Tennis

Muguruza toca el cel de Londres

Tennis. La tennista criada a l’Acadèmia Bruguera guanya el seu primer Wimbledon sobre l’herba de l’All England Club superant Venus Williams amb un tennis perfecte d’atac i una solidesa mental encomiable

Garbiñe Muguruza va tocar el cel de Londres ahir alçant el seu primer Wimbledon sobre l’herba de l’All England Club. Va concloure amb llàgrimes d’emoció un torneig perfecte en què només ha cedit un set i ha exhibit un tennis de molts quirats. Després de perdre fa un parell d’anys la final al mateix escenari contra la petita de les germanes Williams, Serena, la tennista criada a Catalunya va superar la germana gran, Venus, i va apuntar-se el segon Grand Slam de la seva trajectòria. Muguruza va estrenar el caseller de majors adjudicant-se Roland Garros 2016.

Garbiñe Muguruza és una tennista de grans cites. De fet, dels quatre títols WTA del seu palmarès, dos són Grand Slam. Ja s’han fet petites les boques que un dia la van qüestionar per la seva irregularitat des que va entrar en el top 5 del rànquing WTA després d’aquella final del 2015 a Londres. Però li agrada la gresca, a Muguruza, que se sent molt còmoda amb la solemnitat i la formalitat de l’All England Club. Allà, de fet, va ser on va explotar el seu potencial i es va fer un lloc en el focus mediàtic. Dilluns, quan s’actualitzi la classificació, tornarà a situar-se en el cinquè lloc de la classificació WTA. Ahir, contra Venus Williams va fer gala de tots els punts cardinals del seu tennis; un magnífic atac, una defensa sòlida des del fons de la pista i una consistència mental que, durant les dues setmanes de Wimbledon 2017, ha estat excel·lent. Ha deixat enrere els dubtes de les primeres fases, les derrotes en els tornejos de menys prestigi i els factors externs que, a vegades, li han passat factura dins la pista. No ha mostrat cap escletxa mental Muguruza durant el torneig i això l’ha dut a superar esculls com la número u del món, Angelique Kerber. L’alemanya no va inquietar tot i guanyar l’únic set que ha cedit Muguruza durant el torneig. Tampoc li va fer pessigolles el joc agressiu de Kuznetsova (7) o l’autoritari servei i l’envejable palmarès de Venus Williams, de 37 anys, que ahir va sucumbir als encants de la tennista criada a l’Acadèmia Bruguera quan va aterrar, amb sis anys, a Barcelona.

Venus es deixa anar

Ahir, la tennista nord americana només va aguantar un set al cicló Muguruza. Les dues jugadores, conscients de les seves virtuts, van mostrar-se molt segures durant els primers jocs amb el seu servei. Sense titubejar fins a l’equador de la primera mànega, guanyaven els seus respectius jocs. Duraven poc els punts quan servia la nord-americana i s’allargaven, amb el mateix desenllaç, quan Muguruza posava la pilota en joc. No va ser fins al sisè joc que Venus va disposar de la primera pilota de trencament del partit, però la tennista criada a Catalunya no li va permetre adjudicar-se el break i va servir amb potència i col·locació per salvar la primera situació complicada del partit. També la nord-americana, que va perdre molta fiabilitat amb el servei en els últims compassos de la primera mànega, es va haver d’esprémer per salvar la primera pilota de trencament en contra. Va ser un preludi del que passaria en el desè i onzè jocs de partit: Muguruza va salvar dues pilotes de trencament (15-40) amb agressivitat en els cops i solvència del servei i Venus, que va encadenar quatre dobles faltes en el primer set, va cedir noves pilotes de trencament. No va ser fins a la tercera, però, que Muguruza va aprofitar la seva oportunitat i va alterar el curs natural d’un duel que es va acabar amb el 6-5 del primer set. La tennista de Guatire va confirmar el break i va tancar fort el puny per celebrar el primer set.

Aleshores, la sempre ferma estructura de Venus Williams es va esfondrar. La nord-americana va perdre l’orientació i va cedir un set en blanc i la final. Fallava cops fàcils, pujava a la xarxa sense sentit i s’anava fent petita davant la consistència del tennis de Muguruza, que mai va recular veient que la seva rival s’entregava. Va ser deslluït el punt del campionat, que va arribar després d’una reclamació de Garbiñe Muguruza per una pilota que la jutge de línia no va cantar però la tennista de Guatire va veure clarament fora. Li va donar la raó l’ull de falcó i les llàgrimes d’emoció van regalimar per les galtes d’una tennista que, amb només 23 anys, ja té dos títols de Grand Slam a la butxaca.

De Conchita a Garbiñe

“Aquí el tinc”, va dir Garbiñe Muguruza a la càmera dirigint-se al seu entrenador Sam Sumyk, que va haver de veure l’impecable Wimbledon de la seva deixeble des de la televisió per la seva flamant paternitat. Ell li va dir pocs mesos després de la final del 2015 contra Serena que algun dia alçaria el plat que acredita la campiona de Wimbledon. I ahir va arribar el dia. Va ser Conchita Martínez, però, qui la va abraçar després del partit. La fins ahir única tennista espanyola que havia alçat el títol va donar els consells precisos perquè, 23 anys després de fer-ho ella, guanyés Muguruza. La millora física dels darrers mesos –que li ha permès ser més ferma en defensa– i la consistència mental han estat vitals en una tennista que, tot i les ferotges crítiques a la seva irregularitat, té un present i un futur més que esperançador. D’ella i de les seves meravelloses virtuts depèn que el palmarès segueixi augmentant any rere any. De moment, Muguruza ja ha tocat el cel de París i de Londres.

LES REACCIONS

He sabut restar el servei de Venus, he servit bé, he sabut ser agressiva i també treballar els punts quan convenia. La combinació de tot m’ha fet guanyar
Quan he vist la pista central de l’All England Club a rebentar he pensat que estava on volia estar. Això és el que em motiva
Garbiñe Muguruza
campiona wimbledon 2017
Garbiñe Muguruza (14) a Venus Williams (10) per 7-5 i 6-0.
(14) MUGURUZA (10) WILLIAMS 1 Punts directes 3 2 Dobles faltes 5 71 % 1r servei 71 30 punts 1r servei 27 8 punts 2n servei 6 4/7 Punts de ‘break’ 0/3 29/62 Punts restant 17/55 6/10 Punts a la xarxa 6/13 14 Cops guanyadors 17 11 Errors no forçats 25 67 Punts guanyats 50 1.083 Metres fets 1.091
Últimes campiones
2017: Garbiñe Muguruza (ESP) 2016: Serena Williams (EUA) 2015: Serena Williams (EUA) 2014: Petra Kvitova (TXE) 2013: Marion Bartoli (FRA) 2012: Serena Williams (EUA) 2011: Petra Kvitova (TXE) 2010: Serena Williams (EUA) 2009: Serena Williams (EUA) 2008: Venus Williams (EUA) 2007: Venus Williams (EUA) 2006: Amélie Mauresmo 2005: Venus Williams (EUA) 2004: Maria Xaràpova (RUS) 2003: Serena Williams (EUA) 2002: Serena Williams (EUA) 2001: Venus Williams (EUA) 2000: Venus Williams (EUA) 1999: Lindsay Davenport (EUA) 1998: Jana Novotna (TXE) 1997: Martina Hingis (SUI) 1996: Steffi Graf (ALE) 1995: Steffi Graf (ALE) 1994: Conchita Martínez (ESP) 1993: Steffi Graf (ALE) 1992: Steffi Graf (ALE) 1991: Steffi Graf (ALE)

LA DADA

Dels quatre títols WTA que ha guanyat Muguruza, dos són Grand Slam
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)