El ‘Nadal sobre rodes’ 2019, festa solidària i trencadora
Hoquei sobre patins. Dues seleccions catalanes, totes dues mixtes, escollides per votació popular, s’enfrontaran el 22 de desembre amb regles experimentals enfocades a l’espectacle
La federació catalana de patinatge aplicarà una solució revolucionària al Nadal sobre rodes, la fórmula que ha servit perquè en els últims anys les seleccions catalanes absolutes hagin mantingut l’activitat. La proposta, que s’anirà concretant en els pròxims dies, té tres elements diferencials respecte a edicions anteriors, que la converteixen en un esdeveniment sense precedents: la condició mixta i paritària de les dues seleccions catalanes que s’enfrontaran, el fet que la tria de les seleccions es faci per votació popular a través del lloc web d’aquest diari (www.lesportiudecatalunya.cat/nadal-sobre-rodes) i el caràcter trencador d’algunes de les regles de joc, que s’aniran explicant quan s’hagin consensuat entre els seleccionadors i els àrbitres que les hauran d’aplicar.
En la seva tercera edició, Nadal sobre rodes continuarà sent, a més, una festa solidària a benefici de la fundació Joan Petit Nens amb Càncer, impulsada pel torderenc Joan Torner, exjugador internacional i entrenador, que va perdre un fill a conseqüència d’una malaltia oncològica. De fet, la Fundació Joan Petit és, juntament amb la federació catalana i Hockeymania, organitzador de l’esdeveniment.
Experimental
La cita serà el 22 de desembre, a les 4 de la tarda, al pavelló municipal Maria Víctor de Palau-solità i Plegamans, un dels bressols més significatius de l’hoquei patins femení. A diferència de les edicions 2017 (Catalunya-seleccions mundials masculina i femenina, a Vic) i 2018 (Catalunya-Xile de seleccions masculines i femenines, a Mataró), el plantejament és molt més atrevit.
S’enfrontaran dues seleccions catalanes, dirigides per Jordi Camps (seleccionador masculí) i Josep Maria Barberà (seleccionador femení). Cada selecció tindrà dos porters (un home i una dona) i vuit jugadors de pista (quatre homes i quatre dones). Els cinc en pista sempre seran mixtos i paritaris (dos jugadors i dues jugadores per banda) i, a més, hi haurà novetats en l’aplicació d’algunes regles universals d’aquest esport i també en normes de joc, tant amb l’objectiu de potenciar l’espectacle com per experimentar si alguna d’aquestes novetats pot tenir recorregut a curt o mitjà termini.
Vot popular fins al 8-D
No s’acaben aquí, les novetats. Els seleccionats i seleccionades no respondran al criteri de Camps i Barberà. Seran els aficionats a l’hoquei sobre patins els que decidiran qui juga. A partir d’avui fins al 8 de desembre, en lloc preferent del web de L’Esportiu (www.lesportiudecatalunya.cat/nadal-sobre-rodes) es podrà votar, amb registre gratuït previ per garantir la transparència de la votació. Són elegibles tots els catalans que actuen en les OK Lliga, masculina i femenina, amb independència del club en què militin: 80 jugadores de pista, 22 porteres, 114 jugadors de pista i 32 porters. Això sí, els clubs no podran tenir més de dos representants en les seleccions.