Rugbi

ESPORTS

RUGBi

I de cop, Samu Ezeala

Top 14. El primer català del Principat que juga com a titular en la millor lliga del món va tenir un debut sonat després que quedés commocionat per una forta topada amb un rival

Diumenge passat era un dia gran per a Samu Ezeala, un jove jugador de rugbi nascut a Nigèria però criat i format a Catalunya, que, amb només 18 anys, debutava en el Top 14, la lliga més important del món. Ho feia, a més, amb l’equip campió, l’ASM Clermont, i com a titular. Una circumstància que mai cap altre català del Principat ha viscut. El cas és que va protagonitzar una notable actuació durant els 56 minuts que va poder jugar, fins que una forta topada el va deixar commocionat. Poc s’esperava que el seu ídol, l’enorme Vitrimi Wakatawa, jugador del Racing 92 i internacional per França, el trauria de la gespa en una jornada tan especial. Però així va ser: el va voler placar i va quedar estabornit durant un llarg minut. Un ensurt que va deixar glaçat el flamant U Arena de Nanterre. “És molt ràpid i molt valent, no és estrany que li passés això. Els que el coneixem ho sabem molt bé”, diu Marc Sentís, que va ser entrenador seu en els equips inferiors del Barcelona Universitari Club (BUC) i de la selecció catalana.

L’ensurt va ser prou gran perquè un mitjà de la importància de L’Équipe hagi plantejat el debat de quina és la responsabilitat dels entrenadors que fan debutar jugadors joves quan es produeix un contratemps com aquest. “Com trobar un joc més violent i menys inventiu?”, es preguntava també el prestigiós rotatiu francès dilluns passat. En tot cas, després de ser atès damunt del terreny de joc, tot i que havia recuperat la mobilitat i el coneixement, Samu Ezeala va ser ingressat a l’hospital Beaujon, situat als afores de París. Allà, on ha passat uns dies en observació, es va assabentar que el seu equip havia guanyat per 6-58. Un resultat formidable, tenint en compte que el Clermont-Ferrand és el desè classificat del Top14 i que el Racing 92 és el tercer. Afortunadament, les proves a les quals ha estat sotmès Ezeala no han revelat cap lesió i, quan passin les tres setmanes que fixa el protocol de la lliga francesa per a un accident com el que va tenir diumenge, podrà tornar a jugar.

“Li auguro un gran futur. Per les seves qualitats i perquè té el cap ben posat. A França ha fet una gran progressió: debutar amb 18 anys en la lliga més competitiva del món no és gens fàcil”, considera Marc Sentís, que, com molts dels jugadors i entrenadors del BUC, diumenge no es va voler perdre el duel entre el Racing 92 i el Clermont. “Tot el club mirava el partit per internet”, revela. “El Samu no deixa de visitar-nos cada vegada que ve a Barcelona. Sempre ha estat molt bon nano. I molt humil. Ens ho posava molt fàcil, als entrenadors. Sembla un tòpic, però potser és que tots els bons esportistes són així”, afegeix.

Aquesta és la tercera temporada de Samu Ezeala a França. Va marxar amb 16 anys, després de formar-se com a esportista i com a persona a Barcelona. El rugbi el va trobar en la seva família d’acollida: els Pahissa. “Va començar amb quatre anys. Destacava en tots els esports, hi té facilitat i un físic que l’acompanya. Li agradava el futbol, sempre he cregut que li hauria anat bé si ho hagués intentat, però va triar el rugbi”, explica Ferran Pahissa, el seu germà mitjà, jugador del BUC, amb qui el Samu ha compartit moltes hores a la Foixarda. Ara, dos anys i mig després de la seva partida a Clermont-Ferrand, s’ha convertit en un dels jugadors amb més futur del Top 14. Ha guanyat pes i s’ha format en una de les millors escoles de rugbi del món. “Toca de peus a terra i és conscient que ha de treballar molt per mantenir-se en la millor lliga del món”, assegura el seu germà.

CATALÀ D’ACOLLIDA

Va néixer a Nigèria i va ser acollit per una família de Barcelona

TRAJECTÒRIA

Va marxar al Clermont-Ferrand quan tenia 16 anys, aquí va jugar al BUC

EL QUE DIUEN D’ELL

Va començar en el rugbi amb quatre anys. Té facilitat per als esports i un cos que l’acompanya
Ferran Pahissa
germà d’acollida de samu
És molt ràpid i molt valent. No m’estranya que hagi tingut una topada com aquesta
Marc Sentís
ENTRENADOR de samu al buc

Precedents catalans al Top 14

Samuel Ezeala és el primer català del Principat que surt d’inici en un partit del Top 14, però no el primer que juga en la millor lliga del món. Sortint des de la banqueta, Marco Pinto, jugador nascut a Barcelona i format a la UE Santboiana, va disputar 14 minuts, també amb el Clermont-Ferrand, en la màxima categoria francesa l’any 2010. Pinto, que té 30 anys i ara juga al Besiers de la segona divisió, és nebot de Ramon Ferrer, un històric del rugbi a Sant Boi. Dos anys després del seu debut en el Top 10, el maig del 2012, Héctor García Velazco, el mig melé format a la Santboiana, jugaria els últims deu minuts del partit que la USAP de Perpinyà va perdre (37-29) a Bordeus. García Velazco, que també forma part d’una nissaga del club degà, havia marxat, a principi del 2011, a la capital de la Catalunya Nord per perfeccionar-se al centre de formació de jugadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)