El Girona més global
El conjunt gironí ha passat de jugar majoritàriament amb futbolistes de l’Estat a tenir jugadors de diverses nacionalitats coincidint amb l’ingrés a la LFP
Des de l’estiu del 2008, per Montilivi hi han passat 35 nacionalitats diferents, i l’argentina és la més predominant (9)
Des que el Girona va aterrar al futbol professional, l’estiu del 2008, després d’un curs magnífic al grup 3 de segona B amb Raül Agné, i un play-off eficaç en què va superar el Barakaldo i el Ceuta, amb una tornada no apta per a cardíacs en un Montilivi ple de gom a gom, el món en general i el del futbol en particular han anat canviant. Cada vegada són més els futbolistes que s’atreveixen a fer quilòmetres per provar noves experiència, i cada vegada són més les lligues que són un reclam per a aquests jugadors. I la lliga espanyola ja era prou llaminera fa anys, i més ho és ara per a jugadors de tot el planeta, joves o veterans, que veuen com poden desenvolupar les seves carreres. Abans d’ingressar a segona A, era estrany que un equip de segona B com el Girona tingués jugadors d’una altra nacionalitat que no fos l’espanyola. A mesura que va anar sumant anys en la categoria de plata, el capital humà estranger va anar augmentant a poc a poc fins a explotar amb l’escalada a la màxima categoria, en què, per exemple, en l’actualitat els gironins tenen fins a vuit nacionalitats diferents a la plantilla, amb quatre holandesos, dos colombians, un veneçolà, un ucraïnès, un uruguaià, un macedoni, un txec i un argentí. L’obertura al món que ha suposat per al Girona l’arribada a l’elit i el seu vincle amb el City Football Group li ha permès relacionar-se amb nous mercats d’arreu del món. I és que en els anys a primera és quan la plantilla blanc-i-vermella ha inclòs nacionalitats de tota mena. A segona, els aficionats ja van poder veure jugadors com el japonès Hiroshi, africans com Djaló o Cá, de Guinea-Bissau; Mamadou Sylla o Pape Diamanka, del Senegal; els serbis Lekic i Despotovic, o el kosovar Arijanet Muric.
A primera van arribar joves amb projecció en la primera etapa amb el Peralada com a club afiliat, amb jugadors com Andzouana, del Congo; Kévin Soni, del Camerun, o Paik Seung-ho, de Corea del sud. Per al primer equip, el nigerià Kayode, l’ivorià Seydou Doumbia o el kenyà Michael Olunga van donar pas a molts futbolistes sud-americans, com per exemple els brasilers Douglas Luiz, Savinho o Yan Couto, a més de colombians com Bernardo Espinosa i Johan Mojica, i un bon repertori d’uruguaians encapçalats per Cristhian Stuani, Santi Bueno o Cristóforo.
El millor de tots
Tot i que darrerament jugadors com l’ucraïnès Artem Dovbyk, Pitxitxi de primera el curs passat, o el brasiler Sávio Moreira han deixat bocabadats els aficionats per la qualitat que tenien i el que feien al camp, l’estranger amb millor rendiment de la història del club és sens dubte l’uruguaià Stuani, que suma 250 partits a l’entitat –el que n’acumula més, comptant segona B, segona A i primera, una vegada superats els 249 de Migue– i ha fet 131 gols comptant el de l’estrena a Montilivi per tancar la golejada contra l’Osasuna (4-0). El de Tala va arribar sense fer soroll l’estiu del 2017, a punt de l’estrena del club a la màxima categoria i ha esmicolat qualsevol registre històric de l’entitat. Stuani encadena vuit temporades vestint la samarreta blanc-i-vermella, amb dos primers anys brutals en què va fer 21 i 19 dianes a primera i va lluitar contra els grans golejadors de la competició, o un curs de rècord a segona A amb 29 dianes.
El clan neerlandès
Amb les arribades de Gabriel Misehouy, Donny van de Beek i Arnaut Danjuma –el darrer a arribar–, el Girona ha passat a tenir quatre holandesos a la plantilla, comptant Daley Blind, que sumarà un segon any al club. Tots quatre tenen diferents perfils i rols dins l’equip. Blind és el líder de la defensa i un jugador vital per a Míchel en la sortida de la pilota i el rigor tàctic, mentre que Arnaut Danjuma està cridat a ser una peça diferencial i important per a l’atac. Per a Donny van de Beek, l’aventura al Girona és una nova revàlida per rellançar la seva carrera, i per a Misehouy la primera experiència 100% al món professional després de sortir del filial de l’Ajax.Els quatre neerlandesos poden fer front als catalans que hi ha a la plantilla, i és que, amb la marxa de Valery Fernández al Mallorca, només queden Arnau Martínez, David López, Oriol Romeu i Pau López al primer equip, aquest darrer com a únic futbolista gironí.
Notícies relacionades
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024