OK Lliga

A l'elit, amb 75 anys

Aniversari del Girona HC. Va estar entre els millors equips catalans i estatals en els seus inicis, als anys quaranta, i acaba d'aconseguir l'ascens a l'OK Lliga en les noces de platí

Va ocupar un lloc a l'elit de l'hoquei sobre patins en els primers anys de la seva fundació, i ara, 75 anys després, hi ha tornat i s'hi vol fer un lloc. El Girona HC està celebrant aquesta temporada 2015/16 el 75è aniversari i ho ha fet de la millor manera possible, amb l'ascens a l'OK Lliga de l'equip masculí. El club gironí es va fundar l'any 1940, tot i que els inicis de l'hoquei sobre patins a la ciutat de Girona daten de l'any 1935.

Des del primer moment el club gironí va estar entre els millors, i els anys 1941 i 1942 va guanyar el campionat de Catalunya. No hi havia competició estatal, i quan es va crear l'any 1944 el Girona va ser present en el primer campionat d'Espanya, del qual l'actual copa del Rei és l'hereva. En la segona edició els gironins van arribar a la final i van perdre contra la Unión Barcelona (2-1). El Girona es va mantenir en l'elit però no va poder guanyar el seu tercer títol de lliga catalana fins a la temporada 1953/54. Unes campanyes més tard, la 1958/59, els gironins van ser últims de la lliga catalana i van baixar. Van estar lluny dels millors fins a la celebració dels seus 25 anys. En la temporada 1965/66 van tornar a l'elit i van disputar la segona edició de la Liga Nacional, en què van acabar tercers, però uns anys més tard no van poder estar entre els equips que la temporada 1969/70 van crear la divisió d'honor, que ha esdevingut l'OK Lliga actual.

Sorgeix el patinatge

El Girona va passar anys de penúria en l'hoquei sobre patins, que estava lluny de les màximes categories, i va sorgir amb força el patinatge artístic. Va destacar la figura de Pili Fernández, sobretot en la tasca d'entrenadora, una veritable pionera d'aquest esport.

L'hoquei sobre patins va intentar tornar al primer pla i en la temporada 2005/06 el Girona va aparèixer novament en una categoria estatal, la primera divisió –era la segona categoria–, i s'hi va estar quatre anys. El ressorgiment actual del conjunt gironí es va iniciar la temporada 2012/13, en què va acabar primer del seu grup de primera catalana i va pujar a la lliga nacional, la màxima categoria catalana. Dues campanyes després la guanya i retorna a la primera estatal, en què ha militat aquest curs. És la temporada del 75è aniversari i es fixa un objectiu molt ambiciós, l'ascens a l'OK Lliga, la màxima categoria, i ho aconsegueix; dos ascensos en dos anys i torna a ser a l'elit.

DES DE L'INICI

Es va fundar l'any 1940 i el 1945 va ser segon en el campionat d'Espanya, la copa

Les noies, dos cops segones de la copa d'Europa

Coincidint amb el darrer descens dels nois a les categories catalanes, va sorgir a Girona el conjunt femení, que va guanyar la lliga catalana la temporada 2009/10. En la temporada següent, la primera en l'OK Lliga femenina, ja va ser tercer i es va classificar per a la copa d'Europa femenina. El curs 2011/12 el Girona va ser segon en la lliga i segon en la copa d'Europa femenina. Era el seu millor moment, que es va allargar un any més amb el tercer lloc en la lliga i novament el segon en la final a quatre de la copa d'Europa femenina, que va organitzar al pavelló de Palau II el maig del 2013 (a la imatge). A partir d'aquí l'equip va anar perdent potencial fins que en aquesta campanya ha baixat de la màxima categoria coincidint amb l'ascens dels nois.

August Serra, tres vegades campió mundial

Els primers anys de la història del Girona HC van anar de la mà de la història d'August Serra (Girona 1920-2009), un jove que va començar a patinar als vuit anys, que va estar en els inicis de l'entitat i va esdevenir una de les figures més rellevants de l'esport gironí. August Serra va ser el capità de la selecció espanyola d'hoquei sobre patins, que va guanyar el primer títol mundial a Barcelona l'any 1951, i també va ser present en els equips que van ser campions del món els anys 1954 i 1955. Tres títols mundials i europeus –en aquella època es jugaven plegats–, en el seu palmarès. Serra va militar al Girona durant divuit temporades i va contribuir plenament als seus èxits. Només va anar a jugar al FC Barcelona un parell de temporades. Als 45 anys, i quan ja estava retirat, August Serra es va tornar a posar els patins la temporada 1965/66 perquè el club de la seva vida li va demanar per jugar la Liga Nacional l'any del 25è aniversari, ho va fer, van tenir una bona actuació i van acabar tercers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)