Girona

Camins i reptes paral·lels

El Girona i l’Osca ambicionen el retorn a l’elit després de trajectòries similars que els han anant fent créixer des de molt avall

Van arribar plegats al futbol professional i van viure amb un any de diferència l’estrena històrica a primera divisió

El somni de l’elit va durar dos anys a Montilivi i un a El Alcoraz. Una temporada després de l’històric ascens del Girona, que cobria el buit de la demarcació a la màxima categoria, l’Osca va tocar sostre, guiat des de la banqueta per Rubi. L’arribada a primera va ser el punt àlgid de la trajectòria ascendent d’un club modest que havia anat creixent i deixant enrere etapes en un futbol molt més modest. Amb força menys història –va ser fundat el 1960–, l’Osca ha seguit un camí similar al del Girona, amb el qual va coincidir en la seva primera experiència en el futbol professional, el 2008. El pas per primera els ha durat un any, però el club aragonès manté l’ambició i confia que la compensació pel descens l’ajudi en la seva lluita per tornar a dalt de tot. Com el Girona, que demà tindrà una prova dura per determinar si ha après alguna cosa dels errors que ha comès sobretot a camp contrari.

La coincidència entre el Girona i l’Osca s’ha multiplicat des que van aterrar a segona A, però ve de força més enrere. Es van enfrontar a segona B i fins i tot a tercera divisió –quan era la tercera màxima categoria. I més que ho haurien pogut fer, però hi va haver temporades que van jugar a la mateixa categoria però en grup diferent. El balanç global en els duels en la lliga (entre els de Montilivi, inaugurat el 1970, i els d’El Alcoraz, el 1972) és ben favorable al Girona: 13 victòries, 9 empats i 4 derrotes. A segona A, els enfrontaments també tenen color blanc-i-vermell, amb vuit victòries, quatre empats i només dues derrotes.

Les visites a El Alcoraz, un dels estadis que més aficionats gironins arrosseguen –n’hi haurà 200 demà–, han estat prou productives. En la lliga, l’única derrota dels set últims partits a Osca és del curs 2011/12, amb Josu Uribe a la banqueta (2-1). També hi va perdre en la cloenda –ja sense res en joc– de la primera temporada a segona A (3-1).

Afició enganxada

El pas per primera ha fet ampliar la massa social i l’afluència de públic a Montilivi, que ha començat el curs amb entrades de més de 8.000 espectadors. A Osca, en un estadi més petit (7.638 seients), l’afició també manté l’empenta, malgrat el descens. El club, amb un límit de 6.200 socis, va obrir l’aixeta per a 200 altes –dels que no havien renovat– i va haver de fer un sorteig perquè van acumular 2.222 sol·licituds, de les quals van poder satisfer menys d’un 10%. En els primers partits de la temporada, l’afluència a El Alcoraz ha superat els 6.000 espectadors.

A FAVOR

13
victòries
del Girona, 9 empats i 4 derrotes entre tercera, segona B, segona A i primera divisió.

A SEGONA A

8
victòries
del Girona i només dues derrotes en els 14 enfrontaments a plata (copa al marge).

TOT I EL DESCENS

Amb 6.200 socis de límit, l’Osca ha sortejat 200 carnets entre 2.220 aspirants.

Derrotes en la copa i en un assaig general inquietant

X.M.

El balanç entre el Girona i l’Osca en enfrontaments de lliga és favorable al conjunt blanc-i-vermell, però tots dos equips s’han vist les cares també en la copa, en què el domini és dels aragonesos. La temporada 2010/11, el Girona va caure a Montilivi en la seva estrena en la competició del KO, en un partit que va generar desgast –hi va haver pròrroga– i frustració en la tanda de penals. Ranko Despotovic va marcar aviat (4’) però un penal transformat per Camacho (51’) va situar un 1-1 que ja no es va moure després de 120 minuts. En la tanda, l’Osca va marcar els cinc penals a Dani Mallo i el Girona en va fer tres. També va caure en l’estrena de la copa el Girona en la temporada de l’ascens a primera. Aquest cop va ser a El Alcoraz, en un partit de mínims d’uns i altres, pràcticament sense xuts a porteria. L’Osca va desequilibrar el duel amb un gol de Ferreiro en el minut 86.

El partit de demà a El Alcoraz arriba tot just un mes i mig després de l’últim enfrontament. Va ser a Montilivi, en l’assaig general a tan sols una setmana de l’estrena en la lliga. I va deixar una imatge preocupant dels gironins, que es van mostrar vulnerables en defensa i sense idees en atac. Unzué va alinear junts a l’onze Borja García, Samu Saiz, Cristhian Stuani i Marc Gual, cosa que no ha reproduït en cap partit de lliga. Dos gols de Dani Raba (28’ i 65’) van fer mal a un equip que va combinar el 4-3-3 amb l’esquema amb tres centrals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)