest nivell, ja que als set equips que van aconseguir la permanència el curs passat –l’Olot, el Cornellà, el Sabadell, l’Espanyol B, el Barça B, el Lleida i el Badalona–, s’hi han afegit tres equips i només es va lamentar el descens del Peralada. D’una banda, el Nàstic torna després de baixar de segona A. Per l’altre extrem, dos equips catalans més van agafar l’ascensor des de la tercera divisió: el Llagostera i el Prat. Amb aquest escenari, es pot confirmar que el curs que ve els catalans seran majoria, al davant dels valencians –seran set–, dels dos clubs aragonesos i de l’Andorra. Si a més hi hagués hagut el Reus, amb onze equips s’hauria registrat el rècord de l’última dècada.
Igualant registres
Amb deu equips de Catalunya a segona divisió B aquest curs 2019/20, s’iguala el sostre dels últims deu anys en aquest nivell del futbol estatal. Aquesta situació es va repetir en tres temporades, un fet destacable ja que va permetre no perdre pes en la categoria més enllà dels moviments positius –en forma d’ascens– i negatius, com són els descensos. El mínim d’equips catalans en la tercera categoria del futbol en l’última dècada es va registrar el curs 2011/12, quan sis clubs van prendre part en la competició. En aquests deu anys també s’han produït peculiaritats, com ara en la campanya 2012/13, en què vuit equips de Catalunya van competir en el grup 3, mentre que el Lleida va optar per jugar en el grup 2, on es va enfrontar als equips del nord de l’Estat, en concret bascos, navarresos i de La Rioja.
El rècord, en la dotzena
Des de la remodelació de la segona divisió B amb quatre grups de competició estrenada en la campanya 1987/88, el futbol català ha tingut sempre presència en la categoria. El rècord de participants en aquest període es va registrar la temporada 2002/03, en què hi van coincidir dotze clubs: el Barça B, el Gramenet, el Sabadell, el Lleida, el Nàstic, l’Espanyol B, el Palamós, el Mataró, el Figueres, el Gavà, el Reus i l’Hospitalet. Pel que fa a la formació dels grups i l’abast geogràfic de la competició, els equips catalans s’han mogut sempre entre jugar contra els equips valencians i balears, i jugar contra els clubs del País Basc, Navarra i La Rioja, en funció del nombre d’entitats de cada territori i la capacitat de quadrar els grups de vint equips. Ara fa disset temporades que el gruix de rivals prové més del País Valencià que no pas del nord de l’Estat.
En els últims 37 anys de la categoria de bronze del futbol, 29 clubs catalans han passat per aquesta competició. El més experimentat és l’Hospitalet, que n’hi ha disputat un total de 30, i el segueixen entitats com ara el Nàstic o el Sabadell. Els filials del Barça i l’Espanyol també hi han tingut un protagonisme accentuat, mentre que hi trobem altres casos que han tastat la competició només un curs. Aquests serien els casos, per exemple, de l’Europa, el Júpiter, el Santboià, la Pobla de Mafumet o el Rubí. Clubs com el Lleida, el Sabadell, el Nàstic o el Llagostera. entre d’altres, van ser-ne campions.
EL LLEIDA, A CASA
Tot i demanar-ho, no tornaran al grup 2, on ja van competir el curs 2012/13CREIXEMENT
Els ascensos i els descensos han portat tres equips catalans nous a segona BAmb tres gironins com a màxim
La demarcació gironina ha tingut sis clubs que han competit a segona B en el format actual. El Figueres va ser el primer i encara avui és l’equip que hi ha competit més temporades –17–, i el que ho ha fet més vegades de manera consecutiva, enllaçant 14 cursos entre el 1993 i el 2007, quan Enric Flix es va emportar el club cap a Castelldefels. Per contra, l’últim equip a debutar-hi va ser el Peralada, quan la temporada 2017/18 i sota el paraigua de l’afiliació amb el Girona va comprar una plaça i hi va competir per primer cop en la seva història. El Palamós, el Girona, el Llagostera i l’Olot també han format part dels representants gironins en la competició. El sostre de presència a segona B es va fixar en tres clubs de les nostres comarques competint a la vegada. En la temporada 2003/04, el Palamós, el Figueres i el Girona van coincidir en la lliga. Aquesta situació es va repetir la temporada 2017/18 amb tres protagonistes diferents: l’Olot, el Llagostera i el Peralada.