Els rècords, als seus genolls
Hoquei sobre patins. El porter del Barça Aitor Egurrola iguala les 10 copes d'Europa de Sergi Centell i el curs vinent empatarà amb Beto Borregán amb 18 temporades al primer equip
La lliga europea obtinguda diumenge a Bassano del Grappa pel Barça en la final contra el Vic suposa el desè títol de la màxima competició continental de l'incombustible porter Aitor Egurrola, que atrapa el mític Sergi Centell i supera els grans Beto Borregán (9) i Jordi Vila-puig (9). Egurrola, campió el 2000, el 2001, el 2002, el 2004, el 2005, el 2007, el 2008, el 2010, el 2014 i el 2015, seguirà vinculat a l'entitat blaugrana el curs vinent i tindrà, per tant, l'oportunitat d'establir un nou rècord. Els seus genolls –mal endèmic dels porters d'hoquei sobre patins per l'esforç que comporta la postura perpètua que han d'adoptar– aguanten bé i als gairebé 35 anys segueix sent el millor porter del món, amb el permís del seu company d'equip Sergi Fernández, el titular tant en la semifinal com en la final. Caut, com és habitual, va mostrar la seva alegria pel títol, però sense fer càbales: “No sé quantes copes d'Europa podré guanyar més. L'únic que sé és que estic molt content d'haver aixecat la desena.” A través del seu compte de Twitter, el porter va agrair la feina de l'equip atès que ell no va jugar: “Gràcies companys. Sou molt i molt grans. M'heu regalat la 10a.”
Sigui com vulgui, Egurrola complirà la temporada vinent la divuitena campanya en el primer equip i igualarà el rècord del prolífic Beto Borregán, que va liderar el conjunt blaugrana entre el 1994 i el 2012 i va obtenir 58 títols. Egurrola n'acumula 56.
El Barça ha guanyat en la seva història 21 vegades en 25 finals la copa d'Europa –actualment rebatejada com a lliga europea–, amb sèries de domini abassegador. En l'etapa de Josep Lluís Llorente com a entrenador, per exemple, el club se'n va adjudicar vuit de seguides –10 totals–, entre el 1978 i el 1985. Centell va ser partícip de la tongada i també s'havia endut les dues consecutives entre el 1972 i el 1974. Entre l'any 2000 i el 2008, el Barça va guanyar-la set cops en vuit exercicis amb un únic parèntesi provocat pel Liceo el 2003.
Rere aquests jugadors històrics hi apareix el més recentment retirat de l'alta competició José Luis Negro Páez, que va obtenir set corones amb el Barça i va assaborir la vuitena a les files del Reus (2009).
Dels components actuals de la plantilla blaugrana destaca quant a nombre de títols el valuós Sergi Panadero (7), bastió indiscutible als 34 anys.
La copa de l'OK Lliga
El Barça rebrà la copa que l'acredita de campió de l'OK Lliga dissabte al Palau (13.30 h) contra el Noia, en el darrer partit a casa del curs abans de tancar a Mataró. Els dos rivals lluiten per la permanència.
Pascual, tres de quatre
El jove argentí del Barça Matías Pascual viu un idil·li amb la lliga europea i ha guanyat tres dels últims quatre títols. Va iniciar la sèrie quan militava al Liceo en la campanya 2011/12. El club gallec va derrotar el Barça en la final de Lodi. En la temporada següent no va sucar –el Benfica va ser campió– i va fitxar pel Barça, i ara ja n'encadena dues amb els blaugrana. L'argentí s'ha convertit aquest curs en un tot terreny imprescindible per al Barça de Ricard Muñoz.
Roqueta i Gual: ‘déjà vu'
El preparador físic del Barça, Erik Roqueta, va guanyar la seva segona lliga europea a Bassano del Grappa. Roqueta havia estat el preparador físic del Reus anteriorment i va obtenir el títol l'any 2009 a la mateixa localitat, i també en la final contra el Vic. El preparador va substituir aquest curs Ramon Riverola, que feia dues dècades que era al club i que va obtenir 10 copes d'Europa. També va repetir en circumstàncies similars Marc Gual, ara cervell blaugrana i aleshores al Reus.