Girona

Un drama enmig d’un 14-3

L’equip gallec va frustrar un ascens a primera divisió que Montilivi ja estava celebrant, amb un empat en l’últim minut

Abans de la visita fatídica, el Lugo no havia sumat ni un sol punt en els cinc enfrontaments amb el Girona a 2a A

El desenllaç va empetitir una desfeta que semblava insuperable: el 2-4 contra el Xerez, que amb el primer triomf en 26 partits va tallar les ales de l’ascens directe als gironins (2012/13)

La suma d’un 4-0, un 6-0, un 1-1, un 0-1 i un 3-1, que són tots els Girona-Lugo, dona un 14-3 que amaga una de les desfetes més estrepitoses de la història del Girona: l’ascens frustrat a primera divisió del curs 2014/15 –la temporada dels 82 punts– que tot Montilivi ja estava celebrant fins que va aparèixer el cap de Pablo Caballero per inundar de llàgrimes la gespa i la grada de l’estadi. La mare de totes les patacades que ha rebut el Girona, ni tan sols va ser una derrota. Aquell empat va ser, sense cap dubte, l’episodi més negre, esportivament parlant, des de la fundació del club, l’any 1930.

Semblava que seria impossible refer-se, però el Girona va demostrar a tothom que a base de patacades, també se n’aprèn. I després d’una nova decepció majúscula a posteriori (l’Osasuna es va endur el triomf i l’ascens en el decisiu partit del play-off de la temporada 2015/16), el Girona va tocar la glòria amb l’ascens directe en la campanya 2016/17. I allà es van acabar els fantasmes dels dies de l’Osasuna i del Lugo. De la mateixa manera que l’episodi del Lugo va ser tan catedralici que va fer oblidar el que va passar amb el Xerez en el curs 2012/13, quan els andalusos van guanyar per 2-4 a Montilivi i van rebentar les aspiracions de pujar directe del Girona de Rubi. Aquella tarda, els blanc-i-vermells van perdre la possibilitat de situar-se amb 70 punts i amb un peu i mig a primera a quatre jornades del final de lliga (el Vila-real i l’Almeria, tercer i quart classificats, en tenien 65). La desfeta va ser especialment dolorosa perquè el Xerez va arribar a Montilivi ja descendit i amb 25 partits sense guanyar a l’esquena (7 empats i 18 derrotes). I el Girona es va haver de consolar amb el quart lloc i el seu primer play-off d’ascens.

Aquell Girona-Lugo

A la plantilla del Girona, encara hi ha futbolistes que van viure aquell 1-1 a Montilivi. Granell va ser titular, Aday va sortir en el tram final i Sebas Coris ho va veure des de la banqueta. Els gironins, amb moltes baixes, no van ser capaços de defensar l’1-0 i en un final dramàtic, Pablo Caballero va marcar l’1-1 en l’últim minut que va acabar donant l’ascens directe a l’Sporting, que no es va haver d’esforçar al Benito Villamarín (el Betis ja era campió i li va posar al rival una catifa vermella) per guanyar per 0-3 i superar en la lluita per l’ascens el Girona per diferència de gols (+30 els asturians i +28 els gironins). D’aquell Lugo entrenat per Quique Setién, a la plantilla encara hi queden futbolistes com Pita, Seoane i Iriome.

La resta, poc decisius

Cap Girona-Lugo va tenir la rellevància del del curs 2014/15. Sí que és cert que en la temporada següent i el Girona encara en depressió, els gallecs van assaltar Montilivi en la jornada 12 i van aconseguir el que fins ara és l’única victòria contra el Girona (0-1). Aquell dia va valer un gol de Sergio Marcos (80’) i la derrota no va fer res més que alimentar la incertesa de l’equip de Machín, incapaç de guanyar a casa (quatre empats i dues derrotes en els sis primers partits com a local).

El Girona va tornar al camí del triomf contra els gallecs el curs 2016/17, el de l’ascens a primera, tot i que tot just es disputava la jornada 15 (3-1, amb dos gols de Borja García i un de Rubén Alcaraz).

De fet, abans que el Lugo frustrés el Girona a Montilivi, els gironins duien un 15 de 15 contra els gallecs (tres victòries a domicili i dues a Montilivi). Aquestes dues, a més, van ser sonades. La primera, un 4-0 en la temporada 2012/13 quan els de Rubi estaven desbocats i els festivals eren un costum a Montilivi (fins que va arribar el Xerez). En aquell partit (jornada 35), la victòria la van signar Bordas (amb un doblet), Marcos Tébar i Jofre Mateu.

La golejada més gran, però, va ser un 6-0 en l’únic partit que va guanyar Javi López (va rellevar Ricardo Rodríguez abans que ell fos rellevat per Machín). El 6-0 (gols de Migue, Iván López, Timor, Ortuño, Bordas i Pavón en pròpia porteria) va trencar una ratxa de dotze partits de lliga sense guanyar.

CURS 2014/15 (1-1)

Tota la festa preparada per l’ascens se’n va anar en orris en el minut 89

CURS 2015/16 (0-1)

L’únic triomf dels gallecs a l’estadi va ser allargar una sèrie pèssima a Montilivi (4 de 18)

CURS 2016/17 (3-1)

Després de dues desfetes contra el Lugo a casa, el Girona va tornar al camí del triomf

CURS 2012/13 (4-0)

Acostumats als festivals a casa, la golejada va ser un pas més cap al primer ‘play-off’

CURS 2013/14 (6-0)

L’únic triomf de Javi López va ser sonat i el Girona va guanyar dotze partits després
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)