Atletisme

Tres fondistes i un somni

Atletisme. Els kenyans Kipchoge i Kipsang, i l’etíop Bekele formen el millor cartell possible en la marató de Berlín amb el repte de trencar la plusmarca mundial de Dennis Kimetto (2h02:57)

La marató de Berlín s’ha guanyat amb tot mereixement la consideració de la cursa dels rècords. No en va, la majestuosa Porta de Brandenburg ha estat l’escenari de les sis últimes plusmarques mundials en la llegendària distància dels 42,195 km. Tradicionalment, els organitzadors de la marató berlinesa, en especial en l’època gloriosa de Haile Gebrselassie, apostaven per una gran figura i posaven totes les facilitats del món al seu servei per ajudar-la a atacar el rècord del moment. En aquesta ocasió, però, ha reunit el millor cartell possible per rebaixar els 2h02:57 de Dennis Kimetto, que es mantenen inalterables des del 2014. La tripleta de figures la componen, per ordre de marques, l’etíop Kenenisa Bekele (2h03:03) i els kenyans Eliud Kipchoge (2h03:05) i Wilson Kipsang (2h03:13). Tots tres, que acrediten tres de les quatre millors marques del rànquing mundial, prometen batalla. S’haurà de veure si la coincidència de tres estrelles no acaba alentint la prova quan les llebres deixin de marcar el ritme pactat.

A priori, qui presenta més i millors credencials per lluitar per la victòria i l’assalt del rècord és Kipchoge. El campió olímpic a Rio va ser el protagonista del projecte Breaking2 de Nike, en què, tot i no ser homologat per la Federació Internacional d’Atletisme, va ser capaç de recórrer una marató en el circuit de Monza amb una estratosfèrica marca de 2h00:25, el mes de maig passat. “A Monza em vaig quedar molt a prop de trencar la barrera de les 2 hores i a Berlín tindré l’oportunitat d’atacar el rècord de manera oficial”, va destacar el fondista de 32 anys just després de la gesta. És, sens dubte, el maratonià més fiable i no l’espanta seguir ritmes de vertigen. A més, disposarà de la seva llebre de confiança, Gideon Kipketer, a qui demanarà un pas de la mitja marató a 1h00.45.

Més incògnites presenta el talentós etíop Kenenisa Bekele, recordista mundial en 5.000 m (12:37.35) i 10.000 m (26:17.53) i autor de la segona millor marca de la història en marató (2h03:03), aconseguida l’any passat a Berlín. És el més ràpid en els metres finals, sap dosificar l’esforç com ningú i, tot i els seus 35 anys, si les lesions el respecten, sembla que encara no ha explotat tot el seu potencial en la prova. “Crec que puc córrer més ràpid que l’any passat, però tampoc em vull estressar amb un pas a 1h00:45. Si puc seguiré, però escoltaré el meu cos”, subratlla.

El tercer en discòrdia és Wilson Kipsang, l’únic dels tres que ja ha estat plusmarquista mundial en marató (2h03:23 el 2013 a Berlín). En les últimes temporades semblava que havia tocat sostre, però l’any passat va acabar segon a la capital alemanya i només va cedir en els metres finals a l’esprint incontestable de Bekele. Amb tot, va ser capaç de rebaixar en 10 segons la seva plusmarca (2h03:13). “Estic molt motivat i la meva preparació ha estat més meticulosa que mai”, explica Kipsang, convençut que pot baixar de les 2h03.

Mark Milde, director de la marató de Berlín des del 1999, està encantat d’haver aplegat aquests tres astres de la distància. “És un cartell de somni. No és gaire habitual reunir en la mateixa cursa els tres millors especialistes. Com a organitzadors, creuem els dits perquè el temps hi acompanyi i la competència entre tots tres sigui emocionant”, va destacar. Segons Marc Roig, fondista maresmenc que viu a Kenya i ha exercit de massatgista de Bekele, les llebres marcaran un ritme molt exigent de bon començament, però té més dubtes de com afrontaran la prova els tres grans favorits a partir del quilòmetre 30. Demà (9.15 h) sortirem de dubtes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)